galéria megtekintése

Megsértődtek a rendszerbontók

4 komment


Lencsés Károly

Az Új Magyar Köztársaság Egyesület sikeres rendszerbontó kérdéseivel olyan platformot kívánt teremteni, amely nem a pártok közti presztízsharcról szól, hanem arról, hogy egy-egy ügyben referendum kikényszerítésével minél szélesebb összefogást lehessen létrehozni – írják közleményükben a civilek.

Az MSZP által július 7-én újra benyújtott népszavazási kérdést elutasíthatják, ami kinyit egy hosszú jogi procedúrát, míg az Új Magyar Köztársaság Egyesület (ÚMK) már befogadott kérdése gyorsabb megoldást adhat – állítja közleményében a civil szervezet.

Az egyesület eddigi sikeres rendszerbontó kérdéseivel olyan platformot kívánt teremteni, amely nem a pártok közti presztízsharcról szól – fogalmaznak –, hanem arról, hogy egy-egy ügyben referendum kikényszerítésével minél szélesebb összefogást lehessen létrehozni.

Ezt az elvet követték akkor is, amikor Vajda Zoltán ügyvivő július 1-jén benyújtotta a vasárnapi zárva tartás elleni népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Irodának (NVI). Felismerték ugyanis azt a helyzetet, hogy az MSZP a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eddigi joggyakorlatához képest korán nyújtotta be a kérdését, tehát az egyesület szerint még mindig nyitva állt a lehetőség újabb időhúzásra játszó, a kormányt szolgáló akarat előtt is.

 

Éppen ezért az a sértett, személyeskedő hangnem, amellyel az Új Magyar Köztársaság Egyesület szereplőit próbálják egyes szocialista politikusok megbélyegezni, méltatlan az ügyhöz – vélik. (A tényszerűség kedvéért: Vajda Zoltán sem fukarkodott a jelzőkkel, amikor az MSZP-ről beszélt – a Szerk.)

Az ÚMK megérti, ha a politikusoknak a pártjuk népszerűsége a fontos. Viszont a politikusoknak azt kellene belátniuk, hogy az emberek jelentős részének ez egyáltalán nem fontos – hangsúlyozzák. Az egyesületnek is az ügy fontos, az, hogy az életünkbe ne szóljanak bele.

Valótlan és félrevezető azt állítani, hogy amennyiben az MSZP nem tud aláírást gyűjteni ebben a kérdésben, akkor nem lesz népszavazás a vasárnapi zárva tartásról – állítja a közlemény. A szocialisták bizonyára önmaguk is képesek kétszázezer aláírást összeszedni, de az is valószínűsíthető – vélik a civilek –, hogy a referendum nem járna sikerrel, ha azt saját pártakcióként kezelik.

Az ÚMK kezdeményezését ráadásul az NVI formailag rendben találta és befogadta, a szocialista beadvány pedig jogvitával terhelt, így az egész ügyet veszélyezteti az egyesület szerint.

Jelzik: az ÚMK a vasárnapi zárva tartás elleni fellépésében tett lépéseiről az eredeti kezdeményezőt, a Vállalkozások Országos Szövetségét (VOSZ) informálva járt el, hogy ezzel is a legszélesebb platformot biztosítsa az ügy érdekében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.