galéria megtekintése

Magánvéleménynek tartják, hogy a polgármester zsidózott

9 komment


Tanács István

Nem koszorúzott és nem mondott ünnepi beszédet az 1956-os forradalom évfordulóján Haszilló Ferenc, Kecel fideszes polgármestere, akit a saját pártja szólított fel lemondásra, miután nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen antiszemita és rasszista kijelentéseket tett.

Október 23. elsősorban a Jobbik által kisajátított ünnepnek számít Kecelen. Ezzel együtt Haszilló Ferenc polgármestert hirdették meg, mint aki ünnepi beszédet mond, illetve az önkormányzat nevében megkoszorúzza az 1956-os emlékművet. Vasárnap nyilvánosságra került egy két éve készült hangfelvétel, amelyen Haszilló rendkívül durva hangvételben szidja a zsidókat és a cigányokat, egyes politikusok esetében pedig halálos ítéletet és tarkón lövést tartana szükségesnek a fideszes parlamenti kétharmad birtokában.

A fideszes Kovács László beszélt Haszilló Ferenc polgármester helyett. Hagyták fölfelé
A fideszes Kovács László beszélt Haszilló Ferenc polgármester helyett. Hagyták fölfelé
A szerző felvétele

Az ügy országszerte nagy felháborodást keltett. A Fidesz választókerületi elnöke és regionális pártigazgatója frissen szerzett mandátumáról való lemondásra szólította fel a polgármestert, és kezdeményezték a pártból való kizárását is.

Az ünnepségen végül Kovács László fideszes és Csapi Bence, a Jobbik által támogatott független önkormányzati képviselő mondott beszédet, ők pedig nem utaltak a polgármester ügyére.

 

Haszilló korábban a Hír TV-ben bejelentette, hogy lemond tisztségéről. Az előző ciklus polgármestereként ezzel vélhetőleg megvárja az új testület alakuló ülését. Folyamatban van egy jogorvoslati eljárás, amely jelenleg a bíróság döntésére vár. Haszilló riválisa, Városi Anett ugyanis mindössze 14 szavazattal kapott kevesebbet, ráadásul úgy, hogy az egyik szavazókörben éjjel két óra után tudtak csak eredményt jelenteni, a szavazatok többszöri, gyanús körülmények között való újraszámlálása után. A Kecelen megszólított helybeliek többsége ezzel hozza összefüggésbe Haszilló győzelmét, de a hangfelvétel nyilvánosságra kerülését is.

Lakodalom után már nem illik a menyasszony titkait kifecsegni – mondta erről egy fiatalember. Egy idősebb férfi, aki a kerékpárút gödreit temette be, utalva rá, hogy ez is önkormányzati feladat lenne, azt mondta: Haszilló nem volt elég határozott polgármester. Ha maradt volna, abban sem telt volna sok öröme, a testületben az ellenfele csapatából van az új többség. A durva rasszista beszédről csak unszolásra hajlandók beszélni. Többségük a beszédről szóló híreket hallotta, a szöveget magát nem. – Magánvéleménye mindenkinek lehet – mondta a városháza mellett egy nő. Egy férfi szerint a zsidókat nem kéne már emlegetni, ellenben a cigányok valóban problémát okoznak. Őszerinte volna munkájuk, de ha elmennek napszámra két-három napot, és kapnak egy kis pénzt, nem dolgoznak, amíg el nem fogy.

Az eseményre gyér számű közönség volt kíváncxsi
Az eseményre gyér számú közönség volt kíváncsi
A szerző felvétele

Egy Szerbiából áttelepült férfi szerint az Európai Unió és Amerika miatt van az az ingerültség, amit a polgármester megfogalmazott. Milyen jogon szól bele Amerika más országok dolgába? És milyen jogon kényszeríti ki az Európai Unió, hogy drasztikusan csökkentsék például Szerbiában a nyugdíjakat és a közalkalmazottak fizetését? Egy másik férfi úgy fogalmazott: eddig is tudhatták a Fideszben, hogy mit gondol Haszilló, de hagyták fölfelé mászni a szamárlétrán. Most, hogy vállalhatatlanná vált, egyszerűen kihúzták alóla a létrát. Többen viszont amiatt aggódnak, hogy a lemondatása miatt hónapokra működésképtelenné válik a városi önkormányzat.

Hogy pontosan meddig kell várni az új polgármesterre, először attól függ, hogyan dönt a Kecskeméti Törvényszék. Ha a szavazatok újraszámlálását rendeli el, akkor sok rontott, többszörösen jelölt voksot kell újraértékelni, és elképzelhető, hogy megfordul az arány. Ha így lesz, akkor valójában nem Haszilló, hanem a 29 éves Városi Anett nyerte a polgármester-választást, és azonnal felállhat az új testület. Ha viszont meg kell ismételni a polgármester-választást, akkor legalább három hónapig valóban el kell halasztani a fontosabb döntéseket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.