galéria megtekintése

Megszűnt cégre testálták a félmilliárdos tendert, nem is épített semmit

11 komment


Spirk József

„Ellopták a gyárat a menekültek, vagy elvarázsolta David Copperfield, esetleg a pénzt lopta el valaki az NGM asszisztálásával? Na jó, én a harmadik lehetőségben hiszek."

Az LMP huszadik, jubileumi korrupcióinfóján egy elvileg felépült, de a valóságban hiányzó gyár volt a téma. Hadházy Ákos, a párt korrupciós ügyekben megszólaló szóvivője szerint a bicskei beruházásra elnyert félmilliárdos uniós GOP-pályázatot nemrég lezárták, a bírálók késznek nyilvánították, és a teljes támogatási összeget kifizetették, miközben a bicskei menekültbefogadó állomással szemben lévő telek ma is üresen áll.

Forrás: atlatszo.hu

A tendert eredetileg a Q Pharma nevű gyógyszercég nyerte el, 2014-ben ünnepélyesen be is jelentették a sajtó előtt, hogy egy 12 ezer négyzetméteres csarnok létesítésének első ütemét fedezik majd a brüsszeli félmilliárdból. Az ünnepélyes táblafelszegelésen Tessely Zoltán fideszes polgármester, országgyűlési képviselő is ott volt, és örömét fejezte ki, hogy az összességében 8-10 milliárdosra becsült gyógyszeripari beruházás új munkahelyeket teremt majd a környéken élők számára.

 

A történet a hivatalos pályázati nyilvántartás adatai alapján úgy folytatódott, hogy 2015 decemberében készre jelentették a programot, de addig csak 338 millió forintot fizettek ki, majd a múlt hónap elején ismét késznek fogadták el, és a teljes 493 milliót kiutalták.

Csakhogy a bicskei ipari telken a mai napig nem épült fel semmi. A területen egyedül az uniós pályázat hirdetőtáblája árválkodik, ástak rajta 59 lyukat, de azon már nem a gyógyszercég, hanem egy másik vállalkozás, az Ökoenergia Hasznosító Kft. neve áll.


A Q Pharma igazgatója, Tóbi Csaba a Népszabadságnak azt mondta, a cég a támogatás ellenére nem tudta fedezni a teljes beruházást, ezért az uniós pénzt sem vették fel. Az NGM-nél hivatalosan visszamondták a tendert, és a terület nagy részét is eladták. Tóbi azt is hangsúlyozta, hogy cégüknek semmilyen kapcsolata nincs az Önkoenergia Kft.-vel.


Valójában nem is lehet, mert a céget a Céginfó adatai szerint tavaly nyáron már megszüntették. Az utódcégről pedig Hadházy éppen egy héttel ezelőtt tartott előadást, az Ökogroup Zrt. hasonló technikával nem épített meg egy bátonyterenyei beruházást.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kérdésünkre azt írta, hogy a projekt kifizetése „egy szabályozott, a 2007–2013-as időszak zárásához kapcsolódó, az uniós források maximális lehívását szolgáló folyamat része” volt.

A Brüsszeltől való forráslehívás ügymenete szerint május közepéig le kellett zárni a pályázati kifizetéseket. A hazai és uniós szabályok lehetővé teszik a bent lévő elszámolások kifizetését és ezt követően a projektek megvalósulásának utólagos ellenőrzését. A minisztérium szerint a pályázati folyamatok nincsenek lezárva, a jelenlegi szakasz szerint a bent lévő elszámolások kifizetése után történik meg a projektek megvalósulásának ellenőrzése.

„Amennyiben az ellenőrzés azt mutatja, hogy a projekt nem, vagy nem úgy valósult meg, ahogy azt a pályázati felhívás előírta, úgy a jogszabályok szerint a szabálytalansági eljárást folytatunk le és visszavesszük a jogosulatlan forrást.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.