galéria megtekintése

Liget Budapest: kérnek a cirkuszból

5 komment


Szalai Anna

Nagyobb építési helyet, későbbi fapótlást és kevesebb parkolóhelyet kérnek a Városligetbe szánt múzeumi negyed, illetve a Pannon Park építtetői. Az építési engedélyek kiadásához előbb módosítani kell az építési szabályzatot. Pénz mindenesetre lesz rá Lázár szerint.

Ami eddig sejtés volt, az a Városliget Építési Szabályzatának módosítására tett javaslattal bizonyossággá válik: a parkba tervezett múzeumok sokkal nagyobb helyet foglalnak el a korábban hangoztatottnál – állítja Karácsony Gergely. Zugló polgármestere azt is abszurdnak tartja, hogy a Pannon Park fedett biodómját beszámítsák a Városliget zöldjébe. Ez szerinte nem több, mint a zöldfelület „statisztikai kozmetikázása”. Nyilvánvalóvá vált az is, hogy a Közlekedési Múzeum se széltében, se hosszában, de még felfelé se fér el a számára kijelölt területen. Az építési felvonulási területek bővítésével pedig még kiterjedtebb lesz a növényzet és a park pusztulása.

„Ha külföldi sztárépítész vagy, ne vágasd ki a városligeti fákat!” – ezen a transzparensen derül Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa és Karácsony Gergely, Zugló polgármestere a budapesti Közlekedési Múzeum előtt tartott sajtótájékoztatón
Balogh Zoltán / MTI

A kerületvezető felháborodását Baán László miniszteri biztos és Persányi Miklós állatkerti főigazgató közös javaslata váltotta ki, amellyel módosítanák a kevesebb mint egy éve elfogadott Városligeti Építési Szabályzatot (VÉSZ), holott ezt eleve a Városliget-törvény elvárásai alapján készítették. A módosítást a most kezdődő kötelező egyeztetések után 2015 végén tárgyalhatja a Fővárosi Közgyűlés.

 

A Városliget Zrt. többek között az új múzeumok építési felvonulási helyének megnövelését kéri a nemzetközi tervpályázaton kiválasztott tervek beépítettségének vizsgálata alapján. Módosítják az új Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum helyét a tervpályázat győzteseinek igényei szerint. A Közlekedési Múzeumról is kiderült, hogy nem fér el a kijelölt helyen, a múzeum és a mélygarázs összekötése pedig beépítésre nem szánt sávba esik. De más szerepelt a Fotó-Építészeti Múzeum helyszíneként az építészeti pályázatban és más a szabályzatban. Újra kell számítani a mélygarázsok lehajtóinak és felszíni építményeinek kialakíthatóságát és a szükséges kapacitásokat, és újra felmerült a Regnum Marianum emlékhely létesítése.

Az állatkert 1000 négyzetméterenként alakítana ki egy parkolót, de azt is inkább egy másik telken, illetve egy közforgalmi célra átadott magánúton, de amíg az Állatkerti körúton is lehet a parkolni, addig azokat a helyeket is a Pannon Parkhoz számolják.

Építeni viszont kicsit többet építenének: a korábban megjelölt építményeken kívül jegypénztárat, kereskedelmi, gazdasági és kiszolgáló épületeket is elhelyeznének a területen. Az előírt zöldfelületbe, illetve a kivágott fák pótlásába pedig beleszámítanák a Pannon Park fedett zöldjét is. A kivágott fákat másutt pótolnák a projekt zárásának idejére. Ezenfelül felhívják a figyelmet, hogy hamarosan megszűnik a Barlangvasút védettsége, és a cirkusz telkét is megkapja a FÁNK.

Így képzeli el a ligetet a Snøhetta
Így képzeli el a ligetet a Snøhetta
Liget Budapest

A Pannon Park magabiztosan tervezgethet. A megvalósításhoz szükséges 25 milliárdról már megszületett a kormányhatározat, mint ahogy a Fővárosi Nagycirkusz új épületbe költöztetésére is jut 7,5 milliárd. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten azt is bejelentette, hogy a következő években ezekkel együtt 170-200 milliárd forintot szánnak a városligeti beruházásokra. A Liget-projekt elemeiről egyelőre nincs kormánydöntés, de Lázár szerint 2016 és 2018 között 155 milliárd forintot költenek a múzeumi negyed kialakítására és a meglévő infrastruktúra felújítására, ebből 2016-ban 37,9 milliárdot, a következő két évben 50-60 milliárdot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.