galéria megtekintése

A csobánkai vak pej nyomában: „Nem repdesnek nálunk a szárnyas lovak!”

0 komment


Rab László

A ló miatt jöttek? – tette föl a kérdést Csobánkán a Búzavirág és a Cinke utca sarkán egy gereblyéző férfi, mi pedig megadóan bólintottunk. – Ott az a romos kert, menjenek bátran – mondta kalauzunk, és annyit jegyzett meg: milyen jó, hogy a sajtó ennyire ráér.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Egy szerda délutáni esemény rekonstruálása végett érkeztünk a mesés fekvésű Pest megyei faluba. Sok más sajtómunkáshoz hasonlóan, mert futótűzként terjed a sajtóban a különös hír: kizuhant egy ló egy csobánkai családi ház erkélyéről, s az állatot a tűzoltók állították talpra. Az izgatott hangú híradásokból arra következtettünk, hogy iszonyú felfordulást találunk a Cinke utcában. De csak nárciszokat igazgató helybéli néniket és metszegető bácsikat találtunk, akikkel aztán kedélyesen elbeszélgettünk. – Én is a Facebookon láttam – mondta a romos kerttel szemközti asszony, aki arra is figyelmeztetett bennünket,

 
nehogy B.-ék portáján zörgessük a csengőt, mert szegények a lóbaleset óta elbujdokoltak, hiszen több orgánum tévedésből a valóban irgalmatlan magas teraszukat fényképezte.

Megnéztük mi is, ha itt esett volna le az állat, most lóáldozatot kellene említenünk.

A hátas, amelynek hűlt helyét találtuk, a húsz éve elhunyt Gödör Pista bácsi portáján botlott meg, éspedig azért, mert vak volt. A telken, mint kiderült, a pej lovat – homlokán fehér csillaggal – a kapuhoz kötötték, csakhogy valaki eloldotta – legalábbis a falu alvégén élő ifjú és csinos lovasbajnok szerint. A vak ló lefelé igyekezett a telken, de eltévesztette az irányt, a teraszra lépdelt, onnan pedig „a mélybe zuhant”.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

– Maximum két méter lehetett

– mondta megadóan Winkler Sándor Józsefné, akit hatéves hivatala alatt sem hívtak annyian, mint a szerdai havária óta. – A telefonom nyilvános – mondta a polgármester –, ha valaki beüti a Google-be, hogy Csobánka, engem rögtön megtalál.

Rengetegen felhívtak, én pedig elmagyaráztam, hogy nem repdesnek nálunk a szárnyas lovak, ez a balszerencsés négylábú szerencsére megúszta a dolgot. Egyedül az háborított föl, hogy erkélyt emlegettek. Nálunk a házak előtt egyelőre csak teraszok vannak.

Bár a balesetet szenvedett lovat nem találtuk meg a faluban, de a helybeliektől azt megtudtuk: a jószágot megvizsgálta és ellátta a csobánkai állatorvos, aki nem talált különösebben súlyos sérülést.

Csobánka lakosságának csaknem nyolcvan százalékát (1310 svábot) telepítettek ki 1946-ban, vagyonukat elkobozták. A száműzöttek nem vihették magukkal kutyáikat, az ebek napokon át vonyítottak. Ennek emlékére állították fel a falu főterén a Kőkutya szobrot, melynek történetéről lapunk riportot közölt február 14-én. Cikkünket sokan olvashatták, mert a gazdátlan kutya szobra igen népszerű lett, a helyiek szerint az átutazók megállnak és szelfit készítenek a formabontó és a helyiek emlékezetét megmozdító emlékmű előtt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.