galéria megtekintése

Menekülés a frankhitelből: így menj csődbe szépen

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 17. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Aligha van település, amely jobban tudna csődbe menni, mint Nemesvid. Öt évvel az után, hogy a somogyi község belebukott egy frankhitelbe, úgy vonható mérleg: többet nyert az önkormányzat, mint amennyit vesztett. A falu így sincs irigylésre méltó helyzetben.

Békésen legel két ló Nemesvid futballpályáján. Nincs, aki megzavarná az állatokat, a nyolcszáz lelkes falu focicsapata öt évvel ezelőtt megszűnt, a gyerekek, akik olykor itt rúgják a bőrt, még iskolában vannak, a terület tulajdonosa pedig aligha törődik azzal, legelnek-e lovak a pályán. A sporttelepnek ugyanis, miként a falu valamikori tűzoltószertárának, a művelődési háznak, a patikának és a község egyetlen szolgálati lakásának otthont adó épületének az OTP a tulajdonosa.

– Az önkormányzat alja is a bankhoz került – mutat a polgármesteri hivatal kétszintes épületének alsó részére Kovács Sándor, aki tavaly óta vezeti Nemesvidet, majd azzal teszi teljessé az elvesztett ingatlanok listáját: – Még a falu közepén lévő park is a banké lett a háborús emlékművel együtt. Valamiért a parkra is jelzálogot jegyeztek be annak idején. És persze több külterületi földterület is odalett.

Kovács Sándor polgármester
Kovács Sándor polgármester
Koncz György / Népszabadság

 

A Marcali és a Nagykanizsa között fekvő Nemesvid öt éve került reflektorfénybe. Akkor, amikor kiderült, hogy a település belebukott egy banki hitelbe. A község a csatornarendszer megépítésére vett fel 2006-ban 320 milliós, részben svájcifrank-alapú hitelt, de 2010-ben, a megemelkedett törlesztőrészleteket már nem tudta fizetni. Az akkori vezetés adósságrendezési eljárást indíttatott. Ennek keretében megpróbáltak túladni az értékesíthető vagyonelemeken, de azokra nem akadt vevő, így a végén a hitelező banké lett harminc ingatlan, többségében telek, rét, legelő, erdő, de több középület és a sportpálya is.

Noha az önkormányzat elveszítette szinte a teljes ingatlanvagyonát, több jel is utal arra, hogy a település nem járt olyan rosszul. A polgármester szerint a papíron nagyjából „százmilliós tételként” szereplő ingatlanok valós piaci értéke néhány millió, talán néhány tízmillió lehet csupán. Ezt támasztja alá, hogy éveken át hiába próbáltak vevőt találni: még a földekért sem érdeklődtek, nemhogy a helyi kultúrház iránt. Ez azt jelenti, hogy a falu a 320 milliós adósságból annak csupán töredékéért szállt ki. A földek, épületek átadásával ugyanis lezárult az adósságrendezési eljárás: az ingatlanok értéke és a teljes tartozás közötti legalább 200 milliós összeg megfizetése alól a vonatkozó jogszabályok alapján mentesítették a települést.

A bukott hitelt és a csődöt olyannyira maga mögött tudhatta Nemesvid, hogy 2013-ban – akkor már tartozás híján – kimaradt az országos önkormányzati adósságkonszolidációból. Kovács Sándor szerint ráadásul az adósságmentességüket az állam külön támogatással ismerte el, tízmillió forint kompenzációt kapott az évente 100 millióból gazdálkodó falu. Időközben kiderült az is, hogy az odalett ingatlanokat is csak papíron vesztették el. Miután az OTP hiába próbált túladni az épületeken, földeken, felajánlotta őket az önkormányzatnak: mindent használhatnak a továbbiakban is, ha gondoskodnak a karbantartásról és a rezsi megfizetéséről. A polgármester megemlíti: további hozadék, hogy még némi bevételük is keletkezett, hiszen a bank építményadót fizet a nemesvidi ingatlanjai után. Talán ez is szerepet játszott abban, hogy a polgármester szerint az OTP már nyomott áron szabadulna nemesvidi ingatlanjaitól.

Futballpálya a Somogy megyei Nemesviden. A sporttelep tulajdonosa most a bank, de ez az állatokat egyáltalán nem zavarja
Futballpálya a Somogy megyei Nemesviden. A sporttelep tulajdonosa most a bank, de ez az állatokat egyáltalán nem zavarja
Koncz György / Népszabadság

– Pontos összeget nem szeretnék mondani, de a most kért ár a töredéke annak, mint amennyiért annak idején a bankhoz került a park, a tűzoltószertár, a focipálya, a kultúrház, a patika meg a szolgálati lakás – mondja a faluvezető, de jelzi rögtön, ennek ellenére Nemesvidnek még várnia kell: – Jó lenne visszaszerezni az ingatlanokat, de nekünk most még a nyomott ár is magas.

Bár a polgármester nem vitatja, hogy „elég jól jöttek ki” a csődből, hangsúlyozza: Nemesvid helyzete ettől még nem irigylésre méltó. A helyi ingatlanok nehezen eladhatók: bár a Balaton és a zalakarosi fürdő közelsége miatt akad egy-két külföldi házvásárló, a falu lassan elöregedik, kevés a fiatal, és egyre több a gaztengerben álló, régóta elhagyatott épület. Kevés a munkahely, az óvodában és a csak alsó tagozatot működtető iskolában dolgoznak többen, egy-két álláshely akad mezőgazdasági vállalkozónál, így a faluban élő 80-85 tartósan állástalan ember elsősorban a közmunkára számíthat. Attól és a kevés, de legalább biztos fizetéstől elesetteket pedig biztosan nem vigasztalja a tény: aligha van ma Magyarországon önkormányzat, amely jobban tudna csődbe menni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.