galéria megtekintése

Már soha nem lesz hazafelé

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 04. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Négy év telt el azóta, hogy átszakadt a Mal Zrt. ajkai tározójának fala. A kiömlő vörösiszap elsodorta Kolontár és Devecser alacsonyabban fekvő részeit. Tízen meghaltak, száznál többen megsérültek. A környék azóta újraépült, de a sebek még fájnak.

A faluház régen a község központjában állt. El sem mozdult onnan, négy éve mégis a település szélére került. Az önkormányzat épülete mellett sorakozó 32 lakóházat négy éve elvitte a vörösiszap Kolontáron. Tízen haltak meg, főleg azok az öregek, akik délután fél egykor otthon tartózkodtak.

Az elsodort házak helyett újak épültek. Még nem igazi otthonok
Az elsodort házak helyett újak épültek. Még nem igazi otthonok
H. Szabó Sándor

Tili Károly polgármester szerint kiszámolták, ha a vörösiszap-tározó áttörésének pillanatában elkezdtek volna menekülni a gáthoz legközelebbi otthonok lakói, akkor is utolérte volna őket a végzet. A halottak hozzátartozói közül senki sincs már a faluban. Akadnak házak, ahonnan 2010. október 4-én minden lakó kihalt: férj-feleség, testvérpár.

 

„Tessék mondani, biztos, hogy jó helyre épültek azok a házak?” – kérdezte a bírósági tárgyaláson Tili Károlyt, a Mal (Magyar Alumínium) Zrt. büntetőeljárás alatt álló egyik vezetőjének ügyvédje. – A családi házak a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években épültek. A tározó 1992-ben – mondta a dühével birkózó polgármester.

Az otthon nélkül maradóknak állami pénzből lakásokat építettek. Új ingatlana felé baktató idős embert szólítunk meg. Hazafelé? Nem, csóválja a fejét. „Házam van, szép is, de az otthonom elveszett. Nekem már soha sem lesz hazafelé”. A vörösiszappal elöntött területen emlékparkot alakítottak ki, benne egy mementóházzal. Közvetlen mellette ipari park létesült, már öt cég vásárolt ott közművesített területet. A katasztrófa után kapott pénzekből fejlesztették az infrastruktúrát.

A szennyvízcsatorna-beruházás önrészét vissza is tudták utalni a helybelieknek, járdákat építettek, új sportöltöző és művelődési ház létesült. A kármentő alap állami felhasználása egyébként országos felháborodást keltett. Utólag derült ki, hogy a felajánlott összegeket közösségi célokra is fordítja az állam, nem pedig egyéni kárenyhítésre, pedig az adományozók ehhez nyújtottak segítséget az összeadott 2 milliárd 270 millió forinttal.

A 4650 lakosú Devecserben halálos áldozata nem volt az iszapömlésnek, de a tragédia nyomait hordozzák az emberek.

– Semmi sem lesz már ugyanaz sem bennem, sem Devecserben – mondja egy asszony a 78 új ház tervezőjéről elnevezett Makovecz-lakóparkban. Az új negyed kihaltnak látszik, pedig van önálló orvosi rendelője, boltja, kávézója, játszótere, kápolnája. Közössége még nincs, sokan a szomszéddal sem váltanak szót. Magukba fordultak az emberek. A lakók tíz százaléka a tragédia után elhagyta a várost, a környező településeken keresett boldogulást.

Toldi Tamás polgármester – aki a tragédia előtti estén még barátaival koccintott az akkor elnyert polgármesterségre, másnaptól pedig élete legnagyobb feladatával küzdött és küzd ma is – szerint átalakult a város településszerkezete. Délebbre húzódott. A polgármesteri hivatal is követte ezt a mozgást: egy közelebbi épületbe költözött. Devecser központja élénk, tele van közmunkással. Egy utcát az önkormányzat térkőgyárából származó burkolattal fednek le.

A település kitalálta önmagát. Járási székhelyként erősítette térségi centrumszerepét. Korábban a közeli iparváros, Ajka árnyékában itt nem volt gyár. A nemrég közművesített ipari parki telkek iránt most van érdeklődés. Devecser az ország másik 33 kistérségéhez hasonlóan szabad vállalkozási zóna lett. Ez a státusz jelentős kedvezményeket ad a letelepedő vállalkozásoknak.

Örök mementó
Örök mementó
A szerző felvétele

Az önkormányzat saját kertészetet hozott létre közmunkásainak, az ott termelt zöldséget, gyümölcsöt kínálják a helyi intézményekben. Harminc hektáron pedig kétévenként kivágható energianyárfákat nevelnek, s a középületeket gáz helyett azok aprítékával fűtik.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakképző intézetet működtet, s gyerekek házát is nyitott a településen. Ide a szüleikkel együtt járnak az öt éven aluli gyerekek. A foglalkozások segítik a felzárkózást, a szocializációt. A ház rendkívül népszerű, mondja Preininger-Horváth Edina szakmai vezető. Most éppen mentorok irányításával beszélgetnek a szülők, a gyerekek játszanak, mesét hallgatnak.

A településen sok a roma, a gyerekek házába együtt járnak délelőttönként a nem romákkal. – Ez nem romaprogram – hangoztatja a vezető –, de az együttélésnek, az egymás iránti közeledésnek is hasznos terepe. Szombaton este együtt vonul majd fel minden devecseri és kolontári ember az áldozatok emlékére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.