galéria megtekintése

Az emberi élet az, ami pótolhatatlan

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 26. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Németország képviseletében Angela Merkel kancellár, a túlélők nevében a magyar Fahidi Éva mond beszédet a holokauszt nemzetközi emléknapján, az auschwitz–birkenaui haláltábor felszabadításának 70. évfordulóján. A német központi ünnepséget ma tartják a berlini Uránia filmszínházban.

Az idén 90 éves Fahidi Évát a vészkorszak idején Debrecenből hurcolták el. Csaknem ötven rokonát pusztították el, közeli hozzátartozói közül egyedüliként maradt életben. Vannak – mondja –, akik próbálják azonnal kibeszélni vagy kiírni magukból a borzalmakat. A nagy többség azonban nem ilyen: igyekszik elnyomni, a tudat alatti rétegekben elsüllyeszteni a tragikus élményeket. Több mint ötven éven át ő is közéjük tartozott. Külkereskedőként dolgozott, és senkinek nem beszélt a szörnyűségekről.

Az idén 90 éves Fahidi Éva mindenkinek úgy mutatkozik be: „holokausztaktivista” vagyok
Az idén 90 éves Fahidi Éva mindenkinek úgy mutatkozik be: „holokausztaktivista” vagyok
Kurucz Árpád / Népszabadság

Annak idején Auschwitz–Birkenauba deportálták: „Mengele csak intett, hogy jobbra vagy balra. Abban a pillanatban nem tudhattuk, hogy az apró mozdulat után mi következik.” Onnan egy titkos német hadiüzembe szállították. Ma Stadtallendorf a neve a kisvárossá fejlődött egykori falunak, ahol az üzemet kiszolgáló munkatábor működött. A magyar újságokban 1989-ben közölték a felhívást: a német város várja a még életben lévő hajdani kényszermunkások jelentkezését.

 

Fahidi Éva és társai úgy döntöttek, eleget tesznek a meghívásnak. Nem győztek csodálkozni, hogy Németországban milyen hatalmasat fordult a világ. A gyerekek ünnepséget tartottak a tiszteletükre, egyik rendezvényről a másikra mentek, a németek elhalmozták őket szeretettel. Az ott töltött egy hét fordulatot hozott Fahidi Éva életében. Nem ért egyet azokkal, akik szerint az idő mindent meggyógyít. Ellenkezőleg. Csak elmélyíti a hiányérzetet. De az idő múltával megtanulhatjuk kezelni a traumáinkat, megtanulhatunk velük együtt élni.

Fahidi Éva megírta visszaemlékezéseit A Dolgok Lelke címmel, amit németül és magyarul is kiadtak. Most jelenik meg a harmadik kiadás. Nincs olyan jelentős német újság vagy televízió, amely ne készített volna vele interjút. Valószínűleg azért esett rá a választás, hogy a túlélők nevében beszédet mondjon Berlinben. Ha megkérdezik, mi a foglalkozása, nem nyugdíjas külkereskedőként mutatkozik be, hanem így: „holokausztaktivista”.

A kérdésre, mit érez, amikor újnáci propagandisták arról értekeznek, hogy Auschwitz–Birkenauban nem is történtek tömeggyilkosságok, keserűen mosolyog. Anatole France regényéből idéz, A pingvinek szigetéből. A tisztánlátáshoz kétszáz év szükségeltetik, mert a társadalomnak akkor már semmi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy megszépítse a történelmet. Fahidi Éva szerint a németek a ritka kivételek közé tartoznak: pár évtizeddel a náci bűnök elkövetése után Németország valóban megvalósította a múlttal való szembenézést, és ezáltal válhatott olyan országgá, amilyennek most látjuk.

Mi, magyarok még messze nem tartunk itt, éppen csak elindultunk az úton. Ha másként lenne, akkor nem épült volna fel a sasos-arkangyalos emlékmű, amely Magyarországot áldozatként tünteti fel, minden felelősséget a német megszállókra hárít – mondja Fahidi Éva, aki többször részt vett, fel is szólalt a máig tartó Szabadság téri tiltakozó demonstrációkon. Fiatalkorából az is élesen megmaradt az emlékezetében, amikor 1945-ben visszatért a pokolból Debrecenbe. A lakásukban lévő tárgyakat széthordták.

Némelyek önként visszahoztak ezt-azt, de a porcelán étkészletet például csak „névtelen bejelentés” után sikerült előkeríteni: egy tanyán rejtették el, a gabonatárolóban. A szemközt lakó családra, amellyel baráti viszonyban voltak, elhurcoltatásuk előtt „töménytelen mennyiségű” ágyneműt bíztak. – Átmentem Irénke nénihez, és kértem vissza. Azt mondta, náluk nincs semmi – meséli Fahidi Éva.

– Kinyitottam a szekrényt, még az ágyon lévő paplant is felhajtottam, mutattam, hogy az mind a miénk. Könnyű volt megismerni. Akkoriban az volt a szokás, hogy a lányoknak kiskoruktól gyűjtötték a stafírungot (kelengyét), és az ágyneműbe bevarrták a monogramjaikat. Irénke néni úgy tett, mintha mi sem történt volna. Felajánlotta, hogy kimossa azt, amit már használtak…

Fahidi Éva találkozott olyanokkal is, akik tiszta szívből segíteni akartak. A legborzalmasabb körülmények között is van legalább egyetlen ember, aki képes önfeláldozó és tisztességes módon viselkedni. Egyébként pedig nem az elrabolt értékek jelentik a legrosszabbat, hisz az anyagi veszteség pótolható. Az emberi élet az, ami pótolhatatlan.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.