galéria megtekintése

Megijedt a kormány a visszautasítástól

7 komment


Bita Dániel

Korábbi szándéka ellenére pályázatot írt ki a kormány a strasbourgi emberi jogi bíróság magyar bírói posztjára. Ennek oka: az Európa Tanács nem fogadja el a kabinet jelöltlistáját.

A kormány aligha tud neki kedves jogászt betrükközni az Emberi Jogok Európai Bíróságára. A kabinet világos jelzést kapott az Európa Tanácstól: ha ragaszkodik az átláthatatlan eljárással kiválasztott jelöltjeihez, a bírók megválasztásáról döntő testület formálisan is visszautasítja a névsort – ez az egyetlen lehetséges, forrásaink által is megerősített olvasata annak, hogy a kormány tegnap pályázatot írt ki a strasbourgi bíróság magyar bírói posztjának betöltésére. Erre utal a kormány megfogalmazása is: a jelöltlistát annak ellenére vonták vissza, hogy „az Európa Tanács bírójelölési eljárásra vonatkozó ajánlásai­nak kötelező ereje nincsen". A pályázat kiírását korábban tíz magyar civil szervezet is sürgette, ám a kabinet nem hallgatott rájuk, és a korábbi strasbourgi üzeneteket sem vette komolyan.

A Népszabadság a múlt héten írt arról, hogy Strasbourgban gyanakodva fogadták az Orbán-kormány jelöltjeit. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése októberben szavaz arról, ki legyen Sajó András utódja az emberi jogi bíróságon. A kormány három jelöltet nevezett meg, közülük kettő az Igazságügyi Minisztériumnak dolgozik. Füzi-Rozsnyai Krisztina, az ­ELTE egyetemi docense a közigazgatási perrendtartás kodifiká­ciós munkálatait vezeti miniszteri biztosként, Tallódi Zoltán főosztályvezető-helyettes hosszú ideje képviseli a kormányt az emberi jogi bíróság előtt. Schanda Balázs alkotmány- és egyházjogász, hozzá köthető az egyházügyi törvény KDNP-s verziója.

 

A mostani visszautasítás nem előzmény nélküli. A kabinet eredetileg olyan névsort futtatott meg Strasbourgban, amelyen Füzi-Rozsnyai helyett a miniszteri kabinet egyik tagja szerepelt. Értesülésünk szerint erre az a válasz érkezett, hogy mivel a felsoroltak közül csak Schanda vehető komolyan, értelmét veszti a többes jelölés, így a lista elfogadhatatlan. A kormány erre kapta elő a közigazgatási bíráskodás szakértőjeként jegyzett Füzi-Rozsnyai nevét.

Az emberi jogi bíróságon gyanakvással fogadták a magyar jelölteket
Vincent Kessler / Reuters

Mostanra viszont világossá vált: Strasbourgban nem elégszenek meg ezzel a cserével, és szélesebb merítést szeretnének a kormány által összeállított hármas listánál. Bár jogi értelemben valóban nem kötelező a pályáztatás, az Európa Tanács el­várja. Ezt az igényt a magyar kormány nem vette figyelembe. Bár a jelöltek kiválasztásáról a kormány azt közölte, Trócsányi László igazságügy-miniszter a hivatásrendekkel és a tudományos élet képviselőivel konzultált, a folyamatot ismerő forrásunk szerint ez legfeljebb kávé melletti beszélgetéseket takar.

A strasbourgi bíróság tárgyalóterme. Oszlik a homály
A strasbourgi bíróság tárgyalóterme. Oszlik a homály
Vincent Kessler / Reuters

A pályázatot nem könnyíti meg, hogy a kormányt sürgeti az idő. A kiírás alapján a jelentkezéseket szep­tember 27-ig kell beadni.

Tordai Csaba alkotmányjogász, az Átlátszó ügyvédje szerint ha a szakmai közösség komolyan veszi a lehetőséget, akkor lehet esély arra, hogy Magyarországot felkészült, elismert, politikailag nem elkötelezett jogász képviselje a testületben. Ha ilyen jogászok is jelentkeznek a pályázatra, a kormány csak méretes botrányt okozva teheti meg, hogy nem veszi fel őket a jelöltlistájára. Onnan pedig az Európa Tanács közgyűlése választ.

A strasbourgi bíróság magyar tagjai

1991–2008: Baka András főiskolai tanár, aki hazatérte után a Legfelsőbb Bíróság elnöke volt, ám jogszabállyal – a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal létrejöttekor – eltávolították, emiatt pert nyert Magyarországgal szemben Strasbourgban.

2008–2017: Sajó András akadémikus, a legjegyzettebb magyar jogtudós, akit 2015-ben az emberi jogi bíróság elnökhelyettesévé választottak. Mandátuma januárban jár le.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.