galéria megtekintése

Mintha terrorista lenne, úgy kezelték a lehallgatott újságírót

5 komment


Fekete Gy. Attila

A strasbourgi bíróságig viszi a Blikk törvénytelenül lehallgatott riporternőjének ügyét Magyar Gábor ügyvéd. Szerinte ugyanis Csikós Klaudiát minden alapot nélkülöző állítások alapján hallgatták le három napig, csak azért, hogy megismerhessék híváslistáját és feltérképezhessék rendőrségi (és ki tudja milyen) kapcsolatait. Miután ez megtörtént, a kapcsolatai ellen kezdtek titkos információgyűjtésbe, és kértek bírói engedélyt lehallgatásukra. Utána már szó sem volt arról, amivel az egész ügy indult, hogy Csikós vesztegetéssel jutott volna információkhoz, és hivatali visszaélésre bujtott volna fel rendőröket.

Magyar szerint a vesztegetés, illetve a hivatali visszaélésre felbujtás „vádja” csupán blöff volt. Olyan bűncselekmények kellettek, amelyekért akár öt év börtön is kiszabható, mivel ez előfeltétele annak, hogy le lehessen hallgatni a célszemély telefonját. Csikóst ki sem hallgatták az ügyben – tanúként sem.

– Mintha terroristák lennénk, akik épp valami szörnyű tettre készülnek, úgy kezelték az ügyet

 

– mondta lapunknak Csikós. Folyamatosan hallgatták le a telefonját, és a rendőrökét is, akiket híváslistája alapján informátorának gondoltak. Ami a beszélgetések során elhangzott, arról azonnal jelentést írtak a nemzetbiztonságiak a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak.

Csikós Klaudia munka közben.
Pozsonyi Zita / Blikk

Magyar szerint a hatóságok azzal, hogy légből kapott bűncselekményekkel hozták összefüggésbe Csikós nevét, azt a törvényi előírást kerülték meg, hogy „az újságíró az őt segítő forrás kilétét nem köteles felfedni, és csak abban az esetben lehet lehallgatni őt, ha vele szemben merült fel valamilyen bűncselekmény gyanúja”. Esetünkben a hatóságok eljátszották, hogy Csikós potenciális gyanúsítottja lehet egy súlyos bűncselekménynek, csak azért, hogy megtudják kik segíttették a munkáját.

Csikós szerint azonban a konkrét ügyben azóta meggyanúsított rendőrtől nem kapott érdemi információt. Régi ismerősökként beszélgettek, eközben a rendőr elmondta, hogy hallott arról a kettős gyilkosságról, amelynek a helyszínére Csikós épp elindult. Nem ismerte a részleteket, ez abból is kiderül, hogy több állítása utóbb hamisnak bizonyult.

– December óta éreztem, hogy fogy körülöttem a levegő – mondja Csikós. – Abból indultak ki, hogy ha valaki többet ír meg, mint ami a rendőrségi portálon olvasható, annak biztos, hogy rendőrök súgtak. Pedig az újpesti kettős gyilkosság után például az áldozatok egyik rokona keresett meg azzal, hogy az áldozatokat nem az ágyon találták meztelenül, hanem a földön fekve, ruhában. Ezt csak azért mondom el, nehogy merő paranoiából lehallgassák a helyszínen járt összes rendőrt, hogy melyikük súgott nekem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.