galéria megtekintése

Megtaláltuk a legszervilisebb fideszes nagygazdát

8 komment


M. László Ferenc

Szervilizmuscsúcsot készül felállítani egy kormánypárti képviselő a parlamentben: interpellációjával lehetőséget ad párttársának, a földművelési miniszternek, hogy az ellenzéket ostorozza. Ráadásul Győrffy Balázs maga is haszonélvezője a legújabb kori állami földosztásnak.

"Miért fáj az ellenzéknek a magyar gazdák földhöz juttatása?" – ezt a kérdést kívánja feltenni a hétfőn kezdődő őszi parlamenti szezonban a Fidesz képviselője, Győrffy Balázs. Csakhogy a parlament honlapja szerint nem az ellenzéki pártok véleményére kíváncsi Győrffy, hanem a földművelési miniszterrel, Fazekas Sándorral akarja kritizáltatni a kormány földosztási politikáját évek óta bíráló képviselőket.

Győrffy Balázs Orbán balján
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az ellenzéki pártok az MSZP-től a Jobbikon keresztül az LMP-ig jó ideje támadják az állami földek bérbeadását, illetve eladását. A szocialisták még népszavazást is kezdeményeztek, azt szerették volna elérni, hogy a parlament állítsa le a földosztást, igaz, a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria is elmeszelte a felvetést arra hivatkozva, hogy az MSZP nem gyűjtött elég aláírást. Az ellenzék szerint a földértékesítések lényege, hogy a Fidesz-közeli oligarchákat, politikusokat akarják termőföldhöz juttatni, aminek az értéke évek óta folyamatosan emelkedik, ráadásul az uniós támogatások lehívása is hatalmas üzlet a tulajdonosoknak.

 

Korábban a kormány mezőgazdasági politikája ellen tiltakozó, államtitkári posztjáról 2012-ben lemondott Ángyán József végignézte megyénként a földosztást, és tanulmányaiban megállapította, hogy a földek egy jelentős része valóban Fideszhez köthető emberekhez került, sokak nem is élnek a mezőgazdaságból.

Ráadásul egy olyan képviselő szeretné Fazekassal bíráltatni az ellenzéket, aki többször is haszonélvezője volt a földosztásnak. A Blikk 2012-ben arról írt, hogy a politikus rokkantnyugdíjas édesapja 10 hektár föld bérletéhez jutott a Nemzeti Földalap egyik pályázatán. Győrffy akkor nyilvánosságra hozta a pályázatot, és azt állította, édesapja teljesen jogszerűen nyert.

Szintén ez a lap számolt be arról idén januárban, hogy Győrffy maga is vett földeket: 58 hektárért 89 millió forintot fizetett. A képviselő azt állította, hogy hitelből vásárolt. Később nyilvánosságra került a parlament honlapján a vagyonnyilatkozata, ami alapján a sajtó kiszámolta, hogy a törlesztőrészletnek magasabbnak kell lennie, mint a havi bevételeinek, érthetetlen, hogy vehetett fel és hogyan törleszt egy ekkora hitelt. Győrffy szerint csak félreértés van a vagyonnyilatkozata körül, ugyanis ő nem írta bele a családi földekből befolyó összegeket, ugyanis szerinte azok nem jövedelmek, hanem bevételek.

Ráadásul ő terjesztette be a parlament elé azt a törvényjavaslatot, amely kimondja: a korábban az állammal kötött kedvezményes szerződéseket formálisan továbbra sem lehet majd felmondani, ám a tulajdonosok lehetőséget kapnak arra, hogy piaci bérleti díjat kérjenek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.