galéria megtekintése

Már Jézus Krisztus is felmondott Magyarpolányban

9 komment


Hajba Ferenc

Az önkormányzat az idén nem adja oda a közterületet annak a községi egyesületnek, mely 15 éve a helyiekkel és a környékbeliekkel játssza az adott közösségre írt passiót. A polgármester új művet íratott, másik rendezőt bízott meg, a Jézust alakító színész, Keresztes János pedig ezek után egyikben sem lép fel.

Elképzelhető, hogy két passió lesz az Ajkához közeli Magyarpolányban. A Passió Kulturális és Hagyományőrző Egyesület már árulja is a jegyeket, az önkormányzat pedig tőlük függetlenül Pataki András soproni színházigazgatót bízta meg egy másik passió színrevitelével. A polgármester nem akarja odaadni a közterületet az egyesületnek, mondván, hogy ott az ő passiójukat adják elő Pünkösdkor.

A Polányi Passió – melyet Tömöry Péter színházrendező és Bakos Árpád vajdasági zeneszerző jegyez – tavaly a Veszprém megyei értéktár része lett, a falu hungaricumnak szánja. Pataki András úgy véli, hogy nem a Tömöry-féle passiót jegyezték be értéknek, hanem magát a polányi passiójátszást. Olyan ez az érvelés, reagál Sebe István korábbi polgármester, az egyesület mostani vezetője, mintha egy Munkácsy-képnek a kerete hordozná az értéket, a szerzői jogot, s teljesen mindegy, hogy az Ásító inas vagy valamelyik más szerző műve van a vásznon.

Passió Kulturális és Hagyományőrző Egyesület

 

Magyarpolányban 1993-ban kezdődött a passiójátszás. Köllő Miklós pantomimművész is közreműködött a megteremtésében, majd a Bánffy Györggyel kibővített amatőr Forrás színház vette át, melyet Pataki András, a soproni színház jelenlegi igazgatója vezetett. Rajta kívül Lázár Péter is rendezett passiót. Tizenöt éve az akkor Bonnban dolgozó Tömöry Péter színházrendező az egyesület felkérésére helyi szereplőkre, családokra írta a passiót, s azóta játsszák, volt, hogy 180 helybeli szerepelt benne: polgármester, iskolaigazgató, gazdálkodó, gyerek és felnőtt egyaránt. Akad olyan család, melynek két generációja is föllépett az előadásban. A Polányi Passiót felvették az Europassió szövetségbe is.

2006-ban a települést tizenegy éven át irányító Sebe István helyett új polgármestert választott a falu Polt Rita közgazdász személyében, majd tavaly ismét más kapott bizalmat, Grőber József lett a település első embere. Polt Rita még 2013 januárban „ajánlattétel" tárgyú levelet küldött Tömöry Péternek, melyben az önkormányzat számára, „Magyarpolány lakosságának képviseletében eljárva" meg akarta venni a passió szerzői, játszási jogát, hogy az előadás megrendezése, elszámolása „ne ütközzön financiális problémákba." Az önkormányzat tehát saját szervezésben akar passiót játszani, mégpedig a Szent László egyházközség képviselőivel „karöltve."

Tömöry levélben válaszolt Polt Ritának: „Ez nem zsibvásár! És Krisztus szenvedéstörténete, egy hiteles alkotói csapat hiteles szellemi értéke nem vásári csecsebecs, amelyet adunk-veszünk, mint szotyolát a futballmeccsen."

Az önkormányzat ezek után fordult Pataki Andráshoz, s február közepére összehívta a falut. Pataki elmondta, hogy új passiót írtak Katona Imre dramaturggal, főként amatőr szereplőkre számít, de játszanak majd benne profi színészek is. A zenét Szarka Gyula szerezte, s a Ghymes már föl is játszotta a muzsikát. Minden dal és szöveg élőben hangzik el.

A hirtelen sajtótájékoztatóba fordult rendezvényen megkérdeztük Grőber Józsefet – róla kiderült, hogy a padragkúti kórussal maga is szereplője volt a Tömöry-féle passiónak –, mi a baj a 15 éve játszott szenvedéstörténettel. Szerinte elfogyott a bizalom (ennél a megállapításnál többen hangosan helyeseltek) és elszámolási gondok adódtak, de azt nem részletezte, hogy mifélék. Az önkormányzat szeretné, ha az egyházközség képviselői is rálátnának a rendezvény szervezésére, a pénzügyekre, az esetleges nyereségből pedig a templom felújítását támogatnák, magyarázta.

Sebe Istvánt később megkérdeztük az elszámolási gondokról. A volt polgármester szerint egyetlenegyszer késtek a beszámolóval, ám a pénzügyek akkor is rendben voltak. Az önkormányzat mindenre rálátott, már csak azért is, mert közösen nyertek uniós pályázaton egy nézőteret. A pályázat feltétele az volt, hogy a fejlesztésnek növekvő bevételt kell hoznia. Mivel az önkormányzatnak más, belépődíjas rendezvénye nemigen volt ezen a színpadon, ezért az egyesület elküldte neki a bevételét, az önkormányzat ezzel igazolta, hogy teljesítette a rá kötelező feltételeket, majd visszautalta a pénzt a civil szervezetnek.

A jegyárakból egyébként több mint 2 millió forint jött össze. Ebből fizették ki Jézus Krisztus 400 ezer forintos gázsiját – egyszer az önkormányzat az összeg felét vállalta –, a próbákra és az előadásokra bérelték a mikroportokat, sokba került a látványos fénytechnika, a hangosítás, egyéb kellékekért is fizetniük kellett, valamint marketingre, reklámra is költöttek.

A sürgető kérdés most az, hány passió lesz Pünkösdkor Magyarpolányban?

Ez rossz kérdés, minősíti Grőber József, másé nem lehet, csak az önkormányzaté, az egyesületnek ugyanis nem adott területhasználati engedélyt a Templom térre, a kálvária pedig az egyházé, így a Tömöry-féle passiót ott nem mutathatják be.

Hétfőn az önkormányzat és az egyesület is sajtótájékoztatót tartott. Pataki András beszélt a darabról, s az egyesület jelen lévő ügyvédjének, Bősze Ferencnek a kérdésére hangsúlyozta: nem a Sopronban már játszott passiót mutatják be, hiszen az egy modern darab volt. A polányi markánsan különbözik majd tőle, bár bizonyos párbeszédek azonosak lehetnek a régebben Ruszt József által rendezett darabban elhangzottakkal. Szarka Gyula zeneszerző ezt azzal toldotta meg, hogy a korábbi passióra írt zenéjét teljesen áthangszerelte, s új dalokat, motívumokat is írt bele.

A polgármester megismételte: azért állt elő a mostani helyzet, mert az egyesület nem fogadta el ajánlatukat, miszerint az önkormányzat és az egyházközség szeretne rálátni a pénzügyekre.

– Ez teljesen elfogadható, csakhogy az önkormányzat ilyen ajánlattal soha nem állt elő – érvelt az ügyvéd.

– Körömszakadtáig küzdünk a Polányi passióért – mondta Tömöry Péter már az egyesület tájékoztatóján. – Ez a színjátéknak indult darab áhítattá vált a faluban.

– A kitelepítések óta ekkora kár nem érte a falut, mint ennek a passiónak az ellehetetlenítése – jelentette ki Sebe István.

– A polgármester és a testület a valódi okok helyet az ürügyet ismételgeti – állítja Bősze Ferenc. – Egy kisstílű hatalmi vitának esik áldozatul a passió. A falu jelenlegi vezetői azt akarják, hogy Sebe István volt polgármester fejét kínáljuk nekik a passió játszási lehetőségéért. Sürgősen abba kellene hagyni a muszklimutogatást.

Mindegyik „társulat" készülődik az előadásra. A konfliktus létrejött, s formálódik a drámai végkifejlet is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.