galéria megtekintése

Őszöd: Katalin, Imre és Ferenc

10 komment


Tanács István
NOL

Hétfőn tartották az első tárgyalást abban a személyiségi jogi perben, amelyet Szili Katalin volt MSZP-s politikus, az Országgyűlés korábbi elnöke, jelenleg a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt elnöke indított Szabó Bálint, a Demokratikus Koalíció volt szegedi szóvivője ellen.

Szabó, aki később kilépett a DK-ból, interjút adott a Heti Válasznak, amely 2013. május 23-án jelent meg. Abban azt állította, hogy 2006 nyarán jelen volt Rózsa-Flores Eduardo budapesti, Eötvös utcai lakásán, amikor az MSZP három felső vezetője – Katalin, Imre és Ferenc – érkeztek Rózsa-Floreshez, és egy hangfelvételt hallgattak meg, amelyben Gyurcsány Ferenc hangjára és az őszödi beszédre ismert.

Szili Katalin Fotó:Soós Lajos / MTI

Gyurcsány Ferenc a blogján úgy reagált: ha jól érti, akkor az interjú alapján Szili Katalint, Szekeres Imrét és Baja Ferencet gyanúsítják azzal, hogy egy közvetítőnek kiszivárogtatták az őszödi beszéde hangfelvételét.

 

Mások is a Gyurcsány által említett három személyre gondoltak, erre azonban a Heti Válasz interjúja nem szolgált bizonyítékkal. Hármójuk közül egyedül Szili Katalin indított pert - ő is csak fél évvel a cikk megjelenése után. A politikusnő nemcsak polgári pert indított személyiségi jogsértés miatt, hanem magánvádas büntetőeljárást is – rágalmazással vádolja Szabó Bálintot. A polgári pernek volt hétfőn az első tárgyalása – Szili Katalin 2,5 millió forint nem vagyoni kártérítést is követel Szabótól.

A politikusnő nem jelent meg a tárgyaláson, amelyen a bíró először azt próbálta tisztázni, hogy a pert kizárólag a Heti Válaszban megjelent interjúra, vagy más nyilvános megszólalásaira alapozva is indította Szili Katalin. Szabó ugyanis azzal érvelt: ő csak keresztneveket említett, de árulkodó, hogy mely politikusok – köztük a felperes – vették azt magukra.

Szili jogi képviselője először azt mondta: csak a Heti Válasz-interjúra alapozták keresetüket. Később hozzátette: az interjú megjelenését követően több tévéműsorban is szerepelt Szabó Bálint. A jogász szerint Szabó e későbbi megfogalmazásaiban egyértelművé tette, hogy a Szili Katalinra gondolt. Az ügyvéd először tévesen az ATV-nek tulajdonította azt a beszélgetést, amelyben mindenáron neveket akartak tőle megtudni – mire Szabó azt válaszolta: legközelebb meghívom egy kávéra Szili Katalint.

Kiderült, hogy ehhez hasonló nyilatkozata nem az ATV-ben, hanem a köztelevízió Az este című műsorában hangzott el – de Szabó szerint ott sem az hangzott el, hogy Szili Katalin részt vett volna a kiszivárogtatásban, és jelen lett volna Rózsa-Flores Eduardo lakásában.

Jogi bújócska

A jogi bújócska során vita bontakozott ki arról is, hogy mit kell bizonyítani a felperesnek és mit az alperesnek. Szabó Bálint egy korábbi sajtótájékoztatón a Szegedi Törvényszék kapujában közölte az újságírókkal: tanúként megidézteti a tárgyalásra az összes neves politikust, akinek köze lehetett az ügyhöz. Ezt a tárgyaláson is megismételte, jelezve, megelőlegezi a költségtérítésükhöz szükséges összeget.

A tárgyalást végül elnapolták május 19-ére, amikorra a bíróság személyesen megidézi a tárgyalásra Szili Katalint, továbbá kötelezi, hogy azokat a felvételeket, amelyekről azt állítja, hogy a Heti Válasz-interjúval együtt sértik a személyiségi jogait, juttassa el a bírósághoz, amely mindezek ismeretében dönt arról, hogy kit idézzen meg a tárgyalásra az alperes által javasolt számos vezető politikus közül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.