galéria megtekintése

Kiverte a balhét az állami árverésen, kivezették

7 komment


Ungár Tamás

Biztonsági őrök vezették ki az állami földek kaposvári licitjét megzavaró tüntetőket a kormányhivatalból. A demonstrálók szerint lopott földet árverezett az állam.

Tüntetők zavarták meg a Somogy Megyei Kormányhivatal talajvédelmi állomásán csütörtökön tartott földlicitet. A demonstráció szervezője a Bábonymegyeren élő Paksi István volt. Az 58 éves férfi rendhagyó ügyéről írtunk már. Paksi a Pélpusztai Állami Gazdaságnál, majd annak egyik jogutódjánál, egy kft.-nél dolgozott.

A cég 1998-ban tönkrement, s a dolgozók végkielégítésüket föld formájában kapták meg. Paksinak háromnegyed hektár jutott, hasonló nagyságú területet mértek ki még a férfi tíz sorstársának. Az így földhöz jutók használták is szántóikat 15 évig, ám 2012-ben kiderült, hogy a végkielégítésként kapott terület nem került a 11 volt dolgozó nevére a földhivatalban. Hogy a hibát ki követte el, az megállapíthatatlan, ám a dokumentumok alapján egyértelműnek tűnik, hogy a föld nekik járt volna. Paksi és társai számos hivatalt megkerestek, s bár igazukat mindenhol elismerték, a föld nevükre íratását sehol sem vállalták elintézni. Így a „tizenegyek" csak perben tudnák a földjüket megszerezni. Erre azonban nincs pénzük, ráadásul a csapat megöregedett, hatan meg is haltak a pórul járt gazdák közül.

Mostantól még nehezebb lesz helyreállítani az igazságos állapotot, ugyanis csütörtökön a tizenegyek földjének nagyját, 7 hektárt – mint állami birtokot – árverésre bocsátották. Egyetlen vevő érkezett, s ő megvette a területet kikiáltási áron, 10 millió 600 ezerért. A licitet szerette volna meggátolni Paksi István és két bábonymegyeri kistermelő. Hármójuk demonstrációját erősítette még tucatnyi szocialista és LMP-s tüntető.

 
Paksi István hiába kérte, hogy állítsák le a licitet
Lang Róbert

Amikor a licit elkezdődött, Paksi azt kérte, állítsák le az árverést, mert nem az állam, hanem magánszemélyek földjét hirdették meg eladásra. A licitet vezető kormányhivatalnok erre nem volt hajlandó, s – Paksi kérése ellenére – nem vette jegyzőkönyvbe a bábonymegyeri férfi tiltakozó észrevételét. Mivel Paksi ragaszkodott ehhez, a hivatalnok biztonsági őrökkel vezettette ki őt és a mellette szóló tüntetőket, köztük két parlamenti képviselőt, a szocialista Harangozó Gábort és az LMP-s Sallai R. Benedeket. Harangozó úgy vélte, hogy az állam által ellopott föld árverezése megkoronázza a licitek becstelen folyamatát, amely az oligarchák kezébe adja a földet, és kisemmizi a helyi kisembereket.

Sallai R. Benedeket is kivezették
Lang Róbert

Sallai is hasonlóan fogalmazott, s azt kérdezte a jelenlévőktől, hogy mikor láttak Suzukin érkező licitálót az árveréseken? Szerinte a kormány nekik ígért segítséget, ehelyett a dél-amerikai modell valósul meg, és a gazdagok erősödnek.

Neszményi Zsolt, a somogyi kormányhivatal vezetője is ott volt a liciten, s – kérdésünkre válaszolva – nem cáfolta, hogy Paksiék követelése akár még jogos is lehet, ám egy árverés ezzel már nem foglalkozhat, mondta a kormánymegbízott.

Paksi István nem adja fel a harcot. A férfi két társával elindult Bábonymegyerre, hogy egy karó leverésével jelképesen elfoglalja az elárverezett földet. Paksinak perre továbbra sincs pénze, amiképp társainak sincs. Az eltávozott földtulajdonosok örökösei sem akarnak perelni, mert többen állami szolgálatban állnak, s félnek a következményektől. Paksi 1998 óta a postán dolgozott négyórás kézbesítőként, havi 45 ezer forintért, ám májusban elküldték. A férfi úgy érzi, leépítésében szerepe van annak, hogy három éve hadakozik igazáért az állam ellen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.