galéria megtekintése

Okultak az MNB-botrányból: totális titkosításra készül a kormány

14 komment


Hargitai Miklós

A postatörvény sikeres alkotmánybírósági tesztje után az állami és önkormányzati cégek körében teljes körűen titkosíthatóvá tenné a gazdálkodási adatokat a kormány egy most benyújtott törvényjavaslattal.

Aranyrudak a jegybank trezorjában: az ajtók záródnak
Aranyrudak a jegybank trezorjában: az ajtók záródnak
Teknős Miklós / Népszabadság

A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által beterjesztett, a költségvetést megalapozó törvényjavaslat szerint a jövőben nem ismerhető meg „köztulajdonban álló gazdasági társaság, valamint az általa irányított vállalkozás üzleti tevékenységével kapcsolatos azon adat”, amelynek nyilvánossága a vállalat számára piaci sérelmet okozna. Az állami és önkormányzati tulajdonú cégek gazdálkodásának teljes titkosítását célzó javaslat a nemzeti érdekre hivatkozik:

 
„Az információszabadság nem korlátozhatja aránytalanul a jogszerű nemzetgazdasági érdeket. A közérdekű adatok megismerése nem korlátozhatatlan alapjog”

– áll a szövegben. A javaslat a villamosenergiával, földgázzal, távhővel, illetve a távközlési tevékenységgel foglalkozó cégek esetében a döntés-előkészítő anyagok 5-30 évig terjedő titkosítását is lehetővé tenné, amit nehéz piaci szempontokkal indokolni.

Kovács Zoltán kormányszóvivő az ATV-ben azzal védte a javaslatot: továbbra sem lehet titkosítani, csak a gazdálkodás azon területeire vonatkozó információkat, ahol a nyilvánosság piaci érdeket sért.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a a Mandinernek adott interjúban szintén úgy érvelt, hogy „kényes egyensúlyról van szó”: ha az állami tulajdonú cégek minden adata nyilvános lenne, az olyan piaci versenyhátrányt jelentene számukra, amellyel eleve veszteségre ítélnénk őket, ez pedig „a közvagyonnal való felelőtlen gazdálkodásnak” minősülne.

– Első ránézésre a törvényjavaslat részben szembemegy az alaptörvénnyel, illetve annak alkotmánybírósági értelmezésével, hiszen az AB a hasonló tartalmú jegybanktörvény-módosítással kapcsolatban már kimondta az azonnali hatályú, a folyamatban lévő adatkérésekre is vonatkozó titkosítás alkotmányellenességét – fogalmazott kérdésünkre Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. Szerinte ugyanakkor a kormány járt úton halad, hiszen a postatörvény módosítása esetén ez a fajta nyilvánosságkorlátozó megoldás az alkotmánybíróság szűrőjén is átment.

– Már akkor megelőlegeztük, hogy a Posta csak teszt volt, és a korlátozást ki fogják terjeszteni a teljes köztulajdonú vállalati szektorra, most pontosan ez történik – hangsúlyozta a jogvédő. Szerinte ugyanakkor a postatörvénynél elfogadott kormányzati érvelés (amelynek alapján egy állami vállalatnak lehetnek titkosságot igénylő, méltányolható üzleti érdekei) nem értelmezhető általánosan, hiszen számos érintett cégnek – szemben a részben ma is versenypiaci szereplőként működő Postával – egyáltalán nincsenek versenytársai. – Ki a konkurenciája például az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nek, miért ne ismerhetnénk meg a cég kötvénvkibocsátási adatait? – tette föl a kérdést Ligeti.

A Transparency jogi igazgatója úgy véli, amennyiben a módosítást elfogadják, az rendkívül kényelmessé teszi az állami vállalatok gazdálkodására vonatkozó adatok eltitkolását. – Üzleti titok eddig is volt, de nem ilyen gumírozott formában – jegyezte meg, hozzátéve: a javaslat a postatörvény, a jegybanktörvény és a paksi titoktörvény legkártékonyabb elemeit ötvözi, a kormányzati jó szándék nyomokban sem érzékelhető benne. – Most nyertünk első fokon egy pert a külügyminisztériummal szemben, ahol a bíróság kimondta: a közérdekű adatok körében föl sem merülhet az üzleti titok fogalma. Mostantól viszont az lesz a főszabály, hogy a polgár ne kíváncsiskodjon – szögezte le Ligeti Miklós.

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője ugyancsak alaptörvény-ellenesnek tartja a módosítást, amivel szerinte a kabinet az államilag szervezett rablás nyomait próbálja eltakarni. A politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az információszabadság brutális korlátozásának nevezte a szöveget, amelynek elfogadásával az információszabadságról szóló törvény is sérülne. Schiffer úgy látja, most válik érthetővé, miért nem sikerült új alkotmánybírókat választani a megüresedett helyekre, kevés olyan jogtudós akad ugyanis, aki az ehhez hasonló javaslatokat átengedné.

Putyin és Orbán Budapesten: pusmogás-diplomácia
Putyin és Orbán Budapesten: pusmogás-diplomácia
Reviczky Zsolt / Népszabadság

„Ha a javaslat hatályba lép, belátható ideig nem tudhatjuk meg például, hogy a miniszterelnök barátjához köthető MET-tel milyen üzleteket kötnek az állami energiacégek. A magunk részéről csak remélni tudjuk, hogy a törvényjavaslatban emlegetett külügyi érdek nem a putyini Oroszország korrupciós struktúráival való szimbiózis elleplezésének a finomabb megfogalmazása” – írta a módosításról az Átlátszó.

Kapcsolódó cikkek

Orbán-Putyin tárgyalás 'az évszázad üzletéről' és más csodákról

Oroszország kész teljesíteni paksi vállalásait; 2019 végéig meghosszabbítják a gázszállítási szerződést; magyar kórház épül Szíriában - többek között ez derült ki Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin oroszországi randevúján.

Titokban marad az MNB-s ingatlanjelentés

A jegybank felügyelőbizottsága a botrányok ellenére is elfogadta a műkincsvásárlásokról szóló jelentést pénteken.

Egyre több a közpénz Szemereyék körül

Már kommunikációs munkatársa is van a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapította Pallas Athéné Alapítványoknak – tudta meg lapunk.

Matolcsy számára vége a játéknak, nélküle tényleg nem volt döntés a költési botrányban

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapította Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány kuratóriuma Matolcsy György jegybank- és kuratóriumi elnök, valamint egy másik tag együttes döntésére bízta az alapítvány több tízmilliárdos befektetéseit – derül ki az MSZP által kiperelt iratokból.

Folytatni kell a nyomozást a költekező MNB-alapítvány ellen

Egy hónap alatt lezavarta és bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a rendőrség az MNB által létrehozott Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány tavalyi ingatlanvásárlása ügyében. Azonban ez a döntés a kerületi ügyészség szerint megalapozatlan, ezért a nyomozás folytatására utasították az V. kerületi kapitányságot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.