galéria megtekintése

Nagyon bejött Kósa Lajosnak az élet

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 10. számában
jelent meg.

Boda András–Pető Péter
Népszabadság

Majd negyvenmilliós tartozás, két motor, egy bérelt kisbusz, „egynegyed” motorcsónak, egy fél debreceni ház és egy budakeszi telek úgy ötöde, továbbá valamivel több mint hárommillió forint megtakarítás – legutóbbi vagyonnyilatkozata alapján így áll pillanatnyilag Kósa Lajos. Az óbudai luxuslakás felbukkanása mellett az sem érdektelen: a politikus mintegy 50 millió forinttal csökkentette tartozásait a 2010-es kormányváltás óta.

Áll a vizsgálatok elé, hozzájárul felesége vagyonnyilatkozatainak bemutatásához, arról pedig nem ő tehet, hogy a jelenlegi szabályozás alapján nem lehet betekinteni a szavait igazoló dokumentumokba – így összegezhetők Kósa Lajosnak a vagyonosodásával kapcsolatos ügyre reagáló nyilatkozatai. A leköszönő debreceni polgármester, a Fidesz ügyvezető alelnöke azért szólalt meg, mert –miként arról már beszámoltunk – az RTL Klub kiderítette: a Kósa család az elmúlt években Budapest frekventált helyén lévő, dunai panorámás luxuslakással gyarapodott. Ám ezt Kósa nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában.

Kósáék óbudai szomszédsága. A debreceni polgármester a végtörlesztéssel több millió forintot nyerhetett
Kósáék óbudai szomszédsága. A debreceni polgármester a végtörlesztéssel több millió forintot nyerhetett
Kurucz Árpád

Méghozzá azért nem tette meg –indokolta lapunknak –, mert a feleségéé a lakás, így a házastárs vagyonnyilatkozatában szerepel a csere révén megszerzett ingatlan. A száz százalékban a feleség tulajdonában álló pesti lakásért felajánlott debreceni háznak – az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint – felerészben még Kósa volt a tulajdonosa.

 

Munkatársunk kérdésére a politikus közölte, támogatja majd, hogy neje vagyonnyilatkozata nyilvánosságra kerüljön, ám a publikálást az Országgyűlés mentelmi bizottságától kell kérnünk.

Miként azt Kósa javasolta, kikértük felesége vagyonnyilatkozatait, bár borítékolható volt az elutasítás és annak indoklása – miként azzal minden bizonnyal Kósa is tisztában volt. „A családtag vagyonnyilatkozatába csak a mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottság tagjai tekinthetnek be a képviselő vagyonnyilatkozatával kapcsolatos eljárás során” – idézte lapunknak a parlament sajtóirodája a vonatkozó törvényt. Ezután újra megkerestük Kósát, aki azt mondta: mivel az eredeti, leadott vagyonnyilatkozathoz ő maga sem fér hozzá, annak másolatát pedig „nyilvánvalóan nem fogadná el a Népszabadság”, alighanem vizsgálatot kell indítania ellene lapunknak. Erre nem lesz szükség, mivel az Együtt–PM és a Demokratikus Koalíció már szerdán bejelentette: vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Kósa Lajossal, a Fidesz ügyvezető alelnökével és feleségével szemben.

Megkerestük Vejkey Imrét, a mentelmi bizottság kereszténydemokrata elnökét, akitől azt tudakoltuk, van-e arra lehetőség, hogy Kósa Lajos kikérje felesége leadott vagyonnyilatkozatait, és bemutassa azokat a sajtó képviselőinek. Erre a többször is feltett kérdésre Vejkey – aki szlovéniai tárgyalásai szünetében nyilatkozott lapunknak – kitérő választ adva annyit mondott: emlékei szerint erre még nem volt példa.

Kósa Lajos polgármesteri isrodájában
Kósa Lajos polgármesteri irodájában
Konyhás István / Népszabadság

Érdemes kitérni arra is, hogy Kósa Lajos az óbudai ingatlan ügyében közleményt adott ki, amelyben – idézzük az MTI hírét – „utalt arra, hogy a parlamenti képviselőknek járó lakhatási támogatást nem vette fel, mivel a felesége nevén van a fővárosban lakásuk”.

Ami biztos: a parlament sajtóirodájának tájékoztatásából kiderül, hogy Kósa 2003 és 2006 között kapott szállásköltség-térítést. Az első két évben egyaránt 1,19 millió forintot, majd 1,26 milliót, a ciklust záró évben pedig a január és a május közepe közötti időszakban 482 ezret. A dokumentumból az is világos: Kósa 2006. május 17-től nem igényelt szállásköltség-térítést.

Ugyanakkor nem csupán e tétel vet fel kérdéseket. A politikus 2002 óta leadott vagyonnyilatkozatait átvizsgáltuk, s több érdekességre is bukkantunk. Ilyen például, hogy 2006 első fél évében megtakarításai nem csökkentek, ám négymillió forintos adóssága eltűnt a nyilatkozatból. Ezután viszont – 30 millió forintról – több mint a duplájára nőtt a tartozása: 2009-ben már 87 millió forinttal volt adós. Aztán 2011-ben, a végtörlesztés évének januárjában már jórészt nem forintban, hanem svájci frankban tüntette föl tartozását: ekkor 22,9 milliós lakásvásárlási kölcsön mellett majd 237 ezer svájci frank (akkori árfolyamon hozzávetőleg 51,6 millió forint) terhelte. A következő esztendőben már arról számolt be: maradt 21,9 millió forint banki tartozása, s magánszemélyeknek 25 millióval volt adósa.

Kósa a végtörlesztéssel több millió forintot nyerhetett, miközben ingatlanjait – vagyonnyilatkozatai alapján – nem kellett értékesítenie ahhoz, hogy kiszálljon a hitelszerződésből. Mindezt úgy, hogy – a dokumentumok szerint – többel csökkent az összadóssága, mint amennyit a végtörlesztéssel nyerhetett, miközben jelentős megtakarításoknak azokban az években nem látni nyomát. Mindenesetre a politikus – a jelek szerint – jól gazdálkodott a 2010-es kormányváltás óta: mintegy 50 millió forinttal csökkentek tartozásai a ciklus során. A felsorolt anomáliákról szerettük volna megkérdezni Kósa Lajost, ezért csütörtök délután ismét felhívtuk. Ekkor azonban már jelezte: egyetlen kérdésünkre sem kíván válaszolni.

Szijjártó balatoni nyaralója

Néhány héttel az után, hogy Szijjártó Péter a támadások kereszttüzébe került Dunakeszin vásárolt, 167 millió forintos családi háza miatt, az Index felhívta arra a figyelmet, hogy a külügyminiszternek Balatonedericsen nem átlagos méretű nyaralója van. A portál szerint a politikus vagyonnyilatkozataiból nem olvasható ki pontosan, mennyit költött az ingatlanra. Ez a miniszternek feltett kérdéseinkre adott válaszból sem derül ki.

„Oltári macera” az úszómedence

Kósa Lajos a Heti Válaszban megjelent interjújában így kommentálta Szijjártó Péter „házügyét”: „Az úszómedence szerintem nem státuszszimbólum, hanem oltári macera: agyon kell vegyszerezni, olyan, mintha az ember klórban úszna. Sosem vennék ilyet. De ha egy jó helyen lévő házat medencével árulnak, mit csináljon? Hordassa tele sóderrel?”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.