galéria megtekintése

Mi a fene nem folyik itt?

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 26. számában
jelent meg.


Cseri Péter
Népszabadság

A hatóságok késlekedése miatt nyolc hónapja nem tudják üzembe helyezni a szennyvízcsatornát.

Dühösek a csóriak. Tavaly nyáron – amikor az ünnepélyes projektzárón átadták a Fejér megyei falu régóta várt szennyvízcsatorna-rendszerét – még ünnepeltek, ám mostanra odalett a jókedvük. A működési engedéllyel rendelkező, minden szempontból elkészült közmű ugyanis még mindig nem üzemel.

Azt hittük, hogy ez nagyjából egy félórás feladat

– Hát mi a fene folyik itt? Pontosabban: éppen hogy nem folyik. Mármint a szennyvízcsatornában. Én például befizettem egy összegben a teljes önrészt, most mégis szippantatnom kell az emésztőt, ami ötször annyiba kerül, mint amennyi csatornadíjat kéne fizetnem. Miféle rezsicsökkentés ez? – háborog az egyik helybeli.

 

Csete Krisztián polgármesterhez naponta bekopogtat valaki, hogy számon kérje, mikor indul már el a szolgáltatás. Ilyenkor megpróbálja elmagyarázni, hogy az önkormányzat vétlen a csúszásban. A faluvezető – hosszas utánajárást követően – most már tisztában van azzal, miért nem működik a rendszer, csak éppen nem akarja elhinni az egészet.

Csete Krisztián polgármester a szennyvízátemelőnél. A rendszer 580 millióba került, de nem működik
Csete Krisztián polgármester a szennyvízátemelőnél. A rendszer 580 millióba került, de nem működik
Földi Imre

A csóri szennyvízberuházás 580 millió forintba került, ennek 80 százalékát uniós támogatás fedezte, a fennmaradó részt – ingatlanonként 250 ezer forintot – a lakosok fizették be. A kivitelezés egy évig tartott, tavaly júliusban zárult. A falu a szennyvízhálózat üzemeltetésére a régióban jelentős piaccal bíró Bakonykarszt Zrt.-vel kötött szerződést, a felek köbméterenkénti 390 forintos csatornadíjban állapodtak meg. Ám azóta nagy a csönd.

Valójában egyetlen papírra várnak a csóriak. Egy tavaly életbe lépett jogszabály szerint ugyanis egy új közműszolgáltatás megindítása előtt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH) jóvá kell hagynia a felek között kialkudott szolgáltatási díjat. Erre egyebek mellett azért van szükség, nehogy irreálisan magas közműdíjat kelljen fizetniük a fogyasztóknak.

– Azt hittük, hogy ez nagyjából egy félórás feladat: a hivatal összeveti a környékbeli 10-15 településen érvényben lévő csatornadíjakat, és könnyen megállapíthatja, hogy reális-e a Csóron tervezett összeg. Ehhez képest nyolc hónapja nem történik semmi – panaszolja Csete Krisztián.

A polgármester türelme tavaly decemberben fogyott el: akkor megkérte a térség parlamenti képviselőjét, a fideszes Törő Gábort, nézzen már utána, miért áll az ügyük. A honatya próbált is segíteni, de csak addig jutott, hogy jelezte a problémát az energetikai hivatal vezetőjének, aki történetesen szintén Fejér megyei potentát: Dorkota Lajos MEKH-elnök kinevezése előtt kormánymegbízottként tevékenykedett. Dorkota segített is –már amennyit tudott.

– Ekkor derült ki számunkra, hogy az energetikai hivatal csak felterjesztést tehet az árjóváhagyás ügyében, a határozatra a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban ütik rá a pecsétet – közli a csóri polgármester, aki úgy tudja, a felterjesztés már tavaly decemberben megérkezett a tárcához. És azóta is ott pihen.

Mutassanak nekem egyetlen olyan közműcéget, amelyik hónapokig ingyen végezné a szolgáltatást

A faluvezető február végén levélben érdeklődött, mikorra születhet meg végre a döntés. A válasz március közepén érkezett meg, amelyben a tárca kiemelt közműszolgáltatások főosztályának vezetője arról tájékoztatta a csóriakat, hogy a „felterjesztésben foglaltak elbírálásánál a lehető legteljesebb körű információk beszerzésére és mérlegelésére törekszünk, ezért a felterjesztés kiegészítése céljából további információkat kértünk az energetikai hivataltól”.

– Vagyis egy komoly apparátusnak nyolc hónap alatt sem sikerült eldöntenie, hogy a csóri 390 forintos csatornadíj, ami egyébként az egész térségben a legalacsonyabbak közé tartozik, vajon reális-e vagy sem. Hát mit kell ezen ennyit agyalni? – méltatlankodik Csete Krisztián, akit más dolgok is bosszantanak.

– A minisztériumból jött levélben az is szerepel, hogy annak egyébként semmi akadálya, hogy meginduljon a szolgáltatás, csak az árak jóváhagyásáig nem szedhető be a csatornadíj. Hát ezt meg hogy képzelik? Mutassanak nekem egyetlen olyan közműcéget, amelyik hónapokig ingyen végezné a szolgáltatást.

Szerettük volna megtudni, hogy a Bakonykarszt Zrt. hajlandó lenne-e ilyen gáláns ajánlatra, de a cég kérdéseinkre nem kívánt válaszolni, egymondatos közleményükben mindössze az szerepel: a csóri ügyben „részvénytársaságunk az érvényes jogszabályoknak megfelelően járt el, és a jövőben is azok szerint fog eljárni”.

A csóriak egyébként nem örülnének, ha hónapokig fizetés nélkül használhatnák a csatornát, mert aztán egyszerre kapnának egy több tízezer forintos számlát. Csete Krisztiánt a tehetetlenség dühíti a legjobban:

– Lassan elmegy egy teljes év a kivitelezésre járó ötéves garanciából úgy, hogy egy percig sem működött a rendszer. Amikor megkérdezik a falubeliek, hogy ki felelős mindezért, csak széttárom a kezem: fogalmam sincs.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.