galéria megtekintése

Manipulált hangfelvételt emleget az iszlám közösség elnöke

1 komment


Czene Gábor

A Magyar Iszlám Közösség vezetői alaptalan, kreált vádaskodásnak tartják és határozottan visszautasítják az ellenük felhozott gazdasági vádakat. Honlapjukon megjelent közleményükben a „lejárató kampányt” összefüggésbe hozzák azzal, hogy a párizsi merényletek hazánkban is felerősítették az iszlamofóbiát és a gyűlölködést. Bolek Zoltán, a közösség elnöke lapunknak elmondta: sértett emberek bosszújára gyanakszik.

A Hír TV Célpont című műsora, annak nyomán pedig a Magyar Nemzet foglalkozott a Magyar Iszlám Közösség körüli pénzügyekkel. Olyan szociális intézmények is feltűntek a színen, amelyek az elhangzott állítások szerint a kedvezőbb finanszírozás reményében társultak az iszlám szervezettel: egyházi létesítményként ugyanis magasabb állami normatívát kapnak.

A Célpont azt állítja, hogy a birtokában lévő, a műsorban lejátszott hangfelvételen Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke kér vissza 10 százalékot az egyik szociális intézmény volt vezetőjétől. (A riport szerint a korábban kért néhány százezer forint egyre nőtt, a 10 százalékos visszafizetés már havi 4 millió forintot tesz ki.) A rendőrség befolyással üzérkedés miatt eljárást indított, és vizsgálatot ígér Balog Zoltán humánminiszter is.

A Magyar Iszlám Közösség állásfoglalása a hangfelvételre egyáltalán nem tért ki. Felhívtuk Bolek Zoltánt, aki manipuláltnak nevezte a hangfelvételt, amely „a szövegkörnyezetéből kiragadott mondatokat tartalmaz". Bolek szerint sértett emberek állnak a támadások hátterében, akiket eltávolítottak a közösségből, vagy maguktól mentek el. Más ügyletek mellett a Hír TV-ben az is elhangzott, hogy muszlim vezetőként Bolek Zoltán a Kereszténydemokrata Néppárt tagja. A KDNP szombaton közölte, hogy az állítás nem fedi a valóságot.

 
Borsod a centrum

Edelényben az Egressy-lakótelepen található a Magyar Iszlám Közösség Új Esély Oktatási Központja, amely a városban óvodát és iskolát is működtet. Molnár Oszkár polgármester tudósítónknak elmondta: korábban ezek az intézmények alapítványi formában léteztek, s amikor a fenntartó nehéz helyzetbe került, akkor vette át azokat a közösség. Több száz gyerek jár ide, kilencvenöt százalékuk hátrányos helyzetű roma. A beiratkozásnál vonzó szempont, hogy napi háromszori étkezést ingyen biztosítanak minden óvodásnak és iskolásnak. A polgármester szavai szerint a településnek nincs sok kapcsolata az oktatási központtal, a fenntartó képviselője 2012-ben, az átvétel után fél évvel tisztelgő látogatást tett a városházán, de ebben nagyjából ki is merült az együttműködésük.

Keveset tud a városában lévő iszlám fenntartású szakiskoláról Faragó Péter, Sajószentpéter polgármestere is. – Nem a miénk volt a Pattantyús-Ábrahám Géza Szakképző Iskola, amelyik tavaly ősztől került át a KLIK-től az iszlám közösséghez. Nem vallási alapon működnek, de egy kőművestanulónak amúgy is az a fontos, hogy jól kezelje a vakolókanalat – mondta. Közölte: a város a tulajdonában lévő tanműhelyt az iskola rendelkezésére bocsátotta. Az Új Esély Oktatási Központ honlapján az olvasható, hogy több tagintézményt is működtetnek, mintegy 2750 tanulóval, s az oktatási profiljukon túl szociális, szolgáltató és karitatív tevékenységet is végeznek az észak-magyarországi térségben.

(Doros Judit)

Néhány évvel ezelőtt az egyház mecsetének volt gondnoka is gazdasági visszaélésekkel vádolta meg Bolek Zoltánt. 2010 januárjában erről az ügyről írtunk, és Bolek Zoltán ekkor kijelentette lapunknak: „Korábban szóba került, hogy belépek az MSZP hívő tagozatába, végül a KDNP tagja lettem." Arról, hogy egy iszlám egyház vezetője miért csatlakozik kereszténydemokrata párthoz, nem kívánt bővebben beszélni: „Magánemberként viselt párttagságomnak nincs semmi köze egyházi tisztségemhez".

Mostani kérdésünkre elmondta, számára is utólag vált világossá, hogy nem a rendes tagja, hanem a pártoló tagja volt a KDNP-nek Sümegen. 2010 augusztusában elköltözött onnan, azóta nem tudja, mi van a tagságával.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.