galéria megtekintése

Mozgássérültet vádolnak a magyar határzár ledöntésével

1 komment


Tanács István

Megkezdődött Szegeden annak a tíz migránsnak a pere, akit azzal vádolnak, hogy szeptember 16-án megostromolta a Röszke II. határállomást. A tömeget irányító Ahmed H. ügyét elkülönítették – ő terrorcselekmény vádjával áll a bíróság elé.

A tíz migránst határzár tiltott átlépésével – a pengésdróttal védett határkapu ledöntésével – vádolják, amit tömegzavargás résztvevőjeként követtek el.

A Szegedi Járásbíróságon csütörtökön tartott első tárgyalási napon hét vádlottat hallgattak meg. Egy kivételével nem tettek vallomást, csak a Nyugat-Európába vándorlásukat indokló körülményeikről voltak hajlandók nyilatkozni.

Az első rendű vádlott, K. M. Khair elmondta, hogy foglalkozása pék, de zöldségesboltja volt Szíriában. Nős, három gyermeke van, akik a feleségével együtt már Németországban vannak. Szíriában havi 15 ezer forintnyi összegből éltek. Németországban a családtagjai, akikkel együtt volt aznap Röszkénél, havi 800 euró támogatást kapnak. Ő meg, akit elkaptak akkor a rendőrök, itt ül a börtönben mint vádlott.

 

Faruk F. K. O. másodrendű vádlott öt elemit végzett, autószerelő segédmunkás volt Irakban. Mozgássérült, Irakban rálőttek, egy platinadarab van beépítve a lábába. Öt hónapos terhes feleségét Irakban hagyta, mert nem volt pénze arra, hogy őt is magával hozza. Idén január 1-jén megszületett a kisfia, de hosszú ideje nem tud semmit róluk. Mahmud M. az unokatestvére feleségével jött együtt, a testvére már Németországban van. Shaben H. a terrorizmussal vádolt Ahmed H. édesapja. Azt vallotta, a fia csak azért jött velük Ciprusról, hogy a szerb-magyar határig elhozza őket. Nem a kerítés ledöntésére buzdított, hanem azt közvetítette a hangosbeszélőn, hogy a családosok jobbra álljanak, a fiatal férfiak balra.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Egyedül a hatodrendű vádlott, Mohamed Sh. tett a bíróság előtt vallomást, de ő is megszakította, amikor a bíró figyelmeztette, hogy másokat bűncselekménnyel megalapozatlanul nem vádolhat. Ő egy kurd kisvárosból került az aleppói egyetemre, ám Aleppó az Aszad-ellenes felkelők kezére került, amikor pedig a kurdok harcolni kezdtek az Iszlám Állam ellen, még az egyetemen is ellenségek lettek. Mohamed attól félt, megölik, vagy elrabolják. Egy évet végzett el kémia szakon, majd elmenekült Törökországba. Ott két évig dolgozott: varrodában, éttermekben, takarító cégeknél, de számítástechnikusként is. A bizonytalanság miatt indult el Európába. Nehéz volt úgy tennie, mintha nem tudná, hogyan lehet jogszerűen belépni egy országba. Azt viszont lehet, hogy tényleg nem tudta: Magyarországon háromnegyed nappal az érkezése előtt bűncselekmény lett az illegális határátlépés.

Izmirben 900 dollárt fizetett afgán embercsempészeknek. Olcsón megúszta, másoktól 1200-1400 dollárt kértek el fejenként.

Emberi jogi szervezetek segítettek neki átkelni a görög-macedón határon. Volt érvényes útlevele, de ezt egész úton csak a görögök kérték, akik viszont nem regisztráltak. Macedóniában adtak neki egy papírt, ami arról szólt, hogy 48 óra alatt el kell hagynia az országot. A macedón rendőrök meg is mutatták, hogy merre van Szerbia. Presevóból Magyarkanizsára szállították őket. Onnan Horgosra, ahol meg a szerb rendőrök mutatták meg, merre van az átkelő.

– A Facebookon az volt a tájékoztatás, hogy a szíreknek engedélyezik az áthaladást. Rokonaink, barátaink tették ezt föl, akik néhány nappal előttünk már végigmentek ezen az úton. Azt mondták: előbb-utóbb mindig megnyílik a határ.

A vádlottak közül senki sem vallotta azt, hogy köveket dobált volna, vagy hergelte a határnál összegyűlt tömeget. Többen állították, hogy újságírók, emberi jogi aktivisták biztatták őket: a családosok menjenek előre, mert azoknak megnyílik a kapu. Azért vittek egy mozgássérült, beteg lányt is a kapu közelébe, hogy biztosan átjusson. A tárgyalás pénteken folytatódik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.