galéria megtekintése

Molnár Gyula átadta a stafétát Hiszékenynek

0 komment


Bita Dániel

Hiszékeny Dezső volt XIII. kerületi alpolgármester szerint fennáll a gyanú, hogy az ügyészség egy bűnözőt tett érdekeltté abban, hogy hamis bizonyítékokat szolgáltasson ellene. A szocialista politikus ugyanis állítja: másfél évig nem ellene vizsgálódott a vádhatóság, most pedig meg akarják gyanúsítani, szerinte egy alighanem manipulált hangfelvétel alapján.

Molnár Gyula átadta, Hiszékeny Dezső átvette - de nehogy rosszul értsék!
Molnár Gyula átadta, Hiszékeny Dezső átvette - de nehogy rosszul értsék!
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ismert, hogy a Legfőbb Ügyészség a múlt héten az MSZP-s képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés gyanúja miatt.

Hiszékeny újságíróknak – előbb egy háttérbeszélgetésen, majd sajtótájékoztatón is – hangsúlyozta: sem otthonában, sem az irodájában nem tartottak házkutatást, amint azt a Magyar Nemzet állította, ellene folyó büntetőeljárásról nem tudott. Bár az ügyészség másfél éve valóban kért iratokat az önkormányzattól, a nyomozás 2013 januárjában „vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés” miatt indult. Ez pedig olyan bűncselekmény, amit ő alpolgármesterként nem követhetett el, így nem volt oka azt feltételezni, hogy érintett az ügyben.

 

Másfél év elteltével viszont az ügyészség őt akarja meggyanúsítani, immáron egy másik bűncselekménnyel: vesztegetéssel.

Hiszékeny ebből arra következtet, hogy egy eljárás alá vont ember szolgáltatott ellene valamiféle bizonyítékot (az ügyben négy gyanúsított van). A szocialista politikus most attól tart, hogy egy bűnöző által készített, manipulatív hangfelvétellel akarják ellehetetleníteni, és azon sem lepődne meg, ha a felvétel nyilvánosságra jutna.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő úgy véli, az ügyészség koncepciós eljárást folytat ellene. Ezt azzal támasztotta alá, hogy mindmáig nem keresték meg, tanúként sem hallgatták meg a múlt éve eleje óta tartó nyomozás során. Majd néhány nappal a parlament rendkívüli ülésszakának vége után az ügyészég kezdeményezte a mentelmi jogának felfüggesztését.

Hiszékeny érkezik a nyilvános beszámolójára az MSZP szóvivője oldalán
Hiszékeny érkezik a nyilvános beszámolójára az MSZP szóvivője oldalán
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ez azonban csak szeptemberben történhet meg, így két hónapig – mivel védi a mentelmi jog, amelyről büntetőügyben nem lehet lemondani – nem derülhetnek ki részletek, ő pedig nem tud érdemben védekezni a sejtetésekkel szemben. Hiszékeny a háttérbeszélgetésen továbbra is azt mondta: nem tudja, kinek a vallomása alapján és milyen ingatlan ügyében akarják meggyanúsítani.

Az ügyészség szerint Hiszékeny, akinek alpolgármesterként feladatkörébe tartozott a kerületi üzletek, lakások kezelése, egy közvetítő útján ötmillió forintot kért egy használaton kívüli XIII. kerületi üzlethelyiségért, amelynek bérleti jogát nyilvánosan nem hirdették meg. Hiszékeny szerint ez nem életszerű, az önkormányzatnak érdeke, hogy ne álljanak kihasználatlanul üzletek, ráadásul – mondta – azon az utcasarkon, a Pozsonyi út és a Radnóti Miklós utca sarkán, amelyet a Magyar Nemzet megnevezett, nincs is üres helyiség. Szerinte ez tehát téves információ, de hozzátette: arra készül, hogy szeptemberig sok hasonló fog még megjelenni.

Azt is cáfolta, hogy visszamenőleges hatállyal mondott volna le alpolgármesteri megbízásáról, mint a jobboldal napilap írta. Mindössze arról volt szó, hogy a parlamenti munka mellett nem tudta volna ellátni kerületi feladatait, ezért május 31-ei hatállyal lemondott az alpolgármesteri címről, de Tóth József polgármester ezt csak a következő, június végi képviselő-testületi ülésen jelentette be.

Hiszékeny kifejtette: véleménye szerint az ügy célpontja nem ő, hanem a XIII. kerület, a baloldal fellegvára és Tóth József. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a Fidesz korábban tizenegy feljelentést tett az önkormányzat ellen, de a nyomozást minden esetben bűncselekmény hiányában szüntették meg.

Hiszékeny sajtónyilatkozata rendhagyó módon indult. Alighogy elkezdett beszélni, betoppant Molnár Gyula volt XI. kerületi polgármester, akit nemrégiben mentettek fel a hivatali visszaélés vádja alól, és átadott egy stafétabotot párttársának, mondván: hasonló helyzetbe került, mint ő négy évvel ezelőtt, amikor az ügyészek az önkormányzati választás előtti napokban meggyanúsították.

Hiszékeny úgy reagált: reméli, neki már nem kell továbbadnia a stafétát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.