galéria megtekintése

„Nehogy ezt a kevés rendőrt is elvigyék kerítést építeni”

0 komment


Bita Dániel

A Váci utcában feltűntek a patkányok, Pokorninál jobbak a szakácsok, törvénnyel regulázzák meg a Kossuth tér környéki nyugdíjasokat – a belvárosi közmeghallgatáson jártunk.

– Márpedig én bemegyek – erősködik egy idős asszony a belvárosi önkormányzat tanácsterme előtt.

– Nem megy be. Már csak az újságírók mehetnek be – feleli a biztonsági őr, és tűzvédelmi előírásokra hivatkozik. Megtelt a terem, több embert nem engedhet be. A kiszorulók az előtérben kihangosítva követhetik a közmeghallgatást.

Bár a sajtó több mint fél éve taglalja az V. kerületi ingatlanügyeket, a rendőrség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt nyomoz, a túlnyomórészt nyugdíjas belvárosiak kérdései egészen más témákról szólnak. Miért szaladgálhatnak a kutyák póráz nélkül a Szabadság téren? A biciklisták miért nem figyelnek oda jobban az idősekre? Másik kerületből miért jönnek a rendelőbe vízi tornára?

 

Egy írásos panaszos azt kifogásolja, hogy két trafik és egy kocsma nyílt a József Attila utcában, koszosak és zajosak. Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester intézkedést ígér. Azt az éttermet, ahol a Dohányozni tilos tábla miatt nem látszott a nyitvatartási idő, már meg is büntették – tudjuk meg. A közterület-felügyelet pedig éjszaka is vadászik a szemetelőkre.

– Törvényt módosítottak miattunk, tudja? – súgja keserűen Kelemen Anna, a Lipótvárosunk Egyesület tagja, amikor a Kossuth tér mögötti troliforduló ügye kerül elő. Éppen büszke is lehetne, ritkán fordul elő, hogy egy lakóközösség tiltakozását jogszabállyal törik le. Most ez történt: a kormány javaslatára az Országgyűlés a minap törvénybe írta, hogy a trolibusz útvonalával szomszédos ingatlan tulajdonosa és használója köteles eltűrni, hogy a ház falába a vezetékek megtartásához szükséges kampókat fúrjanak. Korábban erre a hozzájárulásuk nélkül nem volt lehetőség, és a Honvéd utcai lakóközösség ezt ki is használta, nem engedve, hogy a háztömböt megkerülje a troli.

Koncz György

Az egyesület azért is elégedetlenkedik, mert a Kossuth tér lezárása miatt megnőtt az átmenő forgalom a környéken, a kis utcákat ellepték az autók és a turistabuszok.

– Rubovszky alpolgármester asszony miniszteri biztosként is unszolja a fiatalokat, hogy vállaljanak gyereket, de ki akar itt gyereket nevelni? – kérdezi a civil egyesület vezetője arra hivatkozva, hogy a Szemere utcában a határérték kilencszerese a légszennyezettség. – Mi, öregek kihalunk, aztán már nem beszélünk többet, de mi lesz a gyerekekkel?

Szentgyörgyvölgyi azt ígéri, dolgoznak a megoldáson, sokat segít majd, hogy a Nyugati téren végre lehet balra kanyarodni. A polgármester tapsot kap, amikor közli, nem érdekli, hogy ha ezért megnő a nagykörúti villamosok menetideje, ő csak az V. kerületieket képviseli.

Juhász Péter, az Együtt képviselője azt mondja, ígérhet a polgármester bármit, „neki kell menni a Kossuth tér urainak”, akik nem engedik, hogy a troli kikanyarodjon a nemzet főterére, mint régen. Többen cöcögnek: nem szégyelli magát Juhász, hogy még a forgalom növekedéséért is Orbánt okolja? Amikor pedig az MSZP-s Steiner Pál felajánlja saját öt percnyi felszólalási idejét Juhásznak, néhány nyugdíjas hangosan tiltakozik.

– A Váci utca déli részén patkányok ütötték fel a fejüket – veszi magához a szót egy asszony, és fél tucatnyi házat sorol példaként. Az önkormányzathoz eddig nem érkezett bejelentés, pedig állítólag már a lakások egyikébe is bejutott egy állat.

– Ellopják a hozzávalót a nyugdíjasok ebédjéből, azért olyan, mint a moslék. Miért nem lehet szakácsot cserélni? Miért nem lehet leváltani ezt a céget? Mi a kapcsolat a cég és az önkormányzat között? Nem lehetne, hogy mi is azt kapjuk, amit az önkormányzatnál esznek? – kérdezi valaki. A polgármester szerint mostanáig senki sem panaszkodott az ételre, de miután még valaki azzal jön, hogy a koszt egyhangú, ízetlen, azt ígéri, szóvá teszi a szolgáltatónál. Egy úr azt tanácsolja neki, forduljon kollégájához, Pokorni Zoltánhoz, aki – megírta a kerületi újság – kiváló szakácsokat hívott a XII. kerületbe, hogy főzzenek a szociális étkeztetésben részt vevő időseknek.

A javaslatok két óra elteltével is ugyanúgy záporoznak. Egy nyugdíjas nő azt szeretné elérni, hogy a Morrison's 2 zárjon be éjfélkor, mert akik kijönnek, „részegek, disznók, szemetelnek, mindent összehánynak”. Azzal érvel: nem egy eldugott romkocsmáról van szó, a Margit hídtól a Nyugatiig hangos tőlük a környék.

A néni az országos ügyeket is helyi szemmel vizsgálja: – Itt vannak ezek a migránsok. De nehogy elvigyék ezt a kevés rendőrt is kerítést építeni!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.