galéria megtekintése

Kockáztat vagy bukik a baloldal

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 28. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Megyénként rendezne előválasztásokat az ellenzéki miniszterelnök-jelölteknek a Republikon Intézet. Korábban az MSZP, az Együtt és a PM vezetése is elkötelezte magát az itthon még kipróbálatlan módszer mellett. Most már egy lehetséges forgatókönyv is van hozzá.

Az Egyesült Államok leendő elnökei rendre azzal indítják kampányukat, hogy igyekeznek meggyőzni Iowa és New Hampshire lakóit. Hagyományosan e két államban kezdődik a demokrata és a republikánus elnökjelöltek előválasztási küzdelme, az első eredmények pedig gyakran a verseny egészét befolyásolják: esélyesnek gondolt politikusok buknak el, outsidernek hittek emelkednek föl.

Hogy Magyarországon mely megyéknek jutna ez a kitüntetett szerep, azt sorsolás döntené el a Republikon Intézet előválasztási javaslata alapján. A liberális intézet csak annyit rögzítene, hogy Budapesten szavazzanak utoljára a baloldali pártok regisztrált támogatói a versengő miniszterelnök-jelöltek valamelyikére. Ez lenne a magyar „szuperkedd”, ekkor dőlne el a küzdelem. (Amerikában legalább tíz államban tartanak előválasztást ezen a napon, februárban vagy márciusban, ami általában meghatározza az elektori kollégium összetételét, így az elnökjelöltek személyét.)

 
Nem mindegy, mikor döntenek a szavazók
Kurucz Árpád / Népszabadság

Nemzetközi példák

A nemcsak az Egyesült Államokban, hanem a francia és az olasz baloldalon is bevett előválasztás meghonosítása mellett számos érv szól. Az egyfordulós választási rendszerben az ellenzéki pártok arra kényszerülnek, hogy minél egységesebben induljanak. Erre sarkallja őket a győzteskompenzáció is, vagyis az, hogy a nyertes jelölt mandátumszerzéshez nem szükséges szavazatai fölkerülnek a listás töredékvoksok közé. Ez a tavalyi parlamenti választáson hat képviselői helyet eredményezett a kormányoldalnak. Bár a baloldali pártok az együttműködés kényszerét felismerték, a közös indulásig csak hónapokon át tartó egyeztetések és rosszízű viták révén jutottak el 2014 elejére – ráadásul az egyéni jelöltek kiválasztásánál inkább a párthovatartozás, mintsem a rátermettség vagy a helyi népszerűség döntött.

Tóth Csaba stratégiai igazgató a Republikon tegnapi konferenciáján azt mondta: az előválasztás kockázatos innováció, de anélkül veszíteni fog a baloldal. A pártok is hajlanak erre a megoldásra. Tóbiás József MSZP-elnök már bejelentette, hogy pártja zárt tárgyalások helyett előválasztáson döntene a kormányfőjelölt személyéről, és az Együtt és a PM politikusai is így foglaltak állást.

2017-ben szavazzanak

A Republikon azt javasolja, hogy a nagyjából három hónapig tartó előválasztást 2017-ben rendezzék meg, ám módjáról már idén döntsenek a pártok. Így nekik is kellő idejük lenne a felkészülésre, ahogy a párthoz nem tartozó civileknek is. Az intézet ugyanis mind a 106 egyéni körzetben előválasztással döntené el, hogy ki legyen a baloldali ellenzék képviselőjelöltje.

Hasonló – ám a fiókban maradó – forgatókönyvek már 2013 nyarán készültek. A PM-es Karácsony Gergelyé úgy szólt: az előválasztást meghatározott számú támogatót gyűjtő elektorok részvételével tartsák meg, akik nemcsak szavaznának a kormányfőjelöltekről, hanem „porszívóügynökei” is lennének a baloldalnak, ismeretségi körükben kampányolnának az egyik jelölt mellett. Elképzelése szerint az együttműködő pártok közötti listás arányokról is a választók dönthettek volna.

Karácsony ugyanakkor a nyílt előválasztást kockázatosnak tartotta, mondván a baloldali választók passzivitása miatt a Fidesz meghekkelhetné az eredményt, nevetségessé tehetné a folyamatot.

A Republikon Intézet most azt javasolja, hogy a miniszterelnök-jelöltek 8-10 hét alatt minden megyét keressenek fel, és méressék meg magukat előbb egy vitán, majd a voksoláson. Az eredményeket rögtön nyilvánosságra hoznák, így végig követhető lenne a verseny állása. Párhuzamosan folyna az egyéni jelöltek küzdelme is. Az előválasztáson regisztráció és egy jelképes összeg befizetése után bárki szavazhatna, nem kötnék párttagsághoz. A miniszterelnök-jelölteknek ötezer, az egyéni jelölteknek kétszázötven ajánlást kellene összegyűjteniük, a költségeket a szervező pártok és egyesületek vállalnák.

Forgatókönyvek

Az egyik forgatókönyv alapján tizenkilenc megyében és Budapesten legtöbb szavazatot szerző jelölt lenne a baloldali miniszterelnök-aspiráns. A másik megoldás szerint – ha senki sem szerzi meg a voksok több mint felét – a két legnépszerűbb jelölt között online szavazás döntene, de ezen csak azok vehetnének részt, akik a megyei fordulók alkalmával már szavaztak.

Azt persze a hívei is tudják, hogy az előválasztás nem garancia a sikerre, nem helyettesíti a mondanivalót. Csak egy módszer, ami már többször bejött.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.