galéria megtekintése

"Az EU a megoldás, nem pedig a probléma" - jól ellentmondtak Orbánnak

26 komment


Csuhaj Ildikó

A nagyköveti értekezleten a lengyel külügyminiszter az oroszoktól, a magyar a menekültektől félt. A szlovák szerint az EU nem a probléma, hanem a megoldás.

Akinek van füle a diplomáciai nüanszokra, az négy különböző, egymással nem mindig harmonizáló szólamot hallhatott a külügyminisztérium hétfői szezonnyitó nagyköveti értekezletén. Igaz, Szijjártó Péter Mírónak becézte szlovák kollégáját, Miroslav Lajčákot és mellette Lubomír Zaorálek cseh és Witold Waszczykowski lengyel külügyminisztert is a keresztnevén szólította. A visegrádi együttműködés országai szemlátomást úgy érzik, most a korábbinál nagyobb lehetőségük van beleszólni az európai folyamatokba, és együtt erősebbek, mintha ugyanezt külön próbálnák elérni.

négy különböző, egymással nem mindig harmonizáló szólam
Négy különböző, egymással nem mindig harmonizáló szólam
Teknős Miklós / Népszabadság

Beszédeikből ugyanakkor kihallatszott, hogy nem feltétlenül ugyanazt tartják a legfontosabb problémának. Van, aki Brüsszelt, van, aki mást. Volt közöttük, aki a menekülthullámtól féltette Európát és volt, aki az orosz veszély ellen sürgetett több hadgyakorlatot. Feltűnt, hogy a három vendég egyike sem ment olyan messzire az EU bírálatában, mint a házigazda, inkább óvatosan egyensúlyoztak a nemzetállami szuverenitás és az európai együttműködés közötti keskeny pallón.

 

Szijjártó „elbizakodottság nélkül" közölte, hogy a V4 „a legjobbkor van a legjobb állapotban", hiszen az EU-t jelenleg rengeteg súlyos kihívás éri. Ott van például a terrorfenyegetettség és a Brexit utáni helyzet. A visegrádi együttműködés viszont szerinte elég bátor ahhoz, hogy „képmutatás és a politikai korrektség kényszere helyett" őszintén beszéljen. Úgy vélte, „nagyképűség nélkül lehet állítani, hogy a V4-ek együttműködése sikertörténet", és „igenis tényező lett a V4 az Európáról szóló vitában". A magyar álláspont szerint a biztonság a legfontosabb. Brüsszelnek előbb vagy utóbb, „de inkább előbb" be kell fejeznie, hogy százezreket hív be, és véget kell vetni a brüsszeli hatáskör túlterjeszkedésnek a nemzeti szuverenitás rovására. Nem utolsó sorban elhangzott a diplomáciai ukáz: 2016-ban is minden külgazdasági rekordnak meg kell dőlnie, ahogyan Szijjártó szerint 2015-ben is megdőlt minden korábbi rekord. (A tárcájához tartozó nemzeti kereskedőházak többmilliárdos veszteségéről nem esett szó.)

Witold Waszczykowski azt fejtegette, hogy a megosztott Európa gyenge lenne. Közép-Európa pedig elvárja, hogy komolyan vegyék, partnerként tekintsenek rá az unióról folyó tárgyalásokon. A 2014, az ukrajnai válság kirobbanása óta tartó orosz lépéseket repedésként értékelte a biztonsági szerkezetben, de szerinte Moszkva remélhetőleg nem akarja aláásni a NATO hitelességét. Szavait Szijjártó Péternek címezve azt mondta, reméli, senki sem gondol arra, „hogy Oroszország megtámadja valamelyik NATO-tagországot". Fontosnak nevezte, hogy a V4 közös hadgyakorlatokat tartson. A lengyel külügyminiszter azt mondta, hogy a brit kilépés nyomán esedékes, az EU reformjáról szóló tárgyalásokon „erős hanggal" szeretnének részt venni. Szerinte nyitott, őszinte és elfogulatlan párbeszédet kell kezdeni, mert a megosztott Európa gyenge. A menekültválság kapcsán sikeresnek ítélte a hatékony külső határvédelemre épülő politikát.

A lengyel külügyminiszter az oroszoktól, a magyar a menekültektől félt
A lengyel külügyminiszter az oroszoktól, a magyar a menekültektől félt
Teknős Miklós / Népszabadság

Lubomír Zaorálek szerint a V4 országok biztonságosak, de nem titkolta, úgy érzi, mint politikus „hogy a munkája az állandó és folyamatos tűzoltásban redukálódott". Az emberek Csehországban is aggódnak, folyamatos bizonytalanságban élnek. Szerinte a legfontosabb feladat a Brexit után az európai projekt stabilitásának biztosítása, a brit kilépést pedig a radikális intézményi változás előjelének kell tekinteni. Azt mondta, az Európai Bizottságnak elfogulatlannak és szavahihetőnek kell lennie, a kompromisszumot és az egységet kell képviselnie, de szerinte jelenleg nem ez a jellemző. A feladat az európai egység helyreállítása, a mostani bizalmatlansággal szemben. A V4 együttműködés szerinte hasznos, különösen a menekülthelyzetet illetően, de hangsúlyozta, hogy a V4 együttműködésnek csak az európai egység keretében van értelme.

Míró, azaz Miroslav Lajcák szerint a V4 tagjai együtt sokkal többet tudnak elérni, és a válság szorosabbra fogta az együttműködésüket. Lényegesnek nevezte, hogy szoros kapcsolatban kell maradni Nagy-Britanniával, és hogy ne jöjjenek létre új törésvonalak Európában. Az EU előtt két lehetőség áll, vagy az emberek igényeire reagál, vagy válságba sodródik. Nem lehet hagyni, hogy tovább erősödjön az euroszkepticizmus. Az EU a megoldás, nem pedig a probléma – mondta végül az unió soros elnökének külügyminisztere, ellenpontozva Orbán Viktor magyar kormányfőt, aki a tusványosi találkozón júliusban arról beszélt, hogy „nem Mekka, hanem Brüsszel a probléma".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.