galéria megtekintése

Így ömlenek a milliárdok a Liget projektbe

3 komment


Szalai Anna

Nagy üzlet a Liget projekt. Bár nem feltétlenül a fővárosiak nyernek rajta. De akik igen, azok sokat. A 200 milliárdos fejlesztés asztaláról lehulló morzsák is milliósak, és egyre nagyobbak. Sokan vannak, akik szorgosan felcsipegetik ezeket.

A Liget projekt lebonyolításával megbízott Városliget Zrt. már tavaly „saját jogon" költött, de az idén már valóban nagy pénzek állnak a cég rendelkezésére. Tavaly 15 milliárd volt a keret, az idén pedig 38 milliárdot ígért a kormány. A következő években hasonló összegű, negyven-negyvenmilliárdos támogatást prognosztizálnak.

A projekt teljes költségét eredetileg 50 milliárdra becsülték, de a 2015 végén megjelent kormányhatározatban már 160 milliárd állt. Baán László miniszteri biztos rá­adásul a Népszabadságnak elárulta, hogy az csupán a 2016–2019 közötti költséget tartalmazza, az állatkert bővítésének 25 milliárdos költsége, valamint a tavaly elköltött 15 milliárd nincs benne.

De mire ment el tavaly ez a 15 milliárd? A beruházás megvalósítására 2014 elején életre hívott Városliget Zrt. az első évben még visszafogottan költött. Igaz, jobbára csak saját magára. Havi 3,5 millióért bérelnek irodát a Dózsa György úton, havi 1,1 millió forintot fizetnek a Bergmann Könyvelő Iroda Kft.-nek. (Az Átlátszótól tudható, hogy a Bergmann Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Berg­mann Péter, aki 2009–2010-ben igazgatósági tagja volt az V. kerületi ingatlanügyeiről és a részben természetvédelmi területre épített budai villájáról elhíresült milliárdos üzletember, Csipak Péter tulajdonában lévő Csipak Befektetések Vagyonkezelő Zrt.-nek.) Program-előkészítésre 31,3 millióért szerződtek, 31 millió forintot fizettek „egységes tartalomszolgáltató platform bevezetése" címszóval az Index-előd Internetto alapítójának, Nyírő Andrásnak, valamint a Bognár Botond, és Lozsádi Dániel közvetett tulajdonában lévő, 2010-ben létrehozott Appsters Mobiltartalom Szolgáltató Kft.-nek.

 

Immáron kétszer szerződtek a Brandmore Kft.-vel és az Open Communications Kft.-vel. Először 10 hónapra 21,4 millió forintért, azután hat hónapra 28 millióért. A Városliget Zrt. tájékoztatása szerint „a konzorcium lakossági tájékoztatást segítő kampányok tervezésén és lebonyolításán, a Liget Budapest márka építésének tervezésén és tartalmi meghatározásán, kommunikációs stratégia megalkotásán, a civil szervezetekkel történő kapcsolattartáson, public relations- és sajtókommunikációs feladatokon és civil-, illetve sajtóesemények szervezésén dolgozik".

Közlekedési múzeum: csak a tervek 549 millióba kerülnek
Közlekedési múzeum: csak a tervek 549 millióba kerülnek
Veres Viktor / Népszabadság

A Liget Budapest projekttel összefüggő események fotó- és videodokumentáció készítéséért egyéves időtartamra 8,89 millió forintot fizettek a PNB-Photo Kft.-nek. Az öt új múzeumépület nemzetközi építésztenderének összdíjazása nettó 274 millió forint volt. A megvásárolt pályaművek közül végül csak egy valósul meg: a Zene Háza. A kiviteli terveket nettó 740 mil­lióért készíti el a győztes japán Sou Fujimoto irodája. Az Új Nemzeti Galériára 2014 októberében új pályázatot hirdettek 102 millió forintos költséggel, a két győztessel még hosszan tárgyaltak, majd a Sanaa–Bánáti + Hartvig Kft.-vel szerződtek a tervezésre 2,65 milliárd forintért. A Néprajzi Múzeumra is kiírtak egy új építésztendert 126 millió forintos díjazással.

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ tervezője – Narmer Építész Stúdió – 550 millió forintot kap, a közlekedési múzeum felújításának ter­veiért 549 milliót fizetnek a Mérték Stúdiónak. Mindezzel szemben a park megújítását célzó tájépítészeti tervpályázatra 21 milliót irányoztak elő. Holott a szlogen szerint ez lenne a fő cél. A Városliget Zrt. szerint ehhez fontos hozzátenni, hogy a győztes tájépítészcsapat 370 millió forintért készítheti majd el a komplex tájépítészeti tervet, amelynek megvalósításra csaknem hatmilliárd (!) forint áll majd rendelkezésre. A felkiáltójel a fejlesztő cégtől származik, azt érzékeltetendő, mennyire sokat költenek a 100 hektáros közparkra.

Azt is fontosnak tartották közölni, hogy parkfenntartásra 2014 óta több mint egymilliárd forintot fordított, illetve fordít a Főkert. Igaz, ebből csak egy 384,6 millió forint értékű keretszerződés lelhető fel. A műszaki ellenőri feladatok elvégzésére vonatkozó megbízásból viszont hármat is találtunk, egyenként hárommilliárd forint értékben. S mindez csupán a felvezető kör volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.