galéria megtekintése

Magyarország nyakába zúdítják az összes menekültet

31 komment


Tanács István

A Horgos-Röszke közti vasúti pályán küldik át Szerbiából a legtöbb illegális migránst. Szerződött autóbuszok hordják és szerb rendőrök igazítják útba a menekülőket néhány száz méterrel a magyar határ előtt.

Hétfő este csaknem ezer migráns érkezett a Horgos-Röszke közti vasúti pályán át a Röszke külterületén lévő gyűjtőpontra. Mivel jó ideig nem szállították el őket, a készenléti rendőrök felszólítása ellenére a vasúti pálya mentén elindultak Szeged felé. Végül a rendőrség begyűjtötte és a röszkei előállító állomásra vitte őket.

Kedden hajnalban már újra tömeget találtunk a vasúti kereszteződésben, a kék sátrak mellett. Éjszaka mentőt hívtak egy menekülőhöz, akinek eltört a lába. Szalai Balázs MigSzol-aktivista szerint

többszörös hatósági egyeztetési hiba miatt három órába került, mire sikerült kórházba szállítani.

Megnéztük, mi a helyzet közvetlenül a Tisza mellett, ahol korábban az ártéri erdőben, illetve a gáton érkezett nagy számú migráns. Időközben az élő Tiszáig kifeszítették a pengésdrótot, amelyből jutott a gát tetejére is. Ottjártunkkor kisebb migránscsoport próbált bejutni a gáton, ahol néhány készenléti rendőr leginkább a jelenlétével tartotta vissza őket, hogy a drótot megbontva belépjenek az ország területére.

 

– Beteg a gyermekem, gyógyszerre lenne szüksége – kiabálta a rendőröknek angolul egy férfi. A rendőrök azt javasolták nekik, menjenek a három kilométerre lévő röszkei határátkelőhelyre.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A pengésdrót kerítést számtalan helyen botokkal fölemelték a vándorlók. Noha a rendőrök folyamatosan járőröznek mellette, gyakran megrongálják a hajlékony dróttekercseket.

A gyermekeket kézből kézbe átemelik fölötte, a felnőttek kihúzzák az alsó tekercset, és átmásznak alatta. Mi nem láttunk olyat, hogy a rendőrök szeme láttára bontották volna a kerítést – de ha így történne, a jelenlétükön kívül a rendőrök akkor sem használ(hat)nának más eszközt a határ védelmére.


Kedden délelőtt átmentünk Horgosra, hogy megnézzük, hogyan indulnak neki a határnak a jövevények. Éppen megérkezett Belgrádból egy kétszintes, panorámás busz; kizárólag migránsok utaztak rajta. Magyarkanizsán, az ottani vásártéren kialakított táborban állt meg. A rajta ülők, legalább 80 ember átszállt egy rozsdás, dízelfüstfelhőt eregető Ikarusba és egy szintén őskori mikrobuszba, majd egy magyarul és szerbül ordítozó ember irányítása mellett visszamentek Horgosra, ahol a régi határállomásra vezető út mellett, a sorompónál mindannyiukat kirakták.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az elvileg a rendet biztosító szerb rendőrök megmutatták nekik, merre van a határ a sínek mellett. Egy kisebb csoport migráns riadtan visszaérkezett, mert megijedtek a határvonalnál álló magyar rendőröktől. Amikor közölték velük, hogy a magyar hatóság nem bánt senkit, beálltak a sorba, és újra elindultak Magyarország felé. Egy óra múlva már a röszkei gyűjtőponton pihentek mindannyian.

A magyar rendszámot látva a horgosi lakosok panaszkodni kezdtek, azt mondták, egész éjjel vonultak az idegenek, a kapuk előtt végezték el biológiai szükségleteiket, az utcai fákról az összes kar vastagságú ágat letördelték.

Az Ásotthalom melletti Királyhalmán át jöttünk vissza Magyarországra. A határátkelő két oldalán már áll a végleges drótkerítés is. A Magyarország felőli oldalon mintegy tíz migráns érkezett a határállomásra.

Nem tudni, hol léptek be az országba, de már bent voltak, amit arrafelé csak úgy tehették, ha megrongálták a műszaki zárat. Utóbb igazolódott is, hogy valakik 60 centiméteres lyukat vágtak a drótfonatba. A határátkelőtől Mórahalomig legalább 300 migránst láttunk ülni, vagy gyalogolni a Kissori úton – már nem volt kapacitása figyelni rájuk sem a rendőröknek, sem a mezőőröknek.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A horgosiak azt mondták, nem tudják, mi lesz. Azt hallották a szerb nyelvű híradóban, hogy amióta a macedón hatóságok feltartóztatási kísérlete kudarcot vallott,

napi 7-8 ezer menekült érkezik Szerbiába. Szemtanúi voltunk, hogy a szerb hatóságok mindannyiukat igyekeznek a legrövidebb úton átterelni

Magyarországra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.