galéria megtekintése

Lemondott a baloldal Szolnokról?

1 komment


Doros Judit

Úgy tűnik, Szolnok városvezetői székéért nem harcol teljes erőbedobással a baloldal. Legalábbis erre enged következtetni, hogy nem egy széles körben elfogadott civil jelöltet, hanem korábbi alpolgármesterüket, Radócz Zoltánt küldik csatába a fideszes Szalay Ferenc ellenében.

Pedig utóbbi széke már-már inogni látszott, amikor neve néhány hónappal ezelőtt állítólag elhangzott azon öt név között, akiktől Orbán Viktor „többet várt”.

A felújítás az emberek több muint fele szerint azt jelenti, hogy jó irányba mennek a dolgok
A felújítás az emberek több muint fele szerint azt jelenti, hogy jó irányba mennek a dolgok
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Nos, ha a nagypolitikában nem is kapott igazán nagy szerepet, s nem lett sportminiszter, miként azt sokan várták, a valaha kosarasként játszó, majd a szolnoki főiskolán testnevelést tanító Szalay mégiscsak igazolta: tud küzdeni. Nem lehet csak úgy kiejteni a pikszisből. Akárcsak kaposvári polgármestertársa, Szita Károly, helyben van annyira erős és népszerű, hogy a Fidesznek nem éri meg visszaléptetni, pláne nem egy másik, kevésbé esélyes jelöltet indítani ellene.

 

Így aztán – noha Szolnokon felröppent a hír, hogy a korábbi polgármester 2014 után visszavonul – Szalay esélyt kapott az újrázásra.

Ez pedig akár burkolt üzenet is lehet a szintén szolnoki illetőségű nagyvállalkozónak, Nyerges Zsoltnak, aki helyi informátoraink szerint nem ápol igazán baráti viszonyt a polgármesterrel. Kritikáit azonban inkább a színfalak mögött fogalmazza meg, a külvilág felé e „súrlódásokból” kevés látható.


Az ellenzéki erők Szolnokon is összefogtak, az ugyanis az idei hazai és uniós parlamenti választások után jól látszott: egyedül esélytelenek a konzervatív erőkkel szemben. A tizenkét egyéni választókerület felében szocialista jelölt indul, négyben a Demokratikus Koalíció, kettőben pedig az Együtt-Szolidaritás méreti meg magát.

Csák László, a szolnoki önkormányzat szocialista frakciójának vezetője azt mondta, szoros küzdelem várható, az előző választási eredmények szerint egy-egy körzetben nagyjából azonosak az erőviszonyok, a baloldali összefogás pedig valamelyest csökkentette a Jobbik esélyeit, így a szélsőjobboldali párt a mostani közvélemény-kutatások szerint a harmadik helyre szorult.

Kérdés viszont, hogy milyen „hívószavakkal” nyerhet, ha nem is polgármesteri, de legalább helyi képviselői székeket az ellenzék.

Nemrégiben kérdőíves módszerekkel felmérték, mit gondolnak a szolnokiak a saját helyzetükről, hogyan ítélik meg a várost, s annak jelenlegi vezetőit. A megszólítottak több mint fele úgy vélekedett, hogy jó irányba mennek a dolgok, s ezt azzal indokolták, hogy számos közteret, épületet, közutat újítottak fel. Jóval kevesebben említették pozitívumként a munkahelyteremtést, ebből is látható, hogy inkább a „látványberuházások” hoztak itt népszerűséget a Fidesznek: például minden tizedik válaszadó a nemrégiben épült Tiszavirág hídra asszociált a polgármester nevéről.

A helyi problémák között az infrastrukturális hiányosságokat, a közlekedés helyzetét, a magas munkanélküliséget és a rossz gazdasági helyzetet nevezték meg. A cigánysággal kapcsolatos gondokat a megkérdezettek alig 6-8 százaléka emelte ki.

Orbán többet várt Szalay Ferenctől
Orbán többet várt Szalay Ferenctől
Koszticsák Szilárd / MTI

Kiderült az is, hogy Szalay Ferenc polgármester az egyetlen helyi politikus, akit szinte mindenki – a megkérdezettek 93 százaléka – ismer, s kétharmaduk szimpatikusnak is tartja őt. A baloldal és a szélsőjobb jelöltjeit a megkérdezettek negyede tartja szimpatikusnak. „A felmérés eredményeinek tükrében igen nehéz feladatnak ígérkezik a jelenlegi polgármester leváltása” – állapította meg a tanulmány.

Szolnokon a Közgép ellen sem érdemes kampányolni – derült ki – mivel a válaszolók fele egyértelműen hasznosnak ítélte az itt élő Nyerges Zsolt vállalkozóhoz köthető cég tevékenységét az ország és Szolnok számára egyaránt, miközben csak 18 százalékuk tartotta kártékonynak helyi és országos szinten a vállalat működését.

És kiderült, hogy ha jobbikos jelölt nem indulna ősszel, még nagyobb arányban nyerne Szalay Ferenc: a szélsőjobbos párt nagyjából tízszázaléknyi szavazatából ugyanis csak egy százaléknyi vándorolna a szocialistákhoz, míg a kormánypárti polgármesterhez négy százalék kerülne. Ebből pedig az látszik, hogy a szélsőjobb támogatóinak megszólítása nem tűnik reális célnak a baloldal számára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.