galéria megtekintése

Orbán hadvezér akar lenni, egymillió embert küldene vissza a háborúba

25 komment


Dési András

A magyar kormányfő Észak-Afrikában építene gigantikus menekülttábort – derült ki a bécsi csúcson.

Moammer el-Kadhafi ezredes halálával egy diktátortól megszabadult a világ. Líbia viszont káoszba, fegyveres csoportok háborújába fulladt. Orbán Viktor ebben a bukott államnak számító észak-afrikai országban építené fel azt a gigantikus menekülttábort, ahová az Európai Unió tagállamaiból zsuppolnák vissza a kiutasított menedékkérőket. Akár egymillió embert küldene vissza háborús viszonyok közé.

A líbiai ötlettel a magyar kormányfő a szombati bécsi menekültügyi csúcson rukkolt elő, s a meghökkentő felvetésre a nemzetközi sajtó is felfigyelt. A német nyelvterület lapjai azonban a hangsúlyt arra fektették, hogy a Christian Kern osztrák kancellár által kezdeményezett és a vendéglátó Ausztriával együtt 11 ország (Albánia, Bulgária, Görögország, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Németország, Románia, Szerbia, Szlovénia) részvételével megtartott konferencia csak egy dologban értett egyet. Abban, hogy a nyugat-balkáni útvonalnak zárva kell maradnia, s még több pénzt kell fordítani az EU külső határainak védelmére.

Bécsbe nem kapott meghívást Matteo Renzi, pedig az olasz kormányfő jó ideje háborog azon, hogy menekültügyben az EU cserbenhagyja Itáliát. Azt a kulcsországot, ahova a nyugat-balkáni útvonal zárása óta a menekültek kilencven százaléka érkezik.

 

A magát hadvezéri szerepbe pozí­cionáló Orbán az európai védelmi vonalat a Földközi-tenger déli részén, Líbia mellett, Egyiptomban húzná fel. A magyar kormányfő szerint e két észak-afrikai országgal az EU-nak ugyanolyan menekültügyi paktumot kellene kötnie, mint amilyen márciusban Törökországgal jött létre.

A líbiai–egyiptomi védvonal nélkül – ez legalább 2800 kilométer hosszúságú partszakasz biztosítását jelentené – Orbán 5,5 millió migráns Európába érkezését vizionálta. Szerinte a Líbia felett csak részleges ellenőrzéssel bíró új tripoli egységkormánnyal könnyen meg lehet állapodni, s ha az ENSZ feloldaná a fegyverembargót, akkor az európaiak felfegyverezhetnék szövetségeseik erőit. Orbán egyben vészforgatókönyvet sürgetett arra az esetre, ha a törökökkel kötött megállapodás kudarcba fulladna.

Máshogyan gondolkodik Angela Merkel, a német kancellár elsősorban a sok menekültet kibocsátó Afganisztánnal és Pakisztánnal kötne a törökkel kialkudott paktumhoz hasonlót. Az osztrák kancellár Malit, Nigert és Szenegált is felvenné a sorba. Alekszisz Ciprasz görög kormányfő még több uniós segítséget kért a határok védelméhez, illetve a magyar segítséggel létrehozott macedón határzár nyomán Görögországban rekedt több mint 50 ezer menekült áthelyezéséhez, elosztásához. A Welt am Sonntag szerint Berlin havonta kész lenne 500 menekültet átvenni Athéntól.

A miniszterelnök szerint Líbiával és Egyiptommal is ugyanolyan paktumot kellene kötni, mint Törökországgal
A miniszterelnök szerint Líbiával és Egyiptommal is ugyanolyan paktumot kellene kötni, mint Törökországgal
Ronald Zak / MTI/AP

A menekültek áthelyezéséről, befogadásáról Orbán hallani sem akar. A magyar kormányfő Bécsben a pozsonyi EU-csúcson bedobott rugalmas szolidaritással jött elő. Szerinte a határvédelemre eddig 500 millió eurót költő Magyarország a menekültválságból a migránstömegek feltartóztatásával, a déli határszakasz hermetikus lezárásával veszi ki a részét. S ezzel Ausztria, valamint Németország javát szolgálja, s kérte e jótettek elismerését.

Kern elismerte, hogy a bécsi menekültügyi csúcs nem hozott új megállapodásokat, de senki sem beszélt mellé. Az osztrák fővárosban nyilvánvaló vált: ma már mindenki a határok megerősítéséről és lénye-gében a menekültek elrettentéséről beszél. A tettek mellett a szavak is egyre nyersebbek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.