galéria megtekintése

Menekültek már nincsenek, a válsághelyzet marad

12 komment


Lencsés Károly

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet akkor áll elő, ha egy hónap átlagában napi ötszáz menedékkérő fordul a hatóságokhoz – írja elő a jogszabály. Migránsok két hónapja nincsenek, de a válsághelyzet a belügyminiszter vasárnapi nyilatkozata szerint marad. Hátha egyszer mégis jönnek a bevándorlók.

Amíg a magyar határoktól délre – Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában – naponta 2500-5000 illegális migráns érkezik, indokolt a szeptember 15-én kihirdetett tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fenntartása a déli megyékben – ezt Pintér Sándor belügyminiszter a cseh kollégájával Szegeden folytatott megbeszélés után vasárnap jelentette be. A válsághelyzet bevezetéséről korábban törvény született, amely részletesen meghatározza, milyen feltételek esetén hirdethető ki olyan különleges jogrend, amely az általánostól eltérő szabályok alkalmazását teszi lehetővé.

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet akkor áll elő, ha egy hónap átlagában napi ötszáz, két egymást követő hét átlagában napi 750, egy hét átlagában napi nyolcszáz menedékkérő fordul a hatóságokhoz – ezt tartalmazza a jogszabály. Emellett különleges intézkedések bevezetésére lehetőség van akkor is, amikor a tranzitzónákban tartózkodók száma egy hónap átlagában meghaladja a napi ezer, két egymást követő hét átlagában a napi 1500, egy hét átlagában a napi 1600 főt.

Jó ideje viszont erről szó sincs.

 

A tranzitzónákban soha nem volt egyszerre néhány tucatnyinál több ember, a menekültkénti elismerést kérők száma pedig a magyar–horvát határ október közepén történt lezárása után nagyjából a nullára csökkent. Az utóbbi két hónapban összességében legfeljebb néhány százan lehetnek azok a migránsok, akik illegálisan léptek az ország területére, és menedékjogért folyamodtak. A válsághelyzet fenntartása ezért

nem tűnik indokoltnak.

Kormányzati körökben viszont állítják, hogy erre változatlanul szükség van. Felhívták a figyelmünket arra, hogy a jogszabály szerint „ha bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakul ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy közegészségügyét közvetlenül veszélyezteti”, továbbra is fennállnak a válsághelyzet kihirdetésének feltételei. Az pedig, hogy a magyar–szerb és magyar–horvát határ mentén naponta ezerszám vonulnak végig menekülők, valós kockázati tényezőt jelent.

Bármikor előfordulhat, hogy déli szomszédjaink a migránsok elől lezárják a nyugat felé vezető utat, és akkor ők ismét Magyarország felé vehetik az irányt – közölték forrásaink. Ezért indokolt megítélésük szerint a válsághelyzet fenntartása, mert annak megszüntetése esetén a katonákat vissza kellene vonni, és ha esetleg bekövetkeznék a baj, jelentős időveszteséggel járna a honvédséget ismét a határokra vezényelni. Másfelől úgy vélik,

a környező lakosság nyugalmának biztosítása érdekében is szükség van a fokozott fegyveres jelenlétre.

A válsághelyzet feltételeinek fennállását az országos rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetője köteles folyamatosan figyelemmel kísérni, és ha annak feltételei nem állnak fenn, kezdeményezniük kell az annak kihirdetéséről szóló, jövő márciusig érvényes kormányrendelet hatályon kívül helyezését. Vadai Ágnes, a DK parlamenti képviselője, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja kérdésünkre elmondta: ezzel kapcsolatban érdeklődött az ORFK vezetőjénél, aki megerősítette információnkat, amely szerint a közbiztonság fenntartása érdekében látják szükségesnek a válsághelyzet fenntartását.

A menekültek már elkerülik a drótkerítéssel lezárt magyar–horvát határt
A menekültek már elkerülik a drótkerítéssel lezárt magyar–horvát határt
Veres Viktor

A rendelet egyébként legfeljebb hat hónapig marad hatályban, és ha a kormány annak meghosszabbításáról döntene, arról az Országgyűlés szakbizottságát tájékoztatnia kell. Vadai elmondta: miután ez a határidő még nem járt le, a válsághelyzet fenntartásáról egyelőre nem kellett a kabinetnek beszámolnia. Mindazonáltal bizonyos benne, hogy erre az intézkedésre ma már nincs szükség. Hasonlóképpen nyilatkozott a szocialista Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke is.

Nem tudnak azonban semmit lépni, illetve amire lehetőségük volt, azt már korábban megtették – fogalmazott a politikus. Az MSZP álláspontja a válsághelyzet bevezetéséről szóló tervezet parlamenti vitájakor is az volt – hangsúlyozta –, hogy az parttalan felhatalmazást ad a kormánynak, hiszen tartalmaz egy gumiparagrafust. A szerint bármilyen homályos, a közrendet, a közbiztonságot vagy közegészségügyet veszélyeztető, tehát alig értelmezhető okra lehet hivatkozni, a parlamentnek pedig nincs érdemi beleszólása – mondta Harangozó.

Válsághelyzet esetén a kormány intézkedhet állami vagy önkormányzati tulajdonban álló létesítmények igénybevételéről, ugyanakkor a többségi állami vagy önkormányzati tulajdonban levő vállalkozások számára szolgáltatási kötelezettséget írhatnak elő. Ilyen esetben nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni az idegenek elhelyezésére szolgáló létesítmények építése és üzemeltetése kapcsán, de a környezeti hatástanulmány is mellőzhető. S ami nem kevésbé fontos:

katonák csak kihirdetett válsághelyzetben működhetnek közre az államhatár őrizetében,

illetve a menekültek regisztrálásával kapcsolatos feladatokban.

Angela Merkel: Fenn kell tartani a schengeni övezetet

Néhány ellenszavazat mellett és tartózkodás nélkül elfogadta hétfőn a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a párt menekültpolitikájáról szóló kongresszusi határozatot. A karlsruhei kongresszuson elfogadott dokumentumban nem szerepelnek a pártelnök-kancellár Angela Merkel menekültpolitikáját bíráló CDU-s politikusok követelései.

A bajor testvérpárttal (CSU) és a szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó párt így nem áll ki amellett, hogy jelöljék ki a befogadható menekültek felső létszámhatárát, és nem áll ki amellett sem, hogy tagadják meg a belépést a biztonságos országokból érkező menedékkérőktől. Angela Merkel csupán annyi engedményt tett bírálóinak, hogy a dokumentumba beemelték, hogy „érezhetően csökkenteni” kell a menedékkérők számát, különben a menekült­hullám túlterheli Németországot.

A kancellár a kongresszuson azt mondta: Németországnak létfon­tosságú a belső határőrizet nélküli schengeni övezet fennmaradása, ezért támogatja az Európai Bizottság javaslatát az övezet külső határainak védelmét szolgáló uniós intézmény kiépítéséről. Angela Merkel szerint a Budapesten rekedt menekültek beengedése szeptember elején humanitárius kötelesség volt Németország és Ausztria számára.

Felidézte, hogy szeptember 5-re virradó éjjel a Budapesten rekedt menekültek ezrei gyalog mentek az autópályán Ausztria felé. Ez a helyzet „az európai értékek próba­tétele” volt – mondta, s hozzátette: az az éjszaka megmutatta, hogy a második világháború óta a legnagyobb menekülthullámmal kell megbirkózni, és az Európai Unió „tör­ténelmi próba” elé került.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.