galéria megtekintése

Még mindig mérgező a terület

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 13. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Az Illatos úti vegyianyag-gyárból elszállított ezer hordó nagyjából a területen lévő felszíni méreganyag 20 százaléka lehet. Ennek ellenére a kormány a jövő évi költségvetésben nem biztosított pénzt a kárelhárítás folytatására. Pedig a Népszabadság értesülései szerint a kormánynak évek óta viszonylag pontos adatai vannak arról, hogy a bezárt vegyi üzemből a talajba és a talajvízbe szivárgó mérgek kijutottak az üzem területéről.

Ezt támasztja alá, hogy a 2006 és 2011 között érkező uniós pénzből egyszer már megkezdett kármentesítés során a környékbeli lakott részeken több talajvízkutat mélyebbre fúrattak a hatóságok, mert

a legfölső vízadó rétegben már jelen voltak a mérgek.

A telephelyen működik egy kisebb vegyipari kutatólaboratórium, ott szintén végeztek, illetve végeztettek ellenőrzéseket mind a vegyi üzem területén belül, mind a kapukon kívül, és a környezetvédelmi és népegészségügyi szerveknek eljuttatták a szennyezés kiszabadulásáról tanúskodó mintákat, de az információátadást nem követte hatósági föllépés.

 

A tétlenségnek egyértelműen anyagi indokai vannak: az Illatos úti gyárterület teljes kármentesítése legalább ötmilliárd forintot igényelne, és ebben még nincs benne a lakóövezetek talajának és talajvizének megtisztítása.

Hogy a gyár kerítésén kívül is lenne tennivaló, azt a Greenpeace vizsgálatai is bizonyítják: a zöldszervezet egy akkreditált laboratóriummal elemeztette a gyár 6-700 méteres körzetében tartott tyúkok tojásait, és két mintában is az egészségügyi határérték feletti DDT-tartalmat találtak. A legnagyobb mennyiséget egy olyan udvarból beszerzett tojásban mutatták ki, ahol

az állatokat a gazda elmondása szerint leginkább a kertben termesztett kukoricával táplálták.

Simon Gergely, a szervezet kelet-európai vegyianyag-szakértője szerint a mások által elvégzett hasonló vizsgálatok is azt igazolják: a telephelyről kijutott a szennyezés, a DDT nevű méreg mellett többek között benzol és klórbenzol is.

Veszélyes terület: hordók az Illatos úti gyártelepen
Veszélyes terület: hordók az Illatos úti gyártelepen
Koszticsák Szilárd / MTI

Az összes szennyezőanyag mennyiségéről a Greenpeace-nek is csak becslései vannak. Az első hírek 2000 tonnányi vegyszerről szóltak, ám ez csak a felszínen tárolt, a vállalati könyvekben szereplő anyagmennyiséget jelenti. Ugyanakkor rengeteg a hordóba csomagolva vagy ömlesztve elásott méreg, és arra utaló információk is vannak, hogy a csődhelyzetben lévő cég az utolsó időkben illegális lerakóként működött, vagyis pénzért átvett mérgező veszélyes hulladékokat, amelyek szintén a gyárterületen vannak.

Így a tényleges volumen inkább az 5000 tonnához lehet közel.

Ebből szállítottak el az első ütemben 110 tonnányit, ami a teljes mennyiségnek alig öt százaléka. Hogy a folytatásra honnan lesz pénz, azt nem tudni, a kármentesítéshez forrásokat biztosító költségvetési módosítókat ugyanis a kormánytöbbség leszavazta, magában a 2016-os költségvetési tervezetben pedig nincs olyan sor, amely a környezeti kárelhárításról szólna.

Miután hiába kérte az adatokat a szaktárcától, az LMP most pert indít az összes hasonló szennyezőforrást tartalmazó Nemzeti Kármentesítési Prioritási Lista, illetve a rendelkezésre álló anyagi háttér megismerhetőségéért.

Elvileg ugyanis létezik egy dokumentum, amely a már felmért szennyezéseket és a felszámolásuk sürgősségi sorrendjét tartalmazza, ám ez sem nyilvános. Úgy tudjuk, a lista 18 ezer szennyezett terület leírását tartalmazza.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.