galéria megtekintése

Mintha összeesküdött volna a Fidesz az MSZP-s polgármester ellen

1 komment


Hajba Ferenc

Huszonegy peréből csak egyet bukott el Schwartz Béla, Ajka polgármestere. Azért kapott 120 ezer forintos pénzbüntetést, mert május elseji beszédében  följelentőjét a gúnynevén emlegette. A polgármester arra számít, hogy már írják ellene a 22. feljelentést is.

Sajtótájékoztatón ismertette Ajka polgármestere az eddig ellene indított eljárások furcsaságait. Lehet, hogy meglesz a 22. ügy is, mondta arra utalva, hogy a tájékoztató napján a Magyar Nemzet és a Hír TV a polgármester szülői háza felújításában látott kivetnivalót.

A tájékoztató előtt kérdeztük meg a polgármestert, igaz-e, hogy főleg vadászoknak kiadott szülői háza felújításának költségeivel nem tud elszámolni. (Vadászlak épül Schwartz-pénzből? című írásában a Magyar Nemzet úgy fogalmaz: „...talány, miből finanszírozzák a beruházást.")

 

– 1992 óta foglalkozom falusi turizmussal – kezdte válaszát Schwartz. A feleségével közös betéti társaság azóta a bakonypéterdi szülői házát adta ki a turistáknak, vadászoknak. 2013-ban a bt. az épület felújítására pályázatot nyújtott be a Magyar Vidékfejlesztési Hivatalhoz, s 13,4 millió forint nyert is. A munkálatok összesen 24 millió forintba kerülnek. – Tízmillió forint hitelt az OTP-től fettem fel – mondta a polgármester. Arra a kérdésre, hogy miért nem szerepeltette ezt a kölcsönt a vagyonnyilatkozatában, azt felelte: nem én, magánszemélyként vettem fel, hanem az a társaság, melynek résztulajdonosa vagyok. A cég a jogszabályoknak megfelelően szerepel a bevallásban, annak pénzügyi mozgásait azonban nem kell feltüntetni.

A polgármester az ő és társai felmentésével zárult, január végén hozott elsőfokú ítélethez vezető út állomásait mutatta be a tájékoztatón. A börtönnel fenyegető vádirat – melyben zsarolással és hűtlen kezeléssel vádolták – első fokon megdőlt, s Schwartzékat bűncselekmény hiányában mentették fel. Igaz, az ítélet nem jogerős, az ügyészség fellebbezett.

Öt éve túráztatják

Az elmúlt öt évben 21 eljárást folytattak Schwartz Béla ellen. Ebből most egy újabb zárult le Veszprémben, minden vádpont alól felmentették. A koncepció-gyanús eljárásokról itt írtunk.

Schwartz a tájékoztatón elmondta, polgármester elődje, aki korábban a Fidesz tagja volt, elismerte, hogy a kormánypárt helyi szervezetében készítették elő a feljelentéseket. Az volt a kimondott cél, hogy a szocialista színekben induló Schwartz Béla jelölését minden eszközzel megakadályozzák. A bírósági ítélethirdetésre azonban a választások után került sor, így most már a nyertes szocialista politikus folyamatos lejáratása, besározása a helyi fideszesek feladata. – Van közülük olyan ember, aki négyszemközt bocsánatot kért tőlem, hogy részt vett ezekben az akciókban – állítja Schwartz.

A hűtlen kezelés és a zsarolás ügyében felmerült, hogy az önkormányzat kétszer fizette ki ugyanazt a munkát, s emiatt a várost vagyoni hátrány érte. Ezzel szemben kiderült: a város 10,7 milliót adott három olyan kivitelezésért, mely a bíróság által kirendelt szakértő helyszíni vizsgálata szerint 22 millió forint értékű. Ajka tehát kifejezetten előnyös üzletet kötött. 

Mangalica Tibor

Pénzbírságra ítélték Schwartz Bélát, amiért lemangalicázta politikai ellenfelét. Hogy miért vetemedett ilyen galádságra, arról itt írtunk.

A polgármestert zsarolással azért vádolták, mert a följelentők szerint az ajkai sportklub korábbi elnöke – aki egyébként azért veszett össze az edzővel, mert nevelt fiát csak egyszer tette be a csapatba – 9,7 millió forint tagi kölcsön visszafizetését követelte. A sportegyesület az önkormányzathoz fordult segítségért, tartozás esetén nem nevezhetett volna ugyanis a csapat az NB II-be. Az összeg nagyságát sokan vitatták – többen a jogszerűségét is, de nem volt idő azt bíróságon megtámadni –, végül a volt elnök mintegy 2 milliót engedett.

Aztán eszébe jutott
Aztán eszébe jutott
Teknős Miklós / Népszabadság

Később azt állította, ezt azért tette, mert a polgármester megzsarolta. A tanúk vallomásai különbözőek, egymásnak ellentmondóak s hiteltelenek voltak – egyikük például azt vallotta a tárgyaláson: nem volt zsarolás, fenyegetés, majd később otthonról levelet írt a bíróságnak, miszerint most jutott eszébe, hogy mégis volt – s a polgármestert e vádpont alól is felmentették.

Lex Schwartz és a lúzerek

A 2010-es önkormányzati választások óta kriminalizálódott Ajka közélete. A küzdelem nyilvánvalóan összefügg azzal, hogy a 2002 óta regnáló polgármesternek sikerült megőriznie a székét.

Schwartz arról is beszélt, hogy a sportköri elnök vádjaival Ékes József volt fideszes országgyűlési képviselő közvetlenül a belügyminiszterhez szaladt. Állítása szerint a helyi Fidesz országos politikai támogatást is kapott az ő lejáratáshoz.

A polgármester az ellene indult 21 perből eddig csak egyet veszített. Városszerte ismert gúnynevükön említette május elseji beszédében két politikai ellenfelét, s ezért 120 ezer forint pénzbírságra ítélték.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.