galéria megtekintése

Legyőznék a belvizet is, csak az állam ne lenne

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 18. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Reménytelen küzdelem a vízzel és az állammal: Csongrád megyei települések, amelyek alig kapnak központi segítséget ahhoz, hogy megvédjék az ingatlanokat. Bartók Imre házában például három éve nyitva van az ablak, ám az azóta sem szellőzött ki.

Hajnal óta zúg a szivattyú a Csongrád szomszédságában lévő Csanyteleken, a 84 éves Bartók Imre portáján. A belső udvar már szárad, de a kertben még mindig térdig ér a hínáros víz. Leszedetlen tavalyi kukorica ázik benne szárastul. Az idős ember és a felesége egyetlen helyiségből álló, magasabb épületben lakik az udvar sarkában. Ezt már egy korábbi belvíz után építették; a házuk ugyanis azóta sem száradt ki, hogy 2010-ben utoljára elöntötte a víz.

Már csak egy út van: Csongrádban eddig hiába várták a segítséget
Már csak egy út van: Csongrádban eddig hiába várták a segítséget
Teknős Miklós / Népszabadság

– Három éve nyitva az ablak, azóta nem bírt kiszellőzni – mondja az öregember. – Elrothadnak a szőnyegek. A padlóra nemrég raktak járókövet, de a vályogfal derékmagasságig át van ázva. Nem segít a tanács.

 

– De hiszen most is itt vannak, szivattyúznak – jegyzem meg.

– A korábbi belvíznél is a saját pénzemből kellett szivattyút vennem. Azt mondták, nem ér annyit a házam, amennyibe az került.

Forgó Henrik, Csanytelek független polgármestere szerint valóban tanácsolták az embereknek, hogy a saját biztonságuk érdekében maguk is vásároljanak szivattyút. Az önkormányzat által beszerzett, kölcsönvett, kikönyörgött nagy teljesítményű gépekből ugyanis csak a legveszélyesebb helyekre jutott. – 2010–2011 telén ötven ház is összedőlhetett volna a faluban, ha nem dolgozunk éjjel-nappal – meséli a polgármester. – Összesen nyolc ház roskadt össze, abból is négy lakatlan volt.

Csanytelek a Tisza–Dong-ér zugban fekszik, Kiskunhalastól idáig gyűlnek a fölösleges felszíni vizek a Dong-érben. De a Homokhátságról is ide folyik ki a talajvíz, még Kecskemét alól is. A 2900 lakosú Csanytelek akkora területen fekszik, mint a 16 ezer lakosú Kalocsa. Nagyobb esők után az iskolás gyerekek nejlonzacskót kötnek a cipőjükre, mert gyakran víz alatt áll a település 27 kilométernyi földútja.

– A szakma támogatta a csatornázási pályázatunkat, amelynek költségét a tervező 320 millió forintra becsülte, de részenként is megvalósítható lett volna. Csakhogy kiderült, a döntéshozók másnak akarják adni a pénzt. Szegeden még több mint 70 pontot kapott, de aztán Pesten kétszer újrapontozták. Utoljára már 60 pont alá nyomták, ami nem megfelelő minőségűt jelentett. Ismerős pályázati szakemberektől visszahallottam, az lett a végső érv az elutasításra, hogy nem tudtunk elég magas kárértéket felmutatni 2011-re. Ha akkor hagytunk volna összedőlni 40-50 házat, az most jó pontokat jelentett volna – mondja a polgármester.

A szentesi önkormányzat megoldotta, hogy a belterületén érdemi belvízprobléma nincs. A környező földekről persze zúdulna be a víz, ha hagynák.

– Már ott tartottunk, hogy védőárkot kell ásni a város köré – mondja Szirbik Imre, Szentes szocialista polgármestere. Az állam ugyanis magához vonta azokat a belvízcsatornákat is, amelyeket korábban a vízgazdálkodási társulatok működtettek a földtulajdonosok által befizetett pénzből.

„A védekezés nemcsak mérnöki, hanem tudományos feladat is”

A mai magyar vízügyi rendszerből – sokszor rövid távú kényszerek miatt – hiányzik a vízkészletekkel való átfogó gazdálkodás – állítja Rakoczai János docens, a Szegedi Tudományegyetem természetföldrajzi és geoinformatikai tanszék kutatója. Szerinte hibás az a szemlélet, hogy a vízügyi igazgatásnak csak a kárelhárítás a kiemelt feladata. A szivattyúzás roppant hatékonynak látszik, pedig hatása gyakran csepp a tengerben.

A belvíz zöme vagy elpárolog, vagy beszivárog a talajba – magától. Belvíz három módon képződik. A beszivárogni nem képes víz összegyűlik a földfelszín mélyedéseiben. Felszínre kerülhet a sok csapadék hatására megemelkedő talajvíz is. A harmadik típus a „sorban állási” belvíz: a csatornákban gyorsabban szaporodik a víz, mint ahogy a szivattyúk képesek átemelni a folyókba, így a csatornák menti földek is víz alá kerülnek.

Átlagos évben a természet elrendezi a dolgot – beavatkozni csak szélsőségesen sok csapadék esetén szükséges. Akkor sem az a jó megoldás, hogy elvezetik a vizet – 2000 például belvizesnek indult, mégis az eddigi legszárazabb évünk lett.

Régen is volt belvíz, ám akkor az emberek ennek tudatában építkeztek, gazdálkodtak. Ma gyakran nem nézünk vissza, csak előre, mondja a kutató. Az önkormányzatok telket osztottak vízjárta helyekre. Sok új gazda saját bejárót akart a földjéhez – betemette hozzá a belvízelvezető árkot. Egyes autópályák építkezésénél „elfelejtkeztek” az áramló vizekről.

A belvíz elleni védekezés nemcsak mérnöki, hanem tudományos feladat is. Meg kellene őrizni a helyben keletkező csapadékot, védekezés helyett belvízgazdálkodást folytatni. De ez csak felkészült szakembergárdával és a mainál rugalmasabb döntési mechanizmussal valósítható meg. A vízügyi igazgatóságoknál inkább erősíteni, mint gyengíteni szükséges a szakmai hátteret, hogy a helyben hozott döntések tudományosan megalapozottak, megfelelő pénzügyi háttérrel kellően hatékonyak lehessenek.

– A belvízvédelem most két szék között a pad alatt tartózkodik – jegyzi meg a szentesi polgármester. – Leginkább a társulások vagyonáról vitáznak, ami nonszensz, mert nem állami eszközök, hanem a földtulajdonosok hozzájárulásából vásárolták azokat. A víz ellen védekezni viszont a társulás már nem tud, mert nincs pénze, a vízügyi igazgatóságok meg azért, mert még nincs pénzük. Korábban a polgármesterek rendelhették el a belvízvédelmi készültségi fokozatokat – most csak az első fokút rendelhetik el. A másodfokú készültséghez már pénz kellene, arról a katasztrófavédelem dönthet. Ez a jog azért került hozzájuk, hogy ne költsék felelőtlenül az állam pénzét, kétszer is meggondolják, mikor rendelnek el költségesebb fokozatot.

– Nekünk sincs sok pénzünk – teszi hozzá Szirbik Imre –, de mondtam a vízügyeseknek, ad a város pár százezer forintot gázolajra, csak csináljanak már valamit, mert például a kertészeknek kétévi termésük esik ki, ha tavaszig ott rothad a víz a fóliasátor meg az üvegház alatt.

Móra József gazdálkodó elvisz bennünket a cserebökényi részre. Valaha ott rizstelepek voltak, aztán öntözött legelő – ma már csak egyszerű állami természetvédelmi terület. Az út másik felén kiterjedt, vizes szántóföldek, egy részükön még nem tudták betakarítani a tavalyi termést.

– Az államnak is érdeke volna, hogy ne álljon mindenütt a víz, nem? – kérdezem.

– Az állam nem földműves, hanem tulajdonos. Akik pedig a tulajdonos érdekeit képviselik, azoknak egészen más az érdekük – válaszolja a gazda.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.