galéria megtekintése

Hol jobb: börtönben vagy fogdában?

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 23. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Bizonyos tekintetben szerencsésnek is mondhatja magát, aki az előzetes letartóztatás idejét rendőrségi fogdában töltheti, mert ott legalább naponta lehet zuhanyozni. Aki viszont börtönben ül, az rosszabbik esetben csak hetente vehet meleg vizes fürdőt. Igaz, cserébe akár sportolhat is, ha jól viseli magát, ami a rendőrségi létesítményekben szinte kizárt.

Ügyvédek szerint az előzetes letartóztatás előre hozott büntetés
Ügyvédek szerint az előzetes letartóztatás előre hozott büntetés
Kovács Bence

Jövő januártól hatályos a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló (bv.) törvény, amely egy 1979-ben született – bár azóta csaknem félezer ponton módosított – törvényerejű rendelet helyébe lép. Így a rendőrségi fogdák rendjét szabályozó BM-rendeletet szintén átdolgozzák. A fogva tartás körülményeit illetően változatlanul maradnak azonban bizonyos különbségek, így lehet mérlegelni, ki mit részesít előnyben.

 

Igaz, ez nem szabadon választható, mert a fogvatartottakat legkésőbb hatvan nap után valamelyik büntetésvégrehajtási intézetben kell elhelyezni, ahol a gyanúsítottak bizonyos tekintetben rosszabb körülmények közé kerülhetnek.

Kétségtelen ugyanis, hogy a fogdáknak van néhány előnyük. Az egyik, hogy személyenként legalább három négyzetméternyi szabad területet kell biztosítani, míg a börtönökben ekkora mozgástér csak „lehetőség szerint” jár, ráadásul sok helyütt emeletes ágyak vannak.

A fegyintézetekben tapasztalható helyszűke ugyanakkor szinte jelentéktelen kellemetlenség ahhoz képest, hogy a rendőrség őrizetében levők „folyamatos melegvíz-ellátásra, naponta zuhanyozásra” jogosultak, ami a bv.-nél kötelezően csak „hetente legalább egy alkalommal” jár. Máskor meleg víz mindössze „az intézet lehetőségein belül” biztosítandó.

Cserében viszont, aki kiérdemli, a börtön bizonyos területeink szabadon mozoghat, és ekkor a zárkaajtó – ami a korlátozott tisztálkodási lehetőségek következményei miatt sem közömbös – nappal nyitva maradhat.

Aki nehezebben viseli a bezártságot, s nem igényli a rendszeres fürdést, a büntetés-végrehajtási intézettel jobban jár, mert a rendőrségi fogdákban csak egy óra séta van naponta. Az új bv.-törvény egyébként az előzetesben levők számára kedvezőbb is meg nem is. A ma hatályos BM-rendelet szerint a rendőrségi fogdákban havonta két alkalommal fogadhattak látogatót, illetve kaphattak csomagot, jövőre viszont – bárhol ülnek is – csak egy pakk érkezhet.

A hozzátartozókkal viszont már nem „a fogva tartást végrehajtó szerv lehetőségei szerint” érintkezhetnek, hanem kötelező lesz naponta legalább tízpercnyi időt adni erre. A költségeket a rendelet szerint – bár a törvényben erre nincs utalás – a fogdában ki kell fizetni, ami mobilhívások esetén könnyen tízezres tétel lehet havonta.

Ülni egyébként sem olcsó mulatság, mert a fogdában csak egy műanyag poharat és egy szintén műanyag kiskanalat adnak – most még egész étkészlet van a rendeletben –, meg ágyneműt, szükség esetén némi ruhát, tisztálkodófelszerelést, illetve jár napi háromszori étkezés.

Minden más pénzbe kerül – még az is, ha valakit őrzéssel hozzátartozója temetésére kísérnek –, miközben az előzetesben tartott egyetlen fillért sem keres. Akit nem segítenek kintről, az nem fog a hozzátartozóival sem levelezni, sem telefonálni, s leszokik a dohányzásról. De a fogdában újság és könyv sincs ingyen, elemes rádióról vagy tévéről nem beszélve, amit be lehet éppen vinni, ha van. A börtönben legalább könyvtár működik.

Amúgy az ártatlanság vélelmének okán élvezett viszonylagos kiváltságok sem korlátozhatatlanok, mert az ügyész vagy a bíró a büntetőeljárás eredményessége érdekében szigorúbb rezsimet is elrendelhet. Ügyvédek gyakran hangoztatják, hogy a letartóztatás előre hozott büntetés, esetleg a beismerő vallomás kicsikarásának eszköze, és szerintük a gyanúsítottat sokszor odabent is igyekeznek „megdolgozni” például azzal, hogy teljesen elszigetelik a külvilágtól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.