galéria megtekintése

Migrációs válsághelyzetet hirdetett a kormány

34 komment


Csuhaj Ildikó

Az egész ország területére migrációs válsághelyzetet hirdetett a kormány – jelentette be Pintér Sándor a kormányülés szünetében. A belügyminiszter azt mondta, a román határon még nem építik a kerítést, de az előkészületeket megteszik, hogy adott esetben tíz napon belül kész legyen.

Az egész ország területére kihirdeti a kormány a migrációs válsághelyzetet – jelentette be szerdán, a kormányülés szünetében Pintér Sándor belügyminiszter az Országházban. A kormány azért döntött így, mert Szlovénia, Horvátország és Szerbia is rendkívüli intézkedéseket vezetett be a határainál, és csak érvényes útlevéllel és vízummal, a schengeni elvárások szerint engedi be a menedékkérőket.

Pintér Sándor bejelentése
Pintér Sándor bejelentése
Kovács Tamás / MTI

„Nem tudjuk, hogy ez milyen reakciókat vált ki a migránsokban, akik már az érintett országokban vannak” – mondta Pintér Sándor. Mindenesetre a kormány megerősíti a határ védelmét, mert azt tapasztalták, hogy az ország határainál felépített kerítésnél „lényegesen nagyobb a mozgás”. A zöldhatáron felállított tranzitterületek pedig megteltek, az várható, hogy ezeken a pontokon tumultus alakul ki. De – hangsúlyozta Pintér Sándor – továbbra is tudja a kormány a magyar emberek biztonságát garantálni.

 

Kérdésekre válaszolva a belügyminiszter elmondta, a migráció okozta válsághelyzet kihirdetése azt jelenti, hogy több rendőrt és katonát vezényelnek a határra, fokozzák a „reagálóképességet”, azaz utakat építenek országszerte, hogy gyorsabban tudjanak mozogni, és arra is felkészülnek, hogy az elektromos áramot elvezessék a határszakaszokra, hogy be tudják világítani a kerítés környékét. „Így minden egyes illegális migránst el tudunk fogni” – mondta a miniszter. Emellett felkészülnek arra is, hogy emberi körülmények közt helyezzék el a határon elfogott migránsokat, ezért ha szükséges, akkor építenek egy erre szolgáló tábort is.  A Népszabadság kérdésére úgy válaszolt, az intézkedő rendőrök és katonák számára egyelőre nem kértek többletjogosítványokat a kormánytól a mostanihoz képest. A honvédségtől 1500-an vesznek részt az akcióban, a határ menti megyei rendőr-főkapitányságok akcióosztályai és közrendvédelmi „területei” is nagyobb létszámban lesznek jelen.

Egy kérdésre válaszolva Pintér Sándor azt is elmondta, hogy egyelőre nem kezdenek kerítést építeni a román határszakaszon, mivel nem tapasztalják, hogy Románia irányából illegális menekültek érkeznének. A belügyminiszter állítólag garanciát kapott román kollégájától, hogy nem fognak átengedni migránsokat. A kormány ugyanakkor felkészül, hogy ha szükséges, tíz napon belül kerítést építsenek a román–magyar határon – megtisztítják a határ azon pontjait, ahol szükséges, és építőanyagot halmoznak fel. A már meglévő kerítés külső részének a megerősítését Pintér Sándor nem látja indokoltnak, mint mondta, az „nemzetközi szintű”. Úgynevezett vadvédelmi kerítés felépítésén viszont gondolkodnak.

A pluszforrásokat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter biztosítani fogja, Pintér Sándor tájékoztatása szerint a kormány 7,3 milliárdos kiadással számol.

Nyomoznak a kopaszok ügyében

Pintér Sándor nem adott választ arra, hogy elégedett-e a Nemzeti Választási Irodánál történtek ügyében folytatott nyomozással. Azt mondta, hogy amíg a nyomozás tart, addig nem nyilatkoznak arról.

A BRFK múlt pénteken közölte a kopasz verőlegények gyűrűjébe került Nyakó István szocialista politikussal, hogy elindult a nyomozás. Az ügyben március 4-ig nem indított vizsgálatot a rendőrség, pedig mint kiderült, március 1-ig már 20 feljelentés érkezett a Fővárosi Főügyészséghez az ügy kapcsán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.