galéria megtekintése

„Különb módon viselkedem Papcsáknál”

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 26. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Értetlenül fogadja a fideszes alpolgármester megválasztása miatti kritikát Zugló első embere, mondván: korántsem egyedi a helyzet. Karácsony Gergely szerint a döntés azért is helyes, mert ellenzékből azt vetették a Fidesz szemére, hogy nem figyel az ellenvéleményekre.

Már az önkormányzati választás után alpolgármesteri posztot kínált a zuglói Fidesznek Karácsony Gergely, de a kormánypárt választókerületi elnöke, Papcsák Ferenc ezt akkor korainak tartotta. A polgármester, a PM társelnöke lapunknak most azt mondta: szó volt erről azokon a pártközi egyeztetéseken, amelyeken a szocialisták is részt vettek, így nem érhette őket meglepetésként, hogy a múlt héten a fideszes Rozgonyi Zoltánt javasolta alpolgármesternek két baloldali helyettese mellé.

Karácsony szerint ez érthető döntés, mert a baloldalnak nincs többsége a testületben, a legnagyobb frakció pedig a Fideszé. Ezért remélte, hogy az utolsó pillanatban tárgyalási szünetet kérő MSZP is támogatni fogja az indítványát. Hozzátette: furcsállja a Rozgonyi megválasztása körüli értetlenséget, mert nemcsak a szintén kisebbségből irányító XV. kerületi polgármesternek, Hajdu Lászlónak, hanem a többséggel rendelkező pesterzsébeti Szabados Ákosnak is van kormánypárti helyettese.

Karácsony Gergely: A Fidesz sem egyfoma mindenhol
Karácsony Gergely: A Fidesz sem egyforma mindenhol
Szigetváry Zsolt / MTI

 

Nyilván mindketten úgy ítélték meg, ez szolgálja az ott élők érdekeit – mondja Karácsony, majd hangsúlyozza, a zuglói Fidesz megszavazta a két baloldali alpolgármestert, betartotta a pártok közötti megállapodást. Szerinte ez bizonyítja, hogy a kormánypárt sem mindenhol egyforma. Példaként hozza, hogy amíg Kocsis Máté józsefvárosi polgármester a minap úgy reagált a PM képviselője által javasolt átláthatósági rendeletre, hogy azt az önkormányzat megbénításának szándéka és a rosszindulat szülte, addig a zuglói Fidesz megszavazta ugyanezt az indítványt.

Ez alapján az elmúlt öt év összes szerződését nyilvánosságra hozzák március végéig, és a napokban elkezdődik azok vizsgálata. Ha bármi gyanúsat találnak, feljelentést tesznek, ezen nem változtat a fideszes alpolgármester – ígéri. Azt viszont cáfolja Karácsony, hogy az MSZP-vel való együttműködésén változtatna Rozgonyi megválasztása. A csütörtöki testületi ülésen egyébként az LMP képviselője is támogatta a fideszes alpolgármestert, így kiderült, hogy Karácsonynak az MSZP nélkül is többsége lehet.

De azt mondja, nincs ilyen szándéka, nem akar erőből politizálni, továbbra is azt szeretné, hogy minden döntés mögött a lehető legszélesebb egyetértés legyen. Ezt azért tartja reálisnak, mert a helyi fejlesztési elképzelések között nincsenek nagy különbségek, kivéve a Városligetet, amely azonban nem a zuglói önkormányzat kompetenciája. A kérdésre, elemzőként jó döntésnek minősítené-e, hogy a csökkenő népszerűségű Fideszből választ helyettest, azt mondja: ez a zuglóiak érdeke, másfelől országos üzenetként is értelmezhető, hogy pártállástól függetlenül hajlandó együttműködni mindenkivel, aki betartja a játékszabályokat.

Karácsony szerint így lehet véget vetni a politikai hidegháborúnak. „Évekig arról beszéltem, hogy nem szabad visszaélni a hatalommal, izomból politizálni, semmibe venni az ellenzéket. Ne bíráljanak azért, hogy miután megválasztottak, különb módon viselkedem Papcsák Ferencnél” – mondja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.