galéria megtekintése

Második helyét ünnepeli a Jobbik

4 komment


Czene Gábor
NOL

Fontos bejelentenivalóm van: ma Magyarország második legerősebb pártja a Jobbik - így kezdte késő este, az eredmény közzététele után tartott sajtótájékoztatóját Vona Gábor pártelnök. A szimpatiznások üdvrivalgással és vastapssal fogadták a terembe lépő jobbikos politikusokat. "Szép volt, fiúk!" - köszöntötték őket, közöttük Morvai Krisztinát, a párt EP-listavezetőjét is.

Fotó: Földi Imre / Fotó

Ahogyan a parlamenti választáskor, a Jobbik most is a Budapest Kongresszusi Központban rendezkedett be. A bejáratnál esőtől tépázott pártmolinó fogadta a látogatót. A választási főhadiszállás már délben kinyitott, de a Jobbik láthatóan nem akarta tömegrendezvénnyé alakítani az eredményvárót. Napközben alig lézengett valaki az épületben. Hogyan tudósítsak a semmiről? - bosszankodott délután egy kolléga, akitől helyszíni élménybeszámolót vártak a szerkesztőségében.

Így aztán kifejezetten eseményszámba ment Mirkóczki Ádám sajtótájékoztatója: a 13 órás adatokat értékelve a szóvivő problémásnak nevezte az alacsony részvételt. Mindezért részben a Fidesz "mocskolódó kampányát" tette felelőssé.

 

Túlzottan nem lepődtünk meg, csupán rögzítjük a tényt: a sajtóemelvény mögötti zászlókollekcióból hiányzott az uniós lobogó. Jobbikos politikusokat kérdezgetve kiderült, hogy a szélsőjobboldali pártban se nagyon tudták, mit remélhetnek az EP-választástól.

Az alacsony részvétel elvileg kedvező a Jobbik számára, de túl sok a bizonytalansági tényező - mondták többen is. Nem lehetett felmérni például, hogy a kémváddal meggyanúsított Kovács Béla ügye eltántorította-e a jobbikos szavazókat, vagy éppen ellenkezőleg, kontraproduktív hatást ért el és mozgósította őket. A vélemények megoszlottak. Akadt, aki csak a vállát vonogatta: "fogalmam sincs, egyszerűen nem tudom kiszámítani".

Konszolidált öltönyök

A választási központban este hét körül növekedett meg a forgalom. Megállapíthatjuk, hogy a külsőségeket tekintve nem szakadt meg a konszolidációs folyamat a Jobbikban. A jellemző viselet ezúttal is az öltöny volt, és a parlamenti választás napjához hasonlóan ezúttal sem láttunk senkit, aki gárdista egyenruhában - vagy katonai szerelésre emlékeztető öltözékben - tette volna tiszteletét.

Az urnazárást követően Balczó Zoltán tartott volna sajtótájékoztatót, de meggondolta magát. Úgy ítélte meg, hogy semmi újdonsággal nem tud szolgálni. Akkor meg minek? Végül azért kijött az újságírók közé (a politikusok külön teremben várakoztak), hogy a közrádiónak nyilatkozzon. Zsongás támadt, előkerültek a kamerák. Bár Balczó tényleg nem mondott semmi újat, végre legalább történt valami.

Az MSZP legyőzése volt a cél

A nem hivatalos részeredmények - amelyek szerint a Jobbik országos szinten az MSZP-t megelőzve a második helyen áll - több csatornán keresztül a hivatalos bejelentés előtt csordogálni kezdtek. Mirkóczi Ádám szóvivő közölte, megvárják, amíg végérvényessé válik, valóban második helyen végzett-e a Jobbik. A választásnak ugyanis - mondta kérdésünkre - a második hely megszerzése volt az igazi tétje, az, hogy ki fordul rá kedvezőbb pozícióból az önkormányzati választásokra.

Este tizenegykor kiderült: csakugyan a Jobbik lett a második. Egyből forró lett az addig meglehetősen langyos hangulat. Vona Gábor hangsúlyozta: azzal, hogy a Jobbik a második legerősebb párttá vált, nemcsak sikert ért el, hanem óriási felelősséget is magára vállalt.

Fotó: Földi Imre / Fotó

Az alacsony részvételi arány ugyanakkor intő jel - folytatta. A magyar társadalom azt üzente, hogy így nem kér az Európai Unióból. Szeretnénk közös Európát, de valami egészen mást, mint amit kínálnak nekünk - jegyezte meg a pártelnök.

A Jobbiknak az előző választások alkalmával nem sikerült megelőznie az MSZP-t. Most eljött az idő, a Jobbik ezt a célt is elérte - mondta, a közönség pedig ovációban tört ki.

Vona szerint a Jobbik példátlan, aljas támadásoknak volt kitéve a Fidesz és az MSZP részéről. A tanulság: a Jobbikot nem lehet megroppantani. Betonerős, stabil párt. Az MSZP viszont összeomlott.

Mi váltunk a Fidesz kihívójává, lehetséges utódpártjává. Másodikból lesz az első - igyekezett fokozni az ünnepi hangulatot a jobbikos pártelnök, aki mielőbbi felépülést kívánt Kovács Bélának.

Morvai Krisztina elmondta, hogy büszke és boldog, mert magyar: Magyarországból soha többé nem fognak diktatúrát csinálni. A Jobbik szerinte olyan körülmények között ért el sikert, amelyek alkotmányjogi szempontból közelebb állnak a diktatúrához, mint a demokráciához. Azonban - vélekedett Morvai Krisztina - Magyarországra nem lehet visszahozni az ötvenes éveket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.