galéria megtekintése

Kint Salgótarján, bent egy talpalatnyi Provance

5 komment


Doros Judit

Az ország tortája címet már második alkalommal elnyerő Szó Gellért és testvére a szülők péksége mellett nőtt fel Salgótarjánban. 

Ebből az örökségből indultak ki, amikor felnőtt életüket tervezték: Így lett Gellért cukrász, míg öccse, Dániel pék. S maradtak a gyökereknél azért is: kitartottak a cseppet sem kivételezett helyzetű nógrádi megyeszékhelyen, s ma már olyan minőséget állítanak elő, amely Európa bármely városában megállná a helyét. Tudatosan tervezték így.

– Leültünk az öcsémmel és a pékséget vezető édesanyánkkal, s eldöntöttük, egy évet szánunk arra, hogy az alapképzésünk után a világ legjobb pékségeiben és cukrászataiban ellessük a legmodernebb technológiákat, megismerjük a jó alapanyagokat. Az öcsém Norvégiába ment, én pedig először Bolognában végeztem el egy úgynevezett fagylalt-egyetemet, majd francia cukrászatokban tanultam. Ezután nyitottuk meg salgótarjáni kézműves cukrászdánkat és pékségünket – meséli Szó Gellért.

 

A salgótarjáni cukrászda kívülről akár a többi üzlet: betonépület földszintje egy emeletes házakkal körbevett belső téren, ahol parkoló autók és letámasztott biciklik sora áll. Bent azonban egy talpalatnyi Provance: vadkovásszal frissen készült, illatozó kenyerek, vajjal rétegzett, pillekönnyű croissant-ok, stílusos berendezés, s profi kávégép.

A minden részletre ügyelő szenvedélyesség Szó Gellért valamennyi lépésből megmutatkozik. Hogy a kávé kitűnő legyen, barista-képzésre is járt, s a pörkölés technikáját szintén kitanulta. A helyben készült fagylaltokhoz egy fiatal mátranováki család tehenészetétől vásárolják a tejet. – Eleve Jersey-fajta teheneket szereztek be a kedvünkért. Még az állatok takarmányozását is megbeszéljük. Fontos például, hogy ne legyen nagyon virágos illatú a tej, mert az más irányba viszi a fagyi ízét – mondja.

Szó Gellért, az ország cukrásza
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Szó Gellért tavaly indult először a nyolc éve indított Ország tortája versenyen, s mindjárt meg is nyerte azt a pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltortával. Idén két édessége is versenyben volt az első három helyen, ám végül a tökmagolajjal és mandulaliszttel készült, málnazselével, fehér-csokoládés ganache-sal, tökmag pralinével megbolondított, s tökmagolajos tükörzselével fedett Őrség aranya nyert.

A családi vállalkozás – amely jelenleg tizennyolc embernek ad munkát a salgótarjáni, s a nemrég Egerben nyitott cukrászdákban, valamint a Mátraterenyén hamarosan beinduló üzemükben – az utóbbi napokban nem bírta azt a rohamot, amely az immár másodszorra is elnyert kitüntető cím gerjesztett.

Pedig az igényes, kézműves stíluson nem akarnak változtatni, sőt, eggyel erősebb fokozatba kapcsolnak ezen a téren is. Köves malmot állítottak munkába, s saját maguk őrlik a gabonát. Földet vettek, ahol maguk termesztik majd a kenyérhez legalkalmasabb búza és rozsféléket. Nemrégiben pedig szerződést kötöttek a leghíresebb francia csokoládégyárral, a Valrhonával, s mostantól az ő alapanyagukból készítik majd a süteményeket, bonbonokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.