galéria megtekintése

Megszavazták a gettórendeletet

26 komment


Doros Judit

Roma aktivisták tüntetésével kezdődött a miskolci közgyűlés: „Ne szavazd meg a kitelepítést!, Szegények mindig lesznek köztetek!” – állt a magasba tartott tábláikon. A jobboldali többségű önkormányzat az ellenzék tiltakozása ellenére végül megszavazta az úgynevezett „gettórendeletet.”

Megszavazták a gettórendeletet Miskolcon
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ez a NOL-on már bemutatott, heves vitákat szító rendelet lényegében arról szól, hogy kétmillió forintot adnának azoknak a miskolci szegénynegyedekben, lerobbant lakásokban élő családoknak, amelyek kiköltöznek az önkormányzati bérlakásokból, s vállalják, hogy magasabb komfortfokozatú ingatlant vesznek egy másik településen.

Az így megvásárolt házakra öt évig elidegenítési tilalmat jegyeznének be, így akadályozná meg Miskolc, hogy a „városból kitett” családok később visszavándoroljanak.

 

Váradi Gábor, a miskolci cigány kisebbségi önkormányzat elnöke a közgyűlési vitán azt mondta: a polgármesteri hivatal egyeztetett ugyan az előterjesztésről, de nekik már ekkor voltak kifogásaik.

Azzal egyetértettek, hogy a lepusztult telepeket fel kell számolni, azt azonban nem tudják elfogadni, hogy ennek megoldásaként az itt élőket kitessékelik a városból.

"A cigányok többsége lokálpatrióta, szereti Miskolcot"
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Szerinte vannak ugyan problémás családok, de a cigányok többsége lokálpatrióta, szereti Miskolcot, s képes együttműködni.

Szerinte a „fészekrakós” ügyben az volt a probléma, hogy nem készítették fel a faluról betelepült, korábban igénytelenebb környezetben lakó embereket arra, hogy egy komfortos lakótelepi lakást hogyan kell használni, emiatt nem becsülték meg annak előnyeit.

– Ne kezeljük állatokként ezeket az embereket. Elzárkózunk azoktól, akik nem tudnak beilleszkedni, de akik be tudnak illeszkedni, ne vegyük egy kalap alá a többiekkel – mondta. Szavai szerint közel huszonötezer cigány lakik Miskolcon, s ha nem találnak megoldást a szegénység felszámolására, az komoly tévútra viszi a várost.

A tiltakozások ellenére a miskolci jobboldali vezetés fizet a szegényeknek, hogy másutt éljenek
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az ellenzéki pártok képviselői arról beszéltek: nem lehet összemosni a rendészeti és a szociális kérdéseket, mindkettőt más-más módszerrel lehet ugyanis megoldani.

Kifogásolták, hogy ezúttal is a közgyűlés előtti éjszaka és reggel kaptak sürgősségi indítványokat, így a mély, szakmai vitákat igénylő ügyekre nem tudnak felkészülni, de amúgy is méltatlan ad hoc módon összedobálni az előterjesztéseket – mondták.

A jobboldali képviselők azt hangsúlyozták: nem a szegényeket, hanem azokat szeretnék a város határán kívül tudni, akik nem tudják betartani az együttélés szabályait, emiatt tönkreteszik a körülöttük lakók nyugalmát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.