galéria megtekintése

Nagy Imrével üzentek a Fidesznek

4 komment

NOL

Nyilvánosságra hozta a Nagy Imre és társai perének előkészítésében részt vevő állambiztonsági beosztottak és vezetők névsorát, hivatali karrierútját a Nemzeti Emlékezet Bizottsága a www.neb.hu oldalon június 16-án, a kivégzések és az újratemetés évfordulóján.

Trócsányi László a Vértanúk terén
Trócsányi László a Vértanúk terén
Máthé Zoltán / MTI

Koszorúzással emlékeztek Nagy Imre egykori miniszterelnökre és mártírtársaira a Rákoskeresztúri új köztemetőben, a nemzeti emlékhelyen. A megjelentek Nagy Imre miniszterelnökre, Maléter Pál honvédelmi miniszterre, Gimes Miklós politikus-újságíróra, Losonczy Géza államminiszterre, Szilágyi József jogász-rendőr alezredesre és csaknem háromszáz mártír honfitársra emlékeztek. A rendezvényen többek között Boross Péter volt kormányfő, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke és ötvenhatos szervezetek képviselői vettek részt. Szintén az új köztemetőben, de külön koszorúzott Áder János köztársasági elnök.

Trócsányi László igazságügyi miniszter a budapesti Vértanúk terén tartott központi megemlékezésen hangsúlyozta: Nagy Imre akkor emelkedett a legmagasabbra, amikor a legmélyebb megaláztatással, az igaztalan halálos ítélettel sújtották.
Életben kell tartani a demokratikus és igazságos Magyarország eszméjét – ezt Tóbiás József, az MSZP elnöke írta közleményében. Az áldozatokra csak akkor lehet méltóképpen emlékezni, ha az utódok nem mondanak le azokról a célokról, amelyekért elődeik küzdöttek.

 

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Facebook-oldalán üzent: szerinte egymásra kell találniuk a demokratáknak, hogy felléphessenek az önkény ellen – különben előbb-utóbb a nép fog felkelni, és azt egyetlen tisztességes magyar ember sem kívánhatja.

Közben folyik az ötvenhatos emlékév pályázatainak elbírálása. Az 1956-os Emlékbizottság honlapja szerint az eddig beérkezett több mint ezer pályázatból csaknem négyszázat már támogatásra méltónak talált a testület, amelynek elnöke Balog Zoltán miniszter, társelnöke Schmidt Mária kormánybiztos. Összesen 13,5 milliárd forintot szán a kormány az emlékév eseményeire.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.