galéria megtekintése

Minden házban lakik egy dráma

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 03. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Vasárnap gyászünnep lesz Kolontáron. Az öt évvel ezelőtti vörösiszapömlés előtt még 830-an laktak itt, most 750-en. Kilencen meghaltak a timföldgyártás melléktermékének számító lúgos iszapárban, a családtagok közül többen rövid idő múlva követték őket, agyonnyomta a hozzátartozókat a bánat. Mások meg elköltöztek a vörösiszap-tározó környékéről, pedig az most már biztonságos.

A temetőben a sírkereszteken nem jelölik külön, hogy ez a katasztrófa okozta a halált, a családtagok nem akarták feltüntetni az utókornak. Egyedül a patak hídjának korlátjára erősített tábla mutatja, hogy Pados Zsolt életét áldozta az iszapkatasztrófa bajbajutottjainak megmentésekor. Járművel próbálta segíteni az elsodródókat, de maga is odaveszett.

A faluban mindenki menteni próbálta önmagát és a többi rászorulót is.

Három közmunkás söpri az utcát Kolontáron. Egyikük, a harmincéves Szalai Gábor pecázni indult az ajkai tóhoz, de otthon felejtette a halcsalit. Amire visszatért, sodró, áradó vörösiszap fogadta. Beleugrott a gumicsizmába, lapátot ragadott, látta, hogy a pusztítást legfeljebb mérsékelni lehet, megállítani nem, ám dolgozott, amíg csak bírta.

 

Derékig az iszapban

Majdnem minden házban lakik egy dráma, az apáról, aki állt derékig az iszapban, s ahogy nőtt az ár, úgy emelte egyre magasabbra apró gyerekét. A padlásra tuszkolt beteg emberekről, az életeket mentők elszántságáról. Ez a falu kollektív emlékezetében örökre megmarad.

21 ház helyett kellett újat építeni. Ez kissé megosztotta a falut, sokan nem érezték igazságosnak, hogy az is új, korszerű házat kap, akinek korábban csak viskója volt. A kármentő alap szétosztása okozta a következő konfliktust. Magánszemélyek ugyanis a kormány kezdeményezésére 2,2 milliárd forintot gyűjtöttek össze. A hétfős kuratórium úgy döntött, hogy ezt az összeget nem a családoknak osztja szét, hanem közcélokra fordítja.

Az emlékház Kolontáron, ide rakták be a vörös iszap által tönkretett bútorok egy részét
Az emlékház Kolontáron, ide rakták be a vörösiszap által tönkretett bútorok egy részét
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Minden rászoruló kapott az államtól lakást, gazdasági épületet, kárpótlást – sorolja Tilli Károly kolontári polgármester. – Az ökumenikus segélyszervezet 2 millió forintos utalványokkal segítette a családokat. Több tehetős ember személyesen vitt pénzt a károsult családoknak. Ezek után adtunk volna mindenkinek egységesen tízmilliót, vagy húszat? Úgy döntöttünk, hogy visszafizetjük a szennyvízcsatornára befizetett összegeket a családoknak, közvetve ezzel is pénzt adtunk nekik. Nemcsak azok voltak ugyanis károsultak, akiknek odaveszett a házuk, hanem az egész település. Az ingatlanárak csökkentek, értéktelenebbek lettek az épületek.

Kissé másképp látja ezt Ferenczi Gábor devecseri polgármester. – Az emberek nem közcélokra, hanem családoknak gyűjtötték a pénzt – mondja nyomatékkal. – Hetven százalékát kapta Devecser, húszat Kolontár, tízet Somlóvásárhely. Devecser buszpályaudvart épített belőle. A 4500 lakóból 1600 tiltakozott a buszállomás áthelyezése ellen, mégis megcsinálták. Nem akarom bántani az elődömet, Toldi Tamás fideszes polgármestert, mert mindent megtett a tragédia után a településért, meg pedig nem előzhette, de szerintem a buszpályaudvar áthelyezése is közrejátszott abban, hogy nem őt választották meg polgármesternek újra.

Devecser Kozma György alpolgármester irányításával létrehozta a vörösiszap-katasztrófa következményeit vizsgáló bizottságot.

Az újonnan épült házakon ugyanis sok volt a repedés, beázás, más hiányosság. Az új önkormányzat hivatalba lépésekor azonban már lejárt a garancia, ezért az idősebb embereket képviselték, segítettek kijárni nekik ennek ellenére is a hibák kijavítását. Egy nagyobb esőzés után pedig a Torna patak elöntötte a drága sportlétesítményt. Hogy ez miként történhetett, azt a polgármester sem tudja, hiszen még korábban az állam 1,4 milliárd forintot költött árvízvédelmi beruházásra Devecserben.
Az új utcákban pedig az volt a gond, hogy lezárták a vízelvezető árkok végeit, így esőzéskor elöntötte a házakat a víz. Az önkormányzat csináltatott egy, a lakótelepet körbeölelő elvezető árokrendszert.

Nyoma Károlyné az új lakóparkban kevés embert ismer
Nyoma Károlyné az új lakóparkban kevés embert ismer
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Devecserben egyébként hatszázzal laknak kevesebben, mint a tragédia előtt. A település vezetői kimondottan örülnek annak, hogy Veszprémből ideköltözött egy védőnő, értelmiségi férjjel. A legnagyobb számban ugyanis az értelmiség hagyta el Devecsert.

– Pedig van munkalehetőség, a Somló fővárosa vagyunk, rengeteg tervvel és lehetőséggel – lelkesedik Ferenci Gábor.

Egyedül az új házban

Az egyik utcaajtóban álló asszonyt kérdezzük, hogy érzi magát ezen az új telepen, az új házban.

– Magányosan – vágja rá. – A ház szép, jó, de messze a város, én oda már nemigen tudok bemenni. Most vagyok 84 éves. Itt meg kevés lakót ismer az ember.

Nyoma Károlyné asztalos fiával s annak inasával tartózkodott otthon, amikor valaki az utcán kiabálni kezdett: Mindenki befelé, jön az ár! Jön az ár, hát eső sem esett, képedt el az asszony. Akkor látta meg az ablakból a sebesen érkező iszapot. Az inas kirohant az utcába a kocsiért, de beállni már nem tudott vele. Ő is az ablakon át húzódzkodott be a házba. Fölmásztak a padlásra, így menekültek meg a vörösiszaptól.

Felejteni akarnak

A közeli házban Magyar Károly asztalos feliratokat farag. Az elpusztult utcák neveit egy-egy feliratozott tölgyfanyíl jelzi majd, egy kopjafáról mutatnak abba az irányba, ahol öt évvel ezelőtt még volt közösségi élet. Somló utca, Dankó telep, Táncsics utca...

– Maga melyikben lakott? – kérdezem tőle.

– Az Esze Tamás utcában – révedezik, aztán rágyújt egy cigarettára, s nem mond többet.

A település felejteni akar. Igaz, két emberrel is találkoztunk, aki egy robbantási szakértő hivatalos helyen elmondott szavait idézte, miszerint egyáltalán nem zárható ki, hogy robbantás történt. A többség azonban nem foglalkozik vele. Élni akar úgy, ahogy ezután lehet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.