galéria megtekintése

„Ne cseszd el!” – nem szűnik a szexizmus az egyetemeken

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 15. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

Bár a gólyatábori erőszak ügyében az oktatási biztos egyeztetést kezdeményezett a rektorokkal, úgy tűnik, nem lesz könnyű dolga. Több egyetem is szexista tartalmú videókkal hirdeti magát. De nem is értik, mi a probléma.

Aáry Tamás Lajos oktatási biztos a gólyatáborokban történt erőszakos bűncselekmények kapcsán a közelmúltban azt kezdeményezte a rektoroknál, hogy teremtsenek fórumot a párbeszédre a gólyatáborokról, a gólyák emberi méltóságának tiszteletben tartásáról, a nemi egyenlőség megjelenítéséről, a nők elleni, valamint az egyetemi és főiskolai erőszak visszaszorításáról.

Kép: necseszdel.hu

Nem lesz egyszerű munka. Ezt igazolja néhány példa. Január 8-án került ki a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói önkormányzatának YouTube-csatornájára egy olyan videó, amely az egyetemet reklámozza a leendő hallgatókat célozva. „Miért szeretsz a Corvinusra járni?” – olvasható a bevezető képsorok után a felirat. „Na miért? Mert szépek a lányok” – mondják hárman is a valamivel több mint másfél perces videóban.

 

Elhangzik persze az is, hogy jók az oktatók, és a szakkollégiumi hálózat is színvonalas, de hangsúlyos, visszatérő elem a hallgatókat toborzó videóban a lányok szépsége. Ennél súlyosabb a Pécsi Közgazdaságtudományi Egyetem videója. A történet arról szól, hogy egy fiatal nő állásinterjúra érkezik, egy papírfecnivel a kezében, ami afféle önéletrajznak tűnik. A nő azonban nem a CV-vel akar domborítani. Az interjúztató férfinak ez láthatólag nem tetszik.

Ekkor úszik be a szlogen: „ne cseszd el”. Ezután a fekete-fehér képek színesre váltanak, s egy combközépig felcsúszott szoknyán pihenő kezet lehet látni egy asztal mögött. Ugyanaz a nő épp a diplomáját veszi át, a kisfilmben a pécsi közgáz dékánja adja át. Önmagát alakítja. Aztán a nő ismét állásinterjúra megy, most már profin, önéletrajzzal a kezében. A miniszoknya hossza mit sem változott, de a munkát mégis megkapja.

Panorámakép a videó képkockáiból
Panorámakép a videó képkockáiból

– Aggasztó, hogy a felsőoktatásban nincsenek tisztában azokkal a társadalmi jelenségekkel, amelyeket a szexizmus fogalmával írunk le – fejti ki a videókról Tóth Györgyi. A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület munkatársa szerint a csajok kinézetéről szóló jópofáskodás ugyanazon a spektrumon helyezkedik el, mint a gólyatáborban a hallgatókra kényszerített szexuális játékok.

– Az elnyomó ideológiák sajátosságai közé tartozik, hogy vannak olyan üzenetei, amelyek jóknak tűnnek. Gyakran halljuk, hogy a feketék milyen jó sportolók, a romáknak pedig vérükben van a zene. Általánosító, jóindulatú megjegyzésnek tűnik az is, hogy a Corvinuson tanuló lányok jól néznek ki, miközben a hallgatók az egyetemen az intellektusuk miatt vannak jelen – magyarázza. Tóth Györgyi szerint viszont erre nem az a válasz, hogy a nők is megjegyzéseket tesznek a férfi hallgatók testére, hiszen az ugyanolyan szexizmus volna.

– Lehetne erről a témáról diskurzust kezdeményezni – mondja, utalva arra, hogy a szexizmus kezdőpontja a „milyen szépek a magyar nők” gyakran hallható kliséje, a végpontja pedig az erőszak az egyetemen, amely – mint utóbb kiderült – évek óta köztudott volt. A videók kapcsán felmerül az a kérdés is, hogy egy nemzetközi hírű egyetemnek az lenne a többször is elismételt mondanivalója a leendő hallgatóknak, hogy náluk jók a nők.

Megkerestük az érintett egyetemeket, mi a véleményük a videók tartalmáról az ombudsmani ajánlások tükrében. Értetlenség fogadta érdeklődésünket. „A levelében is belinkelt videó nem hivatalos egyetemi kisfilm, nem az egyetemünk véleményét tükrözi erősségeink tekintetében. Egyebekben meglátásunk szerint a videó egyáltalán nem a »hallgatónők testével reklámozza« az intézményt. Több, szintén szubjektív vélemény mellett az egyetemen tanuló lányok általános szépségére is utalnak a megkérdezettek, ám egyáltalán nem sértő vagy bántó módon, illetve megfogalmazással, ez tehát puszta ténymegállapítás, s nem jelenti azt, hogy veszélyeztetett helyzetben volnának a hallgatók általuk” – olvasható a Corvinus válaszában.

Ulbert József, a pécsi közgáz dékánja pedig egyáltalán nem értette, miért hozzuk összefüggésbe a gólyatábori erőszakot és az általunk szexistának tartott videót. A dékán azonban leszögezi: „elítél minden erőszakos cselekményt, különösen a felsőoktatásban megjelenőket”. A videóra vonatkozó kérdésünkre pedig így válaszolt: az egyetem „image kampánya ezek szerint elérte célját, hiszen még az Önök lapja is foglalkozik vele”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.