galéria megtekintése

Nagy a hazai offshore-lovagok serege

4 komment

NOL

Aligha lepődik meg bárki, hogy a magyar közélet is bőven ellátott „offshore-lovagokkal”. A német Süddeutsche Zeitung napilap birtokába került panamai dokumentumok alapján Horváth Zsolt egykori fideszes és Boldvai László MSZP-s politikusokig el lehetett jutni, de nem ilyen szerény a lista. Az azonban a nemzetközi porondon látszik, hogy a politikai síkon keresztül érintettek sokkal nehezebb túlélési harcra készülhetnek, mint az üzleti oldalról érkező „sorstársaik”. A botrányban érintett, azóta lemondott izlandi miniszterelnök, Sigmundur David Gunnlaugsson ellen például már tízezren tüntettek.

Bár offshore céget birtokolni önmagában nem bűn, amióta a Fidesz 2009-2010-ben bevezette az offshore-lovag kifejezést, az szitokszó lett. Az persze más kérdés, végül is mire és hogyan használja a céget a hozzá köthető személy, hiszen valóban lehetséges, hogy szürke zónában jár.

Az első ilyen pecsétet az említett időpontban a Fidesz ütötte a jegybank akkori elnökére, Simor Andrásra – írja az Index részletes offshore-összeállításában. A Magyar Nemzeti Bank vezetője akkor került a figyelem középpontjába, amikor 2006-ban még 923 millió forint vagyona volt egy külföldi alapkezelőnél, a 2008-ra vonatkozó vagyonnyilatkozatában viszont már csak 80 millió forintnyi ilyen befektetési jegyet vallott be. Mint kiderült, a pénzét egy Cipruson létre hozott, százszázalékosan a tulajdonában lévő cégbe utalta, hogy ott befektetési jegyekben pihentesse. Akkor a Fidesz Simor távozását követelte, s elhangzott az azóta ikonikussá vált mondat Orbán Viktor szájából: „az MNB nem lehet offshore-lovagok szálláshelye”. Simor ugyanakkor semmi illegálisat nem csinált, még adót sem került el. Az viszont igaz, hogy a ciprusi cégen keresztül el lehetett halasztani, hogy a befektetések nyeresége után adózzon, mert a nyereséget a cég rögtön újra be tudta fektetni anélkül, hogy magánszemélyként kivenné az osztalékát, ami után bizony adózni kellene. Simor végül megadta magát, és bejelentette: hazahozza a 900 milliós ciprusi vagyonát.

Ahogy az Index írja, az egyik legdurvább állami offshore-bizniszt Rogán Antal vezényelte le nemrég, és még most is dől a pénz az így homályban maradó végső haszonélvezőkhöz. Ez a letelepedési kötvényes biznisz. Rogán négy éve azt találta ki, hogy gazdag, unión kívüli állampolgároknak – magyar állampapírért cserébe – magyar tartózkodást, s így a közösségen belül lényegében szabad járást biztosítanak. Az ötlet kínos része, hogy külföldiek által az leszurkolt pénz offshore hátterű cégekhez folyt és folyik be. Így a bevétel egy jelentékeny része – több tízmilliárd –az állam helyett magáncégeknél köt ki. Azóta egyébként kiderült, hogy Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó is ott mozog a letelepedési kötvényes offshore céghálók hátterében.

 

Sokáig a hazai offshore-bárók legkomolyabb szereplőjének Andy Vajnát lehetett tekinteni. A kormány filmügyi biztosát szédítő cégháló veszi körbe. Magyarország mellett Luxemburgban, Curacaóban és az Egyesült Államokban is vannak érdekeltségei, amelyek körbetulajdonolják egymást. Mint a Népszabadság is megírta, az étterem- vagy a szerencsejáték-bizniszében is fel-feltűnik a vállalkozások között egy-egy offshore-gyanús társaság.

Ha már a jelenlegi kormánypárt környékén „járkálunk”, akkor egy intézményt nem szabad a sorból kihagyni. Az MNB-nek sincs komolyabb baja az offhsore hátterű cégekkel, csak annak valami olyat kell birtokolnia, ami a jegybankot roppant mód érdekli. Az MNB – írja az Index – például az Eiffel Palace-t egy offshore hátterű vállalkozástól vásárolta meg, igencsak tetemes, nettó mintegy 14 milliárd forintért.

Az egyik legdurvább magyar offshore-botrány a MET ügye volt, ami szintén nem esik messze az állami biznisztől. Itt még 2011-ben döntött úgy a kormány, hogy a piacon olcsóbban elérhető, nyugat felől érkező gázt az állami MVM adja oda a rászorulóbb távhősöknek. Igen ám, de az MVM inkább továbbadta ezt a gázt egy offshore tulajdonú magáncégnek, a MET-nek. A MET aztán élt a szuper lehetőséggel, s az olcsóbb gázt jórészt egyszerűen eladta a piacon, milliárdokat kaszálva ezzel. A nagy üzlet után ismeretlen tulajdonosok 2011-ben rögtön ki is tudtak venni hivatalosan is hozzávetőleg 50 milliárdot, 2012-ben már 250 milliárdot. A MET tulajdonosai sem ismeretlenek, az Orbán Viktorral szoros kapcsolatban lévő Garancsi István, vagy a Wallis-alapító, Csányi Sándorhoz köthető Nagy György például megtalálható egy-egy Kajmán-szigeteki vagy ciprusi offshore céglánc végén. A Ho-Me 2000-en keresztül részben utóbbi üzletemberé a Café Reklám Kft., valamint korábban övé volt az offshore hátterű, azóta OTP csoport tulajdonába került Jet-Sol Kft is.

Az újabb híradások említik azt is, hogy az MFB egykori elnökének, Erős Jánosnak is volt hivatali ideje alatt – 2002–2010 – egy panamai cége. A társaság az egyik legismertebb osztrák üzletemberrel, Heinrich Pecinával, kiadócsoportunk tulajdonosával kötött üzletet; 50 ezer euróért, azaz mintegy 15,5 millió forintért vett egy céget a magánalapítványától. Az ügylet felkeltette az osztrák hatóságok érdeklődését is, ám az eljárás tavaly tavasszal véget ért, nem találtak kifogásolni valót.

Nagy nyilvánosságot kapott a felnőtt-tartalom-szolgáltatásával a hazai leggazdagabbak közé katapultált Gattyán György esete a NAV-val. Az adóhatóság nyomozói offshore-szerű ügye miatt szálltak rá. Azzal vádolták, hogy amikor a tulajdonában lévő Docler csoport egyik tagja, a WebMindLicenses Kft. licencszerződést kötött a Lalib nevű portugál céggel, akkor valójában a magyar adószabályokat akarta kijátszani. Az Európai Bíróság döntése szerint Gattyán cége nem adót akart csalni a licencszerződéssel, így a NAV-nak nem lett volna szabad inkasszóznia a Doclertől semmit.

A portál felhívja a figyelmet arra is, Csányi Sándor, az OTP Bank és a Bonafarm-csoport vezetője már évek óta Magyarország leggazdagabb embere, tavaly ősszel viszont kiderült, hogy a vagyonának eddig csak a feléről tudtunk. A Forbes magazin 2014-ben még „csak” 159,5 milliárdra becsülte Csányi vagyonát, a 2015-ös gazdagember-listájuk szerint viszont már 287,9 milliárd forintot tesz ki Csányi teljes vagyona. Ebből a növekedésből 77 milliárd egy szingapúri befektetési alapban van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.