galéria megtekintése

„Merjünk cigányok lenni!”

1 komment


Czene Gábor

Elvileg zárt ajtók mögött, valójában csak egy elfüggönyözött helyiségben tartották az Országos Roma Önkormányzat rendkívüli közgyűlését: minden szó áthallatszott. A roma képviselők nagy ovációval köszöntötték Balogh Jánost, akit – a lemondott Hegedüs István helyett – elsöprő többséggel választottak meg új elnöknek.

Az albertirsai Szittyó Étterem nagyon tudhat valamit. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) többször szeretett volna már itt közgyűlést tartani, de a korábbi kísérletek elhaltak (egyszer az utolsó pillanatokban tettét át a helyszínt egy abonyi vendéglőbe). Már-már felsejlett előttünk, hogy talán soha nem keveredünk el ebbe a műintézménybe. Az irsai Szittyó azonban, amelynek néveredete a múlt homályába vész, keményen visszaküzdötte magát: a mostani rendkívüli közgyűlést ide hirdették meg.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az előző elnököt, Hegedüs Istvánt a távollétében nemrég már leváltották, de az eljárás jogszerűsége erős kételyeket ébresztett. Aztán Hegedüs – miután számára is egyértelművé vált, hogy képtelen úrrá lenni az ORÖ-ben mindent elnyelő gazdasági és politikai káoszon – maga jelentette be távozását.

 

Az albertirsai étterembe összehívott elnökválasztó közgyűlésen a képviselők rögtön az elején, még a napirend elfogadása előtt zárt ülést rendeltek el. Az újságírókat átküldték a szomszéd terembe. Csakhogy a két helyiséget – ajtó nem lévén – csupán egy boltív és szalagfüggöny választotta el egymástól. A hang terjedését semmi nem akadályozta.

Balogh János, az MCF (Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma) politikusa egyedüli jelöltként indult az elnöki posztért. A 47 képviselőből 42 jelent meg, Balogh jelölését csak néhányan ellenezték. A választáson még nagyobb lett a támogatottsága, egyetlen ellenszavazattal lett az ORÖ új vezetője. Az eredményt üdvrivalgás, bravózás, éljenzés és taps fogadta.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Szűzbeszédét Balogh János azzal kezdte, hogy mindenkivel együtt akar dolgozni: szeretné, ha az ORÖ-be beköltözne a demokrácia. A magyarországi cigányság – folytatta – nincs abban a helyzetben, hogy a jelenlegi kormánnyal ne dolgozzon együtt. A cigányság ugyanis huszonöt éve nem volt olyan rossz állapotban, mint ma. Olyan veszekedés sem volt soha, mint napjainkban.

Eljött az összefogás ideje – hangsúlyozta az elnök, és arra szólította fel az egybegyűlteket: „Kérem tisztelettel, merjünk cigányok lenni!”

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Nyílt titok, hogy Balogh János a háttérben ügyködő fideszes Farkas Flórián kiszemeltjeként nyerte el a tisztséget. Az új elnököt adó MCF-et régebben Kolompár Orbán vezette, a hagyományos politikai besorolást tekintve a szervezet elvileg baloldalinak számít. Ezért is tartottuk indokoltnak, hogy megkérdezzük Balogh Jánost, baloldalinak tartja-e magát. Erre ő közölte: „cigánynak tartom magam, igazi roma embernek”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.