galéria megtekintése

116 ezer menekültnek már segítettek, most a határra költöznek

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 24. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

A Migration Aid ötszáz önkéntese több mint 110 ezer menekültet látott el az elmúlt két hónapban. A szervezet beszünteti a tevékenységét a Keleti pályaudvaron, s az önkéntesek most leginkább a magyar–horvát határon segítik a menekülteket.

Az önkéntesek júliusban és augusztusban 116600 menekültet láttak el, ami 3600 fős napi átlagot jelent. A válság első napjaiban alakult Facebook-csoport 140 ezer üveg ásványvizet, 50 ezer adag ételt, 20 ezer doboz gyümölcslevet, 6 ezer plédet, hálózsákot és 390 sátrat osztott ki a rászorulók között.

– A Migration Aid 500 önkéntese 70 ezer munkaórát töltött az állomásokon – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Zsohár Zsuzsanna, a segítőcsoport szóvivője. – Az önkéntes orvosok, akik között agysebész is volt, 3 ezer önkéntes órával járultak hozzá munkánk sikeréhez. Telefonálásra 3 millió 550 ezer forintot költöttek, 2 millió 225 ezer forintért vettek vonatjegyeket, a 2300 BKV-jegyért 7 millió forintot fizettek, ezeket mind adományokból fedezték. Egy meleg ételt adományozó török étterem 3 ezer kiló rizst főzött 22 nap alatt, gyógyszerekre 1,3 millió forintot fordítottak.

Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid szóvivője
Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid szóvivője
Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

A szóvivő azt is elmondta, hogy a fontos adományok között tartják számon azt az 1500 buborékfújót, amit a gyerekek között osztottak ki. A menekülthullám levonulása után megmaradt 30 zsák játékot, 80 zsák ruhát, pelenkát és bébiételt anyaotthonoknak és hajléktalanokat ellátó szervezeteknek adták tovább.

A Keletiben nyolcvanan tevékenykedtek, Debrecenben tízen, Cegléden öten. Szeptemberben – amikor két hét alatt több menekült fordult meg a Keletiben, mint egész júliusban – már külön csapat koordinálta a Facebook- és Twitter-oldalakat, nyolcan csak az adományokkal kapcsolatos e-mailekkel foglalkoztak. A Mikszáth Gyógyszertár az Egészségért Alapítvány 2100 adományozótól kapott pénzbeli támogatást, az összeg megközelítette a 37 millió forintot.

– A mai napig közel 10 ezer doboz gyógyszert és 800 izolációs fóliát használtak fel több mint 5 millió forint értékben a menekültek ellátására – mondta Zsohár Zsuzsanna, és hozzátette, a rendőrségi orvosokat is ki tudták segíteni gyógyszerekkel, és készen állnak arra, hogy a menekültek gyógyszerellátását hosszú távon folytassák.

– A gyógyszerekre adott pénzadományok azt jelezték, hogy a magyar társadalom odaállt a menekültek mögé – jelentette ki a szóvivő. – Aki pénzzel érkezett, arra kértük, vegyen rajta plédet, sátrat, hálózsákot, mert szeptember elején már erre volt a legnagyobb szükség – mondta.

A civilek 140 ezer üveg ásványvizet, 50 ezer adag ételt osztottak ki a menekültek között
A civilek 140 ezer üveg ásványvizet, 50 ezer adag ételt osztottak ki a menekültek között
Koncz György / Népszabadság

Amikor szóba került az a fideszes vád, hogy a Migration Aid „átláthatatlan” működése miatt nem kaphatott volna állami támogatást, Zsohár Zsuzsanna azt mondta: – Erre nincs reakcióm. Ahogy a fővárosnak sikerült mögénk állnia, úgy ezt a kormány is megtehette volna.

Arra a kérdésünkre, hogy a Fidesz miért fogalmazott úgy, hogy a civilek kiadásait „Soros György nagylelkű támogatása minden bizonnyal fedezi”, Zsohár azt felelte: – Azért mondhatták ezt, mert jól hangzik – s hozzátette: a parlament előtti tüntetést például személyesen ő „finanszírozta”, mert hangfalakat vitt.

A Migration Aid – melynek céljai között szerepel, hogy európai ernyőszervezetté váljon – beszüntette tevékenységét a Keleti pályaudvaron, figyelmüket a horvát–magyar határ mentére irányították.

Siewert András operatív koordinátor arról beszélt, hogy néhány napon belül Beremendnél léphetnek be Magyarországra nagyobb menekültcsoportok, a segítséget ezért most a déli határ menti településekre koncentrálják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.