galéria megtekintése

Most már Simicskáékra vadásznak ott, ahol eddig Simicskáék vadásztak

4 komment

H. F.

Elsősorban a helyi földtulajdonosok érdekeit tartották szem előtt, ezért vesztette el vadászterületeit a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó sárvári Mezort Zrt. ­ – legalábbis ez olvasható ki a Vas Megyei Közigazgatási Hivatal lapunk kérdéseire adott válaszaiból.

Mint tegnap megírtuk, a vasi mezőgazdasági társaság eddig 14 hektáron vadásztathatott. A tíz éves lejárati idő után azonban Vasban is újraosztották ­ az új törvény szerint most már húsz évre ­ a vadászati jogokat. A Mezort Zrt. az újraosztás során elveszítette vadászterületét, amelyet három részre szabdaltak fel, s ezeket a szomszédos vadászterületekhez csatolták. A legértékesebb rész ahhoz a Répcementi Hunor Vadásztársasághoz került, melynek az elnöke Gagyi István, a vadászkamara vasi vezetője. Az ő fia Gagyi Levente Ágh Péter fideszes országgyűlési képviselő titkára.

Forrás: Közgép

Értesüléseink szerint a hatóság eredeti ajánlása szerint a Mezort kezelésében maradt volna a terület, ezt azonban a legutolsó pillanatban, még éppen a törvényes határidő lejárta előtt módosították. A Vas Megyei Kormányhivatalnak – kérésükre – írásban tettük fel kérdéseinket, amelyekre kedden érkezett válasz. Ebben azt hangsúlyozzák, hogy a törvény előírásainak megfelelően 2016. március 31-­ig kifüggesztették a Vas megyei vadászterületek határaira vonatkozó ajánlását. „A Vadászati Hatóságnál a vadászterületek határának ajánlására vonatkozóan több tervezet került előkészítésre. Közzétételre a törvényes határidőig a hatóság végleges változata került. „ ­ írták. Hogy ezt pontosan hány órával a határidő lejárta előtt tették, az nem derül ki a hatóság leveléből.

Válaszuk szerint elsősorban a földtulajdonosok érdekeit tartották szem előtt. „Ez történt a Mezort Zrt. kezelésében (és nem tulajdonában) levő vadászterület esetében is. Az eddigiekkel szemben így kívántunk nagyobb beleszólási lehetőséget biztosítani a helyi földtulajdonosoknak a vadászati jog hasznosításába, és lehetőséget adni számukra a vadászati jog gyakorlására.”

Hivatkoznak arra, hogy a vadászterületek kialakításának ebben a szakaszában jogszabály nem írja elő a vadászati jog bérlőivel történő egyeztetést.

Egy vadászati szakember cikkünk megjelenése után úgy fogalmazta meg véleményét: A képlet egyszerű. Eddig Simicskáék vadásztak, most meg rájuk vadászik a hatalom.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.