galéria megtekintése

Csimpánzkirály költségvetése - tüntettek a Kossuth téren

Vasárnap délután néhány ezer ember gyűlt össze arra a tüntetésre, amelyet a 60 ezren a magánnyugdíjukért nevű Facebook-csoport hívott össze a Kossuth térre a költségvetés elfogadása ellen.

Több százan gyűltek össze vasárnap délután az MTA székháza előtt azok a közül a tüntetők közül, akik a 60 ezren a magánnyugdíjukért nevű Facebook-csoport felhívására a költségvetés elfogadása ellen demonstrálnak. A tömeg a terveknek megfelelően 15.50-kor elindult a Kossuth tér felé, ahol a demonstrációt hivatalosan megtartják.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ahogy azt a szervezők korábban tervezték, ezúttal a demonstrációhoz több szakszervezet is csatlakozott. Nagy létszámban érkeztek például a bányadolgozók, a kereskedelmi alkalmazottak szakszervezete, de a Magyar Szakszervezetek Országos  Szövetsége is több tucat tüntetővel képviselteti magát.

 

Mielőtt a tömeg elindult volna a Kossuth tér felé, több, évekkel ezelőtti Orbán-nyilatkozatot lehetett hallani a hangszórókból. A kijelentések között egy sem akadt, amely köszönő viszonyban lett volna azzal, amit Orbán miniszterelnökként most mond.

A tüntetők közül többen magyar és EU-zászlókkal érkeztek. Mint korábban, most is sok volt az ironizáló, humorizáló transzparens. Stadiont a várba, sok a suli! – keltett derültséget az egyikkel egy férfi.

A menet negyed ötkor megérkezett a Kossuth térre, ahol már szintén több száz tüntető várakozott. A demonstrációra folyamatosan érkeznek az emberek. Összesen néhány ezren gyűlhettek össze, a Parlament főbejárata előtti teret ha meglehetősen szellősen is, de betöltik a tüntetők. Többször zúgott az „Orbán, takarodj!" és a „Mocskos Fidesz!". Elkezdődtek a beszédek.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Elsőként Vajda Zoltán (Együtt) vállalkozó, a tüntetés egyik főszervezője, a Facebook-csoport alapítója szólalt fel. Azt mondta: „Ez egy banánköztársaság költségvetése, amelyet egy zavarodott csimpánzkirály húzott elő a seggéből, és idomított majmaival szavaztatja meg. (...) Nincs időnk megvárni, amíg Vida megtanul angolul, amíg igazi sportolók kapják a kitüntetéseket. Azt az országot kell megcsinálni itthon, amelyet félmillió magyar külföldön keres" – hangzott a beszéd. Vajda szerint a tüntető tömegben ott voltak a kiábrándult baloldaliak, a csalódott jobboldaliak meg az elégedetlen fideszesek. „Az ország 90 százaléka tisztességet szeretne, és csak egy százalék érdekelt a mutyikban" – tette hozzá.

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének a nevében azzal kezdte, hogy a szakszervezet nyári focigáláján is többen voltak, mint ahány szavazója a KDNP-nek van. Az országot a rossz kormány rossz törvényei teszik rosszá. Például a korkedvezményes nyugdíj elvétele. „És lehet, hogy az ötvenéves Rezsiszilárd (Németh Szilárd rezsibiztos – a szerk.) könnyen tud a parlamentben gombokat nyomogatni, meg az ötvenéves Semjén madarakat lövöldözni, de egy ötvenéves vegyipari munkásnak már nem biztos, hogy ugyanilyen jó az egészsége. Ezek az emberek nem tudják, milyen a föld alatt dolgozni, mert a föld felett de dolgoztak soha. A ma dolgozó generációknak nem lesz nyugdíjuk, és ezzel kellene foglalkozni, nem a vasárnapi boltbezárással. Meg hogy a Fidesz és a CBA szerelmet vall egymásnak" – fogalmazott Székely, aki szerint a kormánynak az összes magyar kisiskolás nem ér annyit, mint Matolcsynak az unortodoxiát tanító alapítványai.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ezután szólásra emelkedett az internetadó elleni tüntetésekről ismert Gulyás Balázs is. Ő arról beszélt, Orbán azt ígérte, nem lesznek megszorítások, amihez képest a világon először még a szappanra is különadót vetett ki. „Rogán, Lázár, Szijjártó legyen férfi, álljon ki, ne bújjanak a gyerekeik vagyonbevallása mögé. Tegyék közzé, hogy miből és mennyit gyarapodott a családjuk. (...) A fideszes legfőbb ügyész, Polt Péter semmit nem vizsgál ki. Még akkor sem, amikor hangfelvétel bizonyítja a trafikmutyit. Meddig tűrjük? De nem csak a dohány-ügyben láttuk, hogy ha van még lopnivaló, mindig visszamennek érte. A 3000 milliárdos nyugdíj-vagyont is eltapsolták. De most a maradékot is elvennék. A nyugdíjvagyon eltüntetése után ezekre már egy kiflit sem szabad bízni." Gulyás szerint ez történt a dohányügyben és a magánnyugdíjpénztárak esetében is. „Mindig a nemzeti érdekre hivatkoznak, de valójában rá se bagóznak a nemzetre, lopják a dohányt" – fejezte be az aktivista.

A demonstráció a beszédek után mindenféle rendbontás nélkül véget ért, a tüntetők elkezdtek szétszéledni a Kossuth térről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.