galéria megtekintése

Már százan vannak Bayer ellen

11 komment


Czene Gábor

Tíz nap múltán is újabb tiltakozók mondanak le saját kitüntetésükről, hogy ne legyenek egy listán Bayer Zsolttal. Így született egy új névsor. Immár százas.

Elérte a százat azok száma, akik Bayer Zsolt magas állami kitüntetése ellen tiltakozva úgy döntöttek, megválnak a sajátjuktól.
A tiltakozók megengedhetetlennek tartják, hogy olyan újságíró kapjon állami elismerést, akinek védjegyévé vált a gyűlöletkeltés. Van, aki nem visszaküldi a kitüntetést, hanem – Haraszti Miklós nyomán – jótékonysági árverésre bocsátja díját.

A százas lista a zene világában hírnevet szerzett két művésszel vált teljessé. Fischer Ádám karmester megelégedett egy rövid bejelentéssel. Közleményében szó szerint ezt írta: „Tisztelt Köztarsasagi Elnök Ur! 2002-ben muveszi munkam elismeresekent kituntettek a Magyar Köztarsasagi Erdemrend (ma: Magyar Erdemrend) Közepkeresztjevel. Erröl az Erdemrendröl az ismert okok miatt most lemondok, es azt Önnek visszaküldöm. Kivalo tisztelettel, Fischer Adam."

Dés László zeneszerző, zenész kicsit bővebb indoklást tett közzé. A Facebook-bejegyzésében ezt írta: „Mivel nem találtam sehol olyan fórumot, ahol megírhatnám, hogy visszaadom a Tisztikereszt (polgári tagozat) kitüntetésemet, hát itt teszem közzé. Bayer Zsolt személyével és »munkásságával« nem kívánok foglalkozni, mert az igazán méltatlan dolog lenne, de azzal igen, hogy Magyarország jelenlegi kormánya kitüntetésre méltónak talált egy ilyen embert. Persze nem akarom azt mondani, hogy csodálkozom ezen, hiszen már rég itt volt ennek az ideje. Így csatlakozom a többi kitüntetett tisztességes emberhez, akiknek a gyomra ugyanúgy nem veszi ezt be, mint az enyém. Azoknak pedig, akik azt kérdeznék, miért ilyen kései a reak­cióm, csak azt tudom mondani, hogy az életben vannak fontosabb dolgok is, család, munka, szórakozás stb. szóval most volt rá érkezésem."

 

A kormánynak elméletileg lenne lehetősége arra, hogy felszólítsa Bayer Zsoltot a kitüntetés visszaadására – amire ő nem mutat hajlandóságot –, de a mostani szabályok szerint vissza nem veheti. Amikor Áder János államfő hivatalát megkérdeztük, mi lesz a sorsuk a visszaküldött kitüntetéseknek, azt a választ kaptuk: „Ha valaki visszaküldi a kitüntetését, azzal lemond a kitüntetés viselésének jogáról – de ezt a döntését bármikor módosíthatja". Vagyis a hivatalban alighanem gondosan őrzik a fölöslegessé vált lovagkereszteket – talán az idők végezetéig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.