galéria megtekintése

Százmilliárdot vesznek el a szegényektől

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 23. számában
jelent meg.


Ónody Molnár Dóra
Népszabadság

„Lépéseink a szegényebbeknek teremtenek esélyt a felzárkózásra" – nyilatkozta Lázár János a Magyar Hírlapnak. Ehhez képest a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által közzétett jelentésből az derül ki: Magyarországon a válság utáni években a GDP százalékában jelentősen csökkentek a szociális kiadások, most rosszabb a helyzet, mint 2007-ben volt, de még mindig „jobb", mint amilyennek 2015 ígérkezik.

„Az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt években Kanadában, Észtországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon, Izlandon, Írországban és az Egyesült Királyságban csökkent a szociális büdzsé” – ez olvasható az OECD legfrissebb jelentésében. Ehhez hozzáteszik, a legtöbb OECD-állam ehhez képest teljesen más politikát választott: a válság kirobbanása és elhúzódása miatt óvta szegényeit, és ennek érdekében magas szinten tartotta a szociális kiadásokat.

M. Schmidt János / Népszabadság

Erre az OECD szerint azért volt – és van – szükség, mert a válságos években nő a szükség, és a szegényeké a legveszélyeztetettebb társadalmi réteg. A jelentésből, amelyet közzétett a Biztositasiszemle.hu is, kiderül, hogy a válság előtti évben, 2007-ben az OECD-államok átlagos szociális kiadása a GDP arányában még 18,9 százalék volt, s ez 2009-re 21,9 százalékra nőtt. Jelenleg 21,6 százalék. Az OECD tanulmánya szerint Magyarország unortodox módszert választott a válságtünetek enyhítésére: 2007-hez képest legalább egy százalékponttal csökkentette a GDP arányában a szociális kiadásokat, erre más államok esetében nem volt példa.

 
M. Schmidt János / Népszabadság

Ez a folyamat tükröződik a szegénységi mutatók romlásában is, kiváltképp a gyerekszegénység növekedése aggasztó. Ferge Zsuzsa szociológus kiemeli, hogy az OECD által vizsgált 24 uniós ország közül szignifikánsan csak Magyarországon csökkentek a szociális kiadások. „Semmit nem tett a kormány a szegénység enyhítése, a veszteségek kompenzálása érdekében. 2015-ben pedig újabb megszorításokat kell a szegényeknek elszenvedniük. Így a mutatók bizonyosan tovább romlanak. Ugyan negyvenmilliárd forint pluszforrással bővül a közmunkára szánt pénz, azonban százmilliárddal csökken a segélykassza” – mondja Ferge Zsuzsa, aki emlékeztet arra is, hogy Európa-szerte óriási és intenzív viták folynak a költségvetési megszorításokkal kapcsolatban.

Ételosztásra várók a Blaha Lujza téren
M. Schmidt János / Népszabadság

A szociológus felidézi Joseph Stiglitz gondolatait: a Nobel-díjas közgazdász számos tanulmányban fejtette ki, hogy az Európában elterjedő megszorító jellegű gazdaságpolitikák elhibázottak. A válságban visszavenni a szociális kiadásokat és megszorító intézkedéseket bevezetni rossz hatással van a keresletre, fokozza a munkanélküliséget, ami visszaveti a gazdaságot.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Ferge Zsuzsa utal arra: ezek a viták szinte teljes mértékben hiányoznak a kormány közpolitikai döntéseivel kapcsolatban. Azt, hogy a valóság, amit most már az OECD is alátámaszt, köszönő viszonyban sincs a kormányzati kommunikációval, híven tükrözi az is, hogy Lázár János kancelláriaminiszter a Magyar Hírlapban azt nyilatkozta: „Lépéseink a szegényebbeknek teremtenek esélyt a felzárkózásra.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.