galéria megtekintése

Csak reklámfogás Zuckerberg bejelentése, vagy tényleg 100 évig élhetünk?

3 komment


Danó Anna

Alapkutatásokra mindig jól jön a pénz, mert a gyógyszeripar erre nem költ, mondták lapunknak szakértők Zuckerberg és felesége tervéről.

„Ügyes kommunikáció!” „Marketingnek nem rossz.” „Ambiciózus üzenet, és 2100 olyan messze van, hogy akár igaz is lehet!” „Tudományosan nem megítélhető, mert annyi a bizonytalanság benne” – kommentálták lapunknak orvosok és kutatók Mark Zuckerberg minapi bejelentését. Eszerint a Facebook alapítója hárommilliárd dollárt ajánlott fel arra, hogy a következő 80 évben megelőzhessünk és meg­gyógyítsunk „minden” betegséget.

Priscilla Chan sajtótájékoztatón jelentette be férjével közös tervüket
Priscilla Chan sajtótájékoztatón jelentette be férjével közös tervüket
Beck Diefenbach / Reuters

A terv szerint nem adott betegségek gyógymódjait kezdenék el kutatni, hanem például egy átfogó „atlaszt” hoznának létre, amely feltérképezi a test minden sejtjét, így segíthet a kutatóknak új gyógyszerek megalkotásában. Hatszázmillió dollárból új kutatóközpontot, a Biohubot építenék fel San Franciscóban, a kaliforniai tudományos csomópontban két híres nyugati parti egyetem, a Stanford és a Ber­keley kutatói dolgoznak majd. Zuckerberg szerint, ha tervei megvalósulnak, akkor az emberek várható élettartama 2100-ra elérheti a száz évet.

 
Kincses Gyula úgy véli, nem az életkor kitolása, hanem annak minősége a fontosabb
Kincses Gyula úgy véli, nem az életkor kitolása, hanem annak minősége a fontosabb
Mediaworks

– Örülni kell minden pénznek, amit az egészségügyre fordít valaki – mondta lapunknak Kincses Gyula szakértő. Arra a kérdésre, hogy valóban lehetséges-e az összegből száz évre kinyújtani a várható élettartamot a következő nyolcvan évben, azt felelte: ez nem is olyan nagy lépés, hiszen az epidemiológusok szerint ekkorra már amúgy is 98 év lehet az átlagos élettartam. A születéskor várható élettartam az elmúlt évszázadok alatt töretlenül nőtt, de a fejlett országokban a görbe már kezd ellaposodni, és biztosan le fog lassulni a növekedés, ahogy közeledünk a biológiai határhoz. Nem is az a cél, hogy érdemben kitoljuk a bio­lógiai határt (mondjuk 120-ról 125 évre), hanem az, hogy sokan éljék meg jó minőségben azt a száz évet.

Mint Kincses Gyula elmondta: az, aki most nem hal meg infarktusban, mert jó technológiával gyógyítunk, az később rákos lehet. Aki nem is szerez halálos betegséget, annak mozgásszervi vagy idegrendszeri probléma ronthatja az életminőségét. Van, aki az alapkutatásokra adja a pénzét, mert abban hisz, más meg azt mondja, hogy a hálózatkutatás hoz ebben eredményt. Jósolni ebben a műfajban nem lehet. – A mostani tendenciákat ismerjük, de az emberi élettartam nem nyújtható a végtelenségig – mondta a volt egészségügyi államtikár.

Erdős Attila szkeptikus, mert Bill ­Gates több pénzből is szerényebb eredményekig jutott
Erdős Attila szkeptikus, mert Bill ­Gates több pénzből is szerényebb eredményekig jutott
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Szkeptikus voltam, amikor a hírt olvastam, mert a Microsoft-alapító Bill Gates alapítványa hússzor ekkora összegből kisebb célokat, például a malária felszámolását sem tudta elérni. Ám kétségtelenül nagylelkű felajánlás és marketingfogásnak sem rossz – nyilatkozta lapunknak Erdős Attila orvos-kutató. A célként kitűzött százéves kor szerinte sem túl ambiciózus cél. Az egészség nyolcvan százalékban az iskolázottságtól, a szociá­lis környezettől, táplálkozástól és életmódtól függ, és csak tíz-tizenöt százalékot tud az egészségügy hozzátenni, amikor az öregkori betegségek kezelésével kitolja az életkort. Erdős Attila hozzátette: azok a cégek, amelyek kutatásokat finanszíroznak az egészségiparban, főként piacképes termékek fejlesztésére adnak pénzt, így az alapkutatásokra kevesebb pénz jut.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.