galéria megtekintése

„Magyarország nem érdemli meg, hogy egy óriási menekülttábor legyen”

9 komment


Csuhaj Ildikó

A legfontosabb a határ rendjének a fenntartása. Ehhez minden szükséges erőt igénybe kell venni, de a fokozatosság elve érvényesül szeptember 15. után. Senki nem fog fegyvert használni a rendőrök, katonák közül, ha velük szemben nem használnak fegyvert” – mondta Rogán Antal, aki gyűjtőpontokat az Európai Unión kívüli országokba telepítene.

A hétvége eseményei világosan bebizonyították, hogy Orbán Viktornak igaza van a migrációs helyzetet illetően - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Rogán Antal a szeptember 15-én beköszöntő „új korszakról", egy nappal azután, hogy Németország a menekültáradat miatt felfüggesztette a schengeni megállapodás alkalmazását és ideiglenes határellenőrzést folytat az osztrák határon. A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott,

„first things first", azaz a legeslegelső feladat, amit a miniszterelnök megszabott, elsőként az ország és Európa határait kell megvédeni.

A migrációs válság kezelése csak akkor lehetséges, ha Európa képes eldönteni, hogy kit akar és kit nem tud befogadni – mondta a politikus, hozzátéve, azt is ki kell mondani, hogy Európa nem tud mindenkit befogadni. Európa határainál, Európán kívül kell meghozni a döntést arról, kit tud befogadni Európa, „ez lenne a tiszta”, ezért az úgynevezett hot spotokat, gyűjtőpontokat, ahol a menekülteket regisztrálnák, Rogán szerint például Szerbiában kellene létesíteni.

 

„Magyarország nem érdemli meg, hogy egy óriási menekülttábor legyen, de más európai uniós ország sem” – hangoztatta Rogán, és elmondta, az Európai Parlament néppárti frakcióján keresztül is arra kér minden felelős politikai erőt, hogy az EU minden lehetséges erőforrást a határok megvédésére mozgósítson. A politikus meggyőződése, hogy

a Dublin 3. rendelet ebben a formában megbukott,

azt szinte csak Magyarország tartja be. Mindenképpen szükséges a nemzetközi egyezmények újragondolása – szögezte le.

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy Berlin tegnapi döntése a kormányon belüli viták eredménye. De szerinte fennáll az a veszély, hogy ha Magyarország nem tudja a határokat megvédeni, a bevándorlók nem fognak tudni továbbmenni Nyugatra, itt fognak maradni, vagy visszatoloncolják őket Magyarországra.

Ha elszabadulnak az indulatok...

Minden szükséges intézkedést meg kell tennie Magyarországnak a szerb–magyar határon, ha óriási migrációs nyomás nehezedik rá és elszabadulnak az indulatok. Értelemszerűen meg kell védeni azokat, akik a kérelmek elbírálásával foglalkoznak a határon a kijelölt befogadó pontokon, akik a határ rendjét próbálják fenntartani. Ehhez minden szükséges erőt igénybe kell venni, de természetesen a fokozatosság elve érvényesül,

senki nem fog fegyvert használni, ha velük szemben nem használnak fegyvert

- hangoztatta Rogán a sajtótájékoztatón, hozzátéve, sorokkal kell számolni a határon, de ezeket a helyzeteket „igyekszünk" nagy empátiával kezelni. „A jogszabályokat minden alkalommal be fogjuk tartani" – hangsúlyozta a politikus, aki biztos benne, hogy a következő napokban képes lesz a rendőrség is ellátni a feladatát. A honvédségre pedig azért lesz szükség – folytatta –, hogy később, bármilyen rendkívüli helyzetben a határon a határ védelmét elláthassa. (A honvédség ma a határzár építésével kapcsolatos feladatokat, humanitárius és koordinációs feladatokat lát el.)

Lapunk kérdésére, mit jelent majd szeptember 15. után, hogy a rendőrség az illegális és a határzár megsértésével Magyarországra lépett migránsokkal szemben „hatósági eljárást foganatosít", Rogán egyértelművé tette, mivel mindez már nem szabálysértés, hanem bűncselekmény lesz, a rendőrök nem csak feltartóztatják a határsértőt és hatósági intézkedést alkalmaznak, de megtörténhet a letartóztatás, és elindítják a megfelelő eljárást, aminek a vége kitiltás, de szabadságvesztés is lehet. Mindenkinek legálisan kell belépni az ország területére, ha tömegesen megszegik a szabályokat, nem is számíthatnak a menekültkérelmük pozitív elbírálására – mondta Rogán. Szerinte holnaptól a határzáron nagyobb lesz a készültség, és a menekültek rá fognak ébredni, hogy a legális átlépési pontokat kell megközelíteni. Intenzív tájékoztatási kampány is erre figyelmezteti őket. S hogy hol lesznek a hivatalos befogadó pontok? A legális határátkelők közelében, de erre a szerb oldalon táblákkal hívják fel a figyelmet - hangzott el.

Szerbiával folyamatos a kapcsolat

Szerbiát a magyar kormány folyamatosan tájékoztatja minden magyar jogszabályváltozásról, és minden magyar intézkedésről. Értelemszerűen a külügyminiszterek és a belügyminiszterek is kapcsolatban vannak egymással – mondta Rogán arra a felvetésre, hogy nekünk fontos, a szerbek mit gondolnak, Magyarországnak az elsődleges kötelessége a schengeni határok megvédése,

„erre teszünk fel mindent”.

Sokszor több megértést tapasztal az ember, mint egyes nyugat-európai országok esetén. 

A Szerbiában kialakuló helyzet kezelése az Európai Unió feladata lenne, meggyőződése, hogy nem Magyarországnak kellett volna az Európa felé tartó bevándorlókat tájékoztatni a schengeni szabályokról. A magyar karitatív szervezetek ott vannak a határ túloldalán.

Személyes álláspontja szerint a hot spotokat Európa határain kívül kell kialakítani, például Szerbiában. Ismét elmondta, hogy ma a magyar kormány egy bevándorló ellátására napi összegben több forintot fordít, mint amennyi egy minimálbért keresőnek a napi jövedelme.

Légből kapott számok?

Rogán szerint vannak az uniós vezetők, akik nem haladnak együtt az eseményekkel, a jelenlegi helyzetben ugyanis nincs értelme kvótákról beszélni, a 200 ezret meghaladja azoknak a száma, akik idén érkeztek Magyarországra. A kvóta-mechanizmus számai légből kapottak, rég meghaladta az élet azokat, a határok védelme – ismételte meg – a legfontosabb. Jean Asselborn, az EU soros elnöki tisztét betöltő Luxemburg külügyminisztere – aki tegnap megpendítette, hogy Magyarországot kihagyják a kvóta-mechanizmusról szóló döntésből – egy lépéssel le van maradva – vélte a Fidesz frakcióvezetője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.