galéria megtekintése

Még képlékeny az aszfaltügy

9 komment

Halmai Katalin

Az elmúlt uniós pénzügyi ciklusban az elvégzett ellenőrzések nyomán Brüsszel összesen 400 millió eurót­ tartott vissza a Magyarországnak megítélt támogatási összegből. Ezzel a tagállamok 28-as listáján az élbolyban végeztünk.

2007 és 2013 között az Európai Bizottság huszonöt ellenőrzést hajtott végre Magyarországon az unió által finanszírozott projektek végrehajtásának esetleges szabálytalanságait vizsgálva. A nemzeti irányító és ellenőrző rendszerben feltárt hiányosságok és szabálytalanságok miatt a testület egy sor kiigazító intézkedést kért a magyar hatóságoktól, beleértve a pénzügyi korrekciót­ is, ami a finanszírozás egy részének visszatartását jelenti. Ez utóbbinak az összege 400 millió eurót (125,7 milliárd forintot) tett ki a hétéves pénzügyi időszakban, ami – egy lapunknak nyilatkozó magas rangú bizottsági forrás szerint – meglehetősen nagy összeg, Magyarországot a 28-as lista éllovasai közé emeli.

Nem minden megy simán a hazai útépítési közbeszerzéseknél
Nem minden megy simán a hazai útépítési közbeszerzéseknél
Szabó Miklós / Népszabadság

Ráadásul az Európai Bizottság várja a további pénzügyi korrekció­kat a magyar hatóságoktól azokban az ügyekben, amelyekben még nincs megállapodás közöttük. Ha nem tudnak megegyezni, akkor az eljárás egy bizonyos szakaszában a bizottság kénytelen lesz pénzügyi szankcióhoz folyamodni, vagyis a visszatartott pénzt Magyarország elveszíti.

 

A vitás kérdések közé tartozik például a hírhedt aszfaltügy. Idén júliusban csaknem 600 millió euró­nyi támogatást függesztett fel az Európai Bizottság a közlekedés fejlesztésére szánt pénzügyi programokból, mert bizonyos projektek finanszírozásánál szabálytalanságokra bukkant. Azt kifogásolta, hogy a magyar hatóságok a közbeszerzési eljárásokban ajánlatot tenni kívánó cégektől megkövetelték, hogy hozzáféréssel rendelkezzenek egy aszfaltkeverő telephez. Másrészt még azt is az ajánlattétel feltételéül szabták, hogy a telep 50 kilométeren belül helyezkedjen el a projektben megjelölt építési területtől.

Brüsszel azt kérte a magyar kormánytól, hogy biztosítson nyílt és tisztességes pályáztatást, és hajtsa végre a szükséges pénzügyi korrekciót, vagyis vegye tudomásul a 600 millió euró bizonyos százalékát kitevő pénz visszatartását. Ennek mértékét azonban a magyar kormány vitatja, és az Európai Bíróságon támadta meg a bizottság döntését. A beadványra hamarosan megérkezik a hivatalos válasz. Bizottsági forrásunk szerint a magyar érvek és állítások nem túl meggyőzők, és a jogászok szerint nem lesz nehéz megcáfolni azokat.

400 millió

A hétéves uniós pénzügyi ciklus során Brüsszel 400 millió eurót tartott vissza a Magyarországnak megítélt támogatásokból.

Brüsszeli vélemények szerint Magyarországon a projektek túlárazása, az uniós normáknak nem megfelelő közbeszerzési eljárás és a pályáztatás átláthatatlansága okozza a legtöbb problémát. Bár a bizottság tud az új közbeszerzési törvényről – amely a magyar kormány szerint a világ egyik legszigorúbbja –, még várja Budapest hivatalos értesítését a jogszabályról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.